ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βίτσας: Το ανώτερο 90 ημέρες θα μένουν πρόσφυγες στα νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βίτσας

«Ακο­λου­θούμε μια πολι­τική η οποία θα οδη­γή­σει σε απο­συ­μπί­εση των νησιών, σε ταχύ­τερη λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών ασύλου και προ­σφυ­γών και σε δια­δι­κα­σίες ένταξης», τονίζει ο υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Δημή­τρης Βίτσας.

Σε συνέ­ντευξη του στην εφη­με­ρίδα «Real news», λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του νομο­σχε­δίου για το μετα­να­στευ­τικό εξηγεί ότι η βασική λογική του, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπο­χρε­ώ­νε­ται το κράτος να λει­τουρ­γεί με τις δομές του, όχι με προ­χει­ρό­τητα, αλλά με μεγα­λύ­τερη ταχύ­τητα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα στην απονομή ή όχι του ασύλου. Επίσης, επι­ση­μαί­νει πως διευ­θε­τού­νται μια σειρά από προ­βλή­ματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία, την υγεία και το θέμα των ασυ­νό­δευ­των παιδιών. «Αν κατα­φέ­ρουμε μέσα από αυτή τη δια­δι­κα­σία η πιο μακρινή χρονική περί­ο­δος να είναι έξι μήνες, θα είναι το καλύ­τερο. Ως μέγιστο χρόνο, όμως, ιδιαί­τερα για τα νησιά στο­χεύ­ουμε στις 90 ημέρες» σημειώ­νει.

Γι’ όσους έχουν πάρει άσυλο, επι­ση­μαί­νει ότι έχει δια­μορ­φω­θεί και αιτηθεί από την ΕΕ πρό­γραμμα στέ­γα­σης για περίπου 5.000 θέσεις, βάσει του οποίου οι συμ­με­τέ­χο­ντας θα μαθαί­νουν ελλη­νικά και θα κατα­γρά­φο­νται οι δεξιό­τη­τες τους ώστε να εντα­χθούν στην αγορά εργα­σίας.

Ανα­φο­ρικά με την απο­συ­μπί­εση των νησιών, ο κ. Βίτσας δηλώνει ότι κατα­βάλ­λο­νται προ­σπά­θειες, ώστε μέχρι τέλος Σεπτεμ­βρίου να φιλο­ξε­νεί­ται στα πέντε νησιά συνο­λικά ένας πλη­θυ­σμός ίσος με αυτόν που σηκώ­νουν τα κέντρα υπο­δο­χής, δηλαδή 8.000-10.000 άτομα. Για την επί­τευξη αυτού του στόχου, ανα­νε­ώ­θη­καν όλες τις συμ­βά­σεις των υπη­ρε­σιών υπο­δο­χής και ασύλου, ενώ έγινε και «νέα προ­κή­ρυξη για συμ­βα­σιού­χους που θα τοπο­θε­τη­θούν στα νησιά». Προ­σθέ­τει ότι επι­πλέον ζητή­θηκε από την ΕΕ και την Τουρκία η δυνα­τό­τητα μετα­φο­ράς κάποιων στην ενδο­χώρα ή και σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες των οποίων θα εξε­τα­στούν εκεί οι δια­δι­κα­σίες. Αίτημα, όπως σημειώ­νει, που δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό και το οποίο «θα επα­να­φέ­ρουμε». Τονίζει επίσης πως το δεύτερο που ζητάμε από τους Ευρω­παί­ους είναι από έναν αριθμό ατόμων και πάνω η εξέταση για την παροχή ασύλου και οι επι­στρο­φές να πραγ­μα­το­ποιού­νται και από άλλες χώρες. Ωστόσο, συνε­χί­ζει ο υπουρ­γός, «χτί­ζουμε» ακόμη μια συνεν­νό­ηση μεταξύ των χωρών πρώτης υπο­δο­χής (Ελλάδας, Ισπα­νίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας) ώστε σε ευρω­παϊκό επίπεδο να γίνεται κατα­νοητό το βάρος που δέχο­νται αυτές οι χώρες, αλλά και οι δια­δι­κα­σίες μέσω των οποίων πρέπει να βοη­θιού­νται.

Ο υπουρ­γός απορ­ρί­πτει το ενδε­χό­μενο κατάρ­ρευ­σης της συμ­φω­νίας ΕΕ-Τουρκίας καθώς «δεν δια­φαί­νε­ται» καμία τέτοια πρόθεση στις επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά αυτό «δεν συμ­φέ­ρει κανέναν», συμπλη­ρώ­νει.

Ανα­φο­ρικά με τη συζή­τηση περί εκλογών, ο κ. Βίτσας τονίζει ότι η εκλο­γο­λο­γία είναι το κατα­φύ­γιο του πολι­τικά ηττη­μέ­νου για να κρατά «ζεστά» τα στελέχη του. Οι εκλογές, τονίζει, θα είναι στην ώρα τους και θα είναι η πέμπτη συνεχής «ήττα του κατε­στη­μέ­νου που κατέ­στρεψε τη χώρα γιατί ο λαός δεν ξεχνά».

Τέλος για ενδε­χό­μενη συνερ­γα­σία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντρο­α­ρι­στερά, ο κ. Βίτσας σημειώ­νει ότι όταν κάποιος ανα­φέ­ρε­ται στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος την τελευ­ταία δεκα­ε­τία έχει «ανα­δει­χθεί κομ­βι­κός στην ελλη­νική αλλά και ευρω­παϊκή πολι­τική ζωή, στο τέλος πρέπει να πάρει τις απο­φά­σεις του».

Πηγή matrix24.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.