Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Κρεμαστινός: Πρέπει να επανέλθει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός εκπροσώπησε την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που εμποδίζουν την οικονομία να αναπτυχθεί και τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι, όπως ήταν πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έκλεισε την ομιλία του χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο ανοιχτό πρόβλημα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών καλώντας το Επιμελητήριο να πιέσει για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή.

Ολόκληρη η ομιλία του ήταν η εξής:

“Εκ μέρους της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ  κυρίας Φώφης Γεννηματά, την οποία εκπροσωπώ στη σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της και τις ιδιαίτερες ευχές της προς το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το οποίο συμπληρώνει 70 χρόνια ενεργού δράσης.

Σήμερα, δυστυχώς, η Χώρα βρίσκεται ακόμα μακριά από την οικονομική ανάπτυξη. Κανείς δεν ξέρει αν τόσες θυσίες των Ελλήνων, για μια δεκαετία, απέφεραν κάτι. Αυτή τη στιγμή οι μεσαίες τάξεις που ουσιαστικά στήριζαν την οικονομία έχουν συρρικνωθεί.

  • Πώς να στηριχθεί η οικονομία με την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων ενώ υπόσχονταν ότι θα τις επαναφέρουν, την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων;
  • Σε μια χώρα που δεν δίνει κίνητρα στην επιχειρηματικότητα αλλά της επιφυλάσσει μόνο εξοντωτική φορολογία, για να μην πούμε και ανεπαρκή κοινωνική ασφάλιση;
  • Σε μια χώρα όπου η πρόσβαση των επιχειρήσεων στις τράπεζες είναι σχεδόν απαγορευτική για την οικονομική τους δραστηριοποίηση;

Όλα αυτά συνθέτουν ένα απολύτως αρνητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ως χώρα αναζητούμε, λοιπόν, ακόμα τα στοιχειώδη μέσα σε μια διεθνή αγορά η οποία σε μεγάλο βαθμό ασχολείται με την καινοτομία και την ψηφιακή εποχή.

Το Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία στη Βουλή ώστε να διαπιστώσουμε τι πραγματικά έφταιξε και πήραμε τον δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Χωρίς καμία διάθεση ποινικοποίησης, αν δεν γίνει αυτή η συζήτηση, αν δεν καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα,κινδυνεύουμε εσαεί να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο. Είναι μια πρότασή μας που δεν στηρίζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ.

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αναπτυξιακούς μύθους όπως ότι κάποιοι κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας θα επενδύσουν στη Χώρα και -δήθεν- θα τη «σώσουν» ως άλλοι Μεσσίες. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα την οποία δεν εμπιστεύονται καταρχήν οι δικές της επιχειρήσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής στρατεύεται για να ξαναδώσει την πραγματική ελπίδα στην οικονομία. Εμείς στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ότι το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικότητας πρέπει να στηριχθεί.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει το Επιμελητήριο να πρωτοστατήσει με όλους τους τρόπους, να πιέσει τους πάντες,για να επανέλθει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά. Ένα τοπικό φορολογικό καθεστώς που είχε τις ρίζες του ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τα ειδικά προνόμια που είχαν παραχωρήσει οι σουλτάνοι στα νησιά μας. Όλοι το σεβάστηκαν. Εμείς το στηρίξαμε με τη βοήθεια του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και είπαμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Τρόικα. Παρότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αναγραφόταν τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μνημόνιο δεν φέραμε ποτέ τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή.

Αντίθετα, όσοι τάχα προάσπιζαν προεκλογικά το 2014 τους φτωχούς πολίτες και τον ΦΠΑ των νησιών είναι εκείνοι που πρότειναν την αύξησή του στην Τρόικα. Η Τρόικα είχε απογοητευθεί και είχε πάψει πια να το ζητά. Με την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας, ο ανταγωνισμός σε τουριστικό επίπεδο είναι τραγικός. Δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε στον τουρίστα το ίδιο προϊόν σε διπλάσια τιμή από ότι το παρέχει η γειτονική χώρα. Επιπλέον, όσον αφορά την επίπτωση της αύξησης στη ζωή των νησιωτών κανένα μεταφορικό ισοδύναμο δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ζημιά που υπέστησαν τα νησιά μας από την αύξηση του ΦΠΑ.

Με αυτήν τη παρότρυνση, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας, αν και είμαι βέβαιος για την επιτυχία αυτή.”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου