Ειδήσεις

Μέχρι 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για παράταση των μισθώσεων

Μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν προθεσμία οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κτηριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς να καταθέσουν αιτήσεις προκειμένου να παραταθούν οι μισθώσεις των καταστημάτων τους.

Αυτό ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά με θέμα συζήτησης την παράταση των μισθώσεων των δημοτικών καταστημάτων της Νέας Αγοράς.

Συμμετείχαν στη σύσκεψη, εκτός από τον δήμαρχο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για την ακίνητη περιουσία, κ. Β. Καρνάβας, η πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς κ. Α. Μπόσμου μαζί με άλλα μέλη και ο δικηγόρος κ. Φώτης Κωστόπουλος.

«Δόθηκαν διευκρινίσεις για την παράταση των συμβάσεων για τις μισθώσεις των καταστημάτων. Θα ζητάμε πλέον από τους επιχειρηματίες να μας προσκομίζουν δημοτική ενημερότητα. Δεν μας ενδιαφέρει η φορολογική ενημερότητα», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου για την υποβολή σχετικών αιτήσεων από τους καταστηματάρχες.

«Έχουμε πληροφορίες πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα και σε επιχειρηματίες να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους προς τους ΟΤΑ. Έτσι θα μπορεί να λάβει απόφαση για το θέμα αυτό και το δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ακόμη πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσκομίζουν μαζί με τις αιτήσεις τους και στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν πως τα καταστήματά τους τη θερινή περίοδο είτε ήταν κλειστά είτε λειτουργούσαν με λιγότερο προσωπικό.

«Αν κάποιος δεν έχει δημοτική ενημερότητα δεν θα μπορεί να προβεί σε ρύθμιση οφειλών. Πριν από την υπογραφή της σύμβασης για την παράταση της μίσθωσης θα πρέπει να προσκομίσει και το σχετικό έγγραφο», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των οφειλών, από τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε πως ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.

«Εκτιμούμε πως αρκετοί καταστηματάρχες δεν μπορούν να προσκομίσουν δημοτική ενημερότητα. Για το λόγο αυτό υπάρχει ανησυχία. Το άρθρο 53 του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα για ρυθμίσεις οφειλών. Ο Δήμος Ρόδου έτσι μπορεί να εισπράξει αρκετά χρήματα. Από τα καταστήματα που λειτουργούν στο Νεώριο και στο κτηριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς οφείλονται περισσότερα από 2.500.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και τόνισε πως δεν θα παραταθούν οι συμβάσεις μισθώσεων επιχειρηματιών που δεν θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

«Θα γίνει έλεγχος από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων για παρεμβάσεις που δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει στο κτηριακό συγκρότημα. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου», εξήγησε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αναφέρθηκε και ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών κ. Φώτης Κωστόπουλος.

«Εκπροσώπησα στην σύσκεψη τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς. Συζητήσαμε για την ανανέωση των μισθώσεων. Θα δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ανακοινώθηκε ακόμη πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσκομίζουν δημοτική ενημερότητα και όχι φορολογική ενημερότητα προκειμένου οι μισθώσεις τους να παραταθούν», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών κ. Φώτης Κωστόπουλος και πρόσθεσε πως βασική προϋπόθεση για την ανανέωση των συμβάσεων είναι η ρύθμιση των οφειλών.

«Θα πρέπει ακόμη οι επιχειρηματίες να προσκομίσουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν πως τα καταστήματά τους λειτουργούν εποχιακά. Αυτό μπορεί γίνει με την κατάθεση των περιοδικών δηλώσεων του ΦΠΑ και των καταστάσεων προσλήψεως του προσωπικού», εξήγησε ο κ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε πως οι επιχειρηματίες που οφείλουν πολλά χρήματα θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν ρυθμίσεις.

«Όσοι χρωστούν λίγα χρήματα καλό θα είναι να τα πληρώσουν στο Δήμο. Εκείνοι που έχουν μεγάλες οφειλές θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να πληρώνουν τα οφειλόμενα με δόσεις», δήλωσε ο κ. Φώτης Κωστόπουλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο Δήμος Ρόδου ανακοινώνει τα εξής, συμπληρωματικά με όσα δημοσιοποιήθηκαν δια του τύπου με την υπ΄ αριθμόν πρωτοκόλλου 2/24250/28-2-2014 ανακοίνωσή του, για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν υλοποιήθηκε νομοθετική ρύθμιση για τις λήξασες επαγγελματικές μισθώσεις δημοτικών ακινήτων, καθιστώντας έτσι επιτακτική πλέον την ανάγκη τακτοποίησης του θέματος σύμφωνα με όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τις παρατάσεις μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου, Ο.Τ.Α και Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 12 & 13 του άρθρ.15 του Ν.4013/2011.
Κατόπιν αυτού, προκειμένου τα σχετικά αιτήματα να εξετασθούν ενιαία από το Δημοτικό Συμβούλιο, δίνεται το δικαίωμα προς κάθε ενδιαφερόμενο μισθωτή να υποβάλει αίτηση παράτασης μίσθωσης μέχρι την 31/03/2014, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις και εφόσον αφορά ακίνητο που στεγάζει τουριστική επιχείρηση υπαγόμενη στο π.δ 34/1995.

Οι προϋποθέσεις για να υπογραφεί η ανανέωση των συμβάσεων μισθώσεων είναι:
α. Να αποδεικνύεται ο τουριστικός χαρακτήρας της επιχείρησης με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. τουλάχιστον δύο τελευταίων ετών, πίνακες εποχικού προσωπικού, Ε3 κτλ)
β. Να υπάρχει δημοτική ενημερότητα των αιτούντων (φυσικών και νομικών προσώπων).
γ. Η τελική υπογραφή των συμβάσεων με το Δήμο Ρόδου θα γίνει και με την προϋπόθεση της πλήρους νομιμότητας των καταστημάτων (εσωτερικά, όψεις, περιβάλλοντας – Κ.Χ.), η οποία θα πιστοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η παρούσα ανακοίνωση ή η παραλαβή των αιτήσεων δεν δημιουργεί κανένα μισθωτικό δικαίωμα ή υποχρέωση στον Δήμο.
Η κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών του θα γίνεται μέσω του γραφείου πρωτοκόλλου προς τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Αξιοποίησης – Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας & Κτηματολογίου, Νέα Αγορά Α’ Όροφος αρ. 28, τηλ. : 2241024008.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου