Τοπικές Ειδήσεις

Διάλογος με τους πολίτες

Ο διάλογος με τους πολίτες αποτελεί μια ουσιαστική πολιτική κίνηση. Η πλατφόρμα διαβούλευσης την όποια ανέβασε στο διαδίκτυο η παράταξη «Με δύναμη για τη Ρόδο» του Αντώνη Καμπουράκη απέδειξε από τις πρώτες μέρες ότι η κοινωνία της Ρόδου γνωρίζει πολύ καλά να ιεραρχεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του τόπου αλλά και διψά να συμμετέχει για την επίλυση των προβλημάτων.

Κωνσταντίνος Ταρασλιάς Δάσκαλος – πρ. Αντιδήμαρχος

Η λογική που επικρατούσε μέχρι σήμερα στα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων ήταν, ο επικεφαλής να διατυπώνει μια σειρά από θέσεις που σε γενικές γραμμές περιελάμβανε τα βασικά προβλήματα τις περιοχής. Η σύγχρονη πραγματικότητα όμως απαιτεί καινούργιες πρακτικές. Ο ίδιος ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Καλλικράτης, σηματοδοτεί το τέλος παλαιότερων πρακτικών που ήθελαν την δημοτική πλειοψηφία να λειτουργεί αυτόνομα, αλαζονικά και αποκομμένη από την κοινωνία την επομένη των εκλογών. Οι λεπτές ισορροπίες της απλής αναλογικής υποχρεώνουν τόσο τον μελλοντικό δήμαρχο όσο και τον κάθε δημοτικό σύμβουλο να διατυπώνει και να ψηφίζει με προσοχή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου διότι μια κακή πρόταση δεν θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ενώ μια καλή πρόταση που δεν εγκρίνεται στις συνεδριάσεις, θα καθιστά εκείνους τους συμβούλους που ψηφίζουν αρνητικά υπόλογους στην τοπική συνείδηση. Μπορεί όμως η δημοτική αρχή να βρίσκεται συνεχώς κατά την διάρκεια μια θητείας σε επαγρύπνηση και σε μια κατεύθυνση ουσιαστικής ιεράρχησης; Η απάντηση σε αυτό το ουσιώδες ζήτημα είναι σίγουρα καταφατική αφού στην σύγχρονη εποχή υπάρχουν τα εργαλεία που μπορούν να ανατροφοδοτήσουν και να αφυπνίσουν τους δημοτικούς παράγοντες. Οι ιστοσελίδες επικοινωνίας με τον πολίτη αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα φρεσκαρίσματος της πολιτικής σκέψης αλλά κυρίως συμβάλλουν στην εμπέδωση και επικράτηση της άμεσης δημοκρατίας αφού ο πολίτης θα μπορεί γρήγορα και πρακτικά να διατυπώνει την άποψη του.
Ως συντονιστής της ομάδας προγράμματος της δημοτικής παράταξης «Με δύναμη για τη Ρόδο» είχα την δυνατότητα να είμαι μάρτυρας εξαιρετικών εισηγήσεων από τον Αντώνη Καμπουράκη και από τους συνυποψήφιους μου δημοτικούς συμβούλους όμως εκείνο που έκανε να αισθανθώ περισσότερο υπερήφανος ήταν η μαζική συμμετοχή των Ροδιτών στην πλατφόρμα διαβούλευσης. Οι εισηγήσεις που κατά τέθηκαν μέχρι σήμερα ,είτε ήταν μια πρόταση είτε ολόκληρο κείμενο, αφορούσαν και τους επτά άξονες της σελίδας μας (Οικονομία του νησιού, Ύπαιθρος – Περιβάλλον, Αστική αναζωογόνηση, Τουρισμός, Κοινωνική φροντίδα, Πολιτισμό – Αθλητισμός, Διακυβέρνηση). Οι πολίτες που συμμετείχαν τοποθετήθηκαν για τα αυτονόητα, όπως οδικό δίκτυο, καθαριότητα, ποιότητα και επάρκεια νερού, έλλειψη παιδικών χαρών, συντήρηση αθλητικών χώρων, παλιά πόλη, αναπλάσεις περιοχών, αλλά ταυτόχρονα πρότειναν λύσεις για το πολεοδομικό, τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών, την επιχειρηματικότητα και την διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων, πρωτότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις για την βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων στις κοινωνικές δομές. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι σε πολλά θέματα οι πολίτες τοποθετήθηκαν περισσότερο αποφασιστικά και επαναστατικά από τους πολιτικούς αφού ζήτησαν να κλείσει το κέντρο της πόλης, να μπει εισιτήριο εισόδου στην μεσαιωνική πόλη, να υπάρχουν πρόστιμα σε εγκαταλειμμένα κτίρια. Να επισημάνω τέλος ότι οι συμμετέχοντες στο διάλογο όπως προκύπτει από τις επώνυμες τοποθετήσεις προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος της πόλης μας.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η πόλη μας θέλει και μπορεί να προχωρήσει μπροστά με δύναμη και αισιοδοξία. Οι θέσεις και τα εργαλεία υλοποίησης υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι πολίτες να αποφασίσουν ποιοι άνθρωποι θα επιλεγούν από αυτούς για να δουλέψουν με δύναμη για τη Ρόδο μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου