Ειδήσεις

Μεγάλες ανατροπές: Αλλαγές σε τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ, μεταβιβάσεις

Εκπτώσεις έως 25% στον ΕΝΦΙΑ, ευκαιρίες για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την έξοδο από την καραντίνα, αλλά και παγίδες στο τεκμήριο κατοικίας είναι το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στην εποχή του κορωνοϊού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διευρύνει συνεχώς την περίμετρο προστασίας και οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών από την επέλαση του κορωνοϊού, εντάσσοντας περισσότερους δικαιούχους στην έκπτωση 40% του ενοικίου για τον Απρίλιο, ενώ σχεδιάζει εκπτώσεις στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα φθάνουν έως 25% όχι μόνο για όσους εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα από ακίνητα, αλλά για όλους τους έχοντες ακίνητη περιουσία, υπό προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα το πάγωμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών διευκολύνει τους φορολογουμένους οι οποίοι ενώ σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων δεν πρόλαβαν λόγω κορωνοϊού, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης καθώς ελλοχεύει η απειλή των τεκμηρίων.

Οι δύο ανάσες και η μία παγίδα που κρύβεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορούν:

1. Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν φορολογικά κίνητρα για όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητων. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας τόσο των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού όσο και των κρατικών ταμείων δρομολογούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 5% έως 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

– Εκπτωση έως 25% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα λόγω του μέτρου της έκπτωσης 40% στα μισθώματα από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Μάλιστα το μέτρο, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αφορά και τους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων καθώς και τους εργαζομένους τους εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια η έκπτωση θα παρέχεται με την εφάπαξ πληρωμή του φόρου.

– Εκπτωση 5%-10% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπτωση που επιλέξουν να μην εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις αλλά εφάπαξ.

 

2. Ευκαιρίες για μεταβιβάσεις ακινήτων: Το πάγωμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων εξυπηρετεί όσους σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές, δωρεές ακινήτων. Το σχέδιο της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης πηγαίνει πίσω με τον χρόνο εφαρμογής των νέων τιμών να παραμένει ανοιχτός.

 

3. Παγίδες στο τεκμήριο κατοικίας: Ο κλοιός των τεκμηρίων έχει σφίξει φέτος ειδικά για τους φορολογουμένους που απέκτησαν ακίνητο το 2019. Ο υπολογισμός του τεκμηρίου κατοικίας υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης οι οποίες αν και καθορίστηκαν τον Ιούνιο του 2018, ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ετσι, χιλιάδες φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν μεταβολές στα τεκμαρτά εισοδήματα που προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών.

Σε όσες περιοχές οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τ.μ. τα τεκμήρια θα είναι αυξημένα κατά 40%, ενώ σε όσες περιοχές οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ. το τεκμήριο θα είναι αυξημένο κατά 21,43%. Επίσης όσοι απέκτησαν ακίνητο το 2019 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, εκτός από το ποσό του τιμήματος, συμπεριλαμβάνονται και ο φόρος μεταβίβασης και τα συμβολαιογραφικά έξοδα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το τεκμαρτό ποσό.

. Πηγή tanea.gr

Μαρία Βουργάνα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου