Τοπικές Ειδήσεις

Από μηδενικής βάσεως η προγραμματική σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη – Σύσκεψη σήμερα στην Aθήνα

Η προστασία και ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου θα τεθεί σήμερα επί τάπητος σε σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα και του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Αντικείμενο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την 11.00 ώρα στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι η έναρξη των συζητήσεων και μάλιστα από μηδενική βάση για την χρηματοδότηση έργων ανάδειξης και συντήρησης της Μεσαιωνικής Πόλης μέσω μιας νέας προγραμματικής συμβάσεως με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με προϋπολογισμό άνω των 6,5 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εντάξει στην προγραμματική σύμβαση και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση έργων αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Της σημερινής συναντήσεως έχει προηγηθεί άλλη σε απόλυτα θετικό και εποικοδομητικό πλαίσιο μεταξύ της κ. Μενδώνη και του κ. Κόνσολα.
Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ζητήματα που αφορούν στην ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων στη Ρόδο, στην Κω και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Συναντίληψη, επίσης, υπήρξε και στο ζήτημα της ανάδειξης και της αποκατάστασης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Ο κ. Κόνσολας έθεσε στην κα. Μενδώνη το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το σύνολό τους, καθώς εντάσσονται στην πόλη που έχει αναδειχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συζητήθηκε, επίσης το ζήτημα της επέκτασης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και η προοπτική ενός ενιαίου εισιτηρίου εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Δωδεκανήσου.
Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 από σεβασμό στη νέα Δημοτική Αρχή Ρόδου που αναλάμβανε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε την αναβολή της συζήτησής του θέματος «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, της (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ) και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για το έργο: Προστασία, Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία καταλαμβάνει μία έκταση 35 εκταρίων, ενώ η περίμετρος των τειχών της είναι 3,5 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα σπάνια, αν όχι και το μοναδικό, μεσαιωνικό οικιστικό σύνολο που σώζεται σχεδόν ακέραιο με τις οχυρώσεις, την πολεοδομική οργάνωση, τα δημόσια κτήρια, τους ναούς και τις οικίες του. Υλική μαρτυρία του διαχρονικού χαρακτήρα της πόλης αποτελούν τα μνημεία αντιπροσωπευτικά όλων των ιστορικών περιόδων, τα οποία διατηρούνται μέσα στην τειχισμένη πόλη: αρχαιολογικοί χώροι των κλασικών χρόνων, βυζαντινές εκκλησίες, ιπποτικοί ναοί, οθωμανικά τεμένη, εβραϊκές συναγωγές, δημόσια κτήρια και κατοικίες της ιπποτικής και της οθωμανικής περιόδου.
Με την εγγραφή της το έτος 1988 στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εντάχθηκε στην ομάδα των επίλεκτων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, με εξέχουσα αξία για την παγκόσμια κοινότητα, ενώ το 1993 εντάχθηκε στην ιδρυτική πράξη του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Οι σύγχρονες πολυδιάστατες προκλήσεις, όπως η ανάγκη προώθησης των απαραίτητων θεσμικών ρυθμίσεων, η περαιτέρω συντήρηση και διαχείριση του μνημειακού πλούτου της Μεσαιωνικής Πόλης, η διατήρηση του ενεργού οικισμού που λειτουργεί ταυτόχρονα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της σύγχρονης πόλης της Ρόδου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η προσέλκυση νέων κατοίκων μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, η εξυγίανση των υποδομών και η ολοκλήρωση των κοινωφελών έργων, η αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν και υποβαθμίζουν τη Μεσαιωνική Πόλη, απαιτούν συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμβαλλόμενοι φορείς είτε αυτοτελώς είτε από κοινού, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, υλοποιούν σειρά δράσεων στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στο σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης.
Σκοπός της πρώτης προγραμματικής σύμβασης ήταν:
α) η υλοποίηση ενός ενιαίου και συνεκτικού προγράμματος, μελετών, έργων και δράσεων για την προστασία, ανάδειξη διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, των μνημείων του περιβάλλοντος της καθώς και της περιμετρικής παράκτιας ζώνης εκτός των τειχών,
β) ο προσδιορισμός των τρόπων και των διαδικασιών υλοποίησης των έργων και δράσεων ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί ο μνημειακός και ιστορικός χαρακτήρας του εξέχοντος μνημειακού συνόλου, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του ενεργού οικισμού και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ειδικότερα η Προγραμματική Σύμβαση θέτει τους ακόλουθους στόχους:
α. Την προστασία και διαχείριση των μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και του περιβάλλοντός της.
β. Την αισθητική αναβάθμιση, την εξυγίανση, την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων και την αναζωογόνηση του ενεργού οικισμού της Μεσαιωνικής Πόλης σε βιώσιμη και αειφόρο βάση.
γ. Την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης σε κέντρο πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας με αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που προσφέρει η ιδιαίτερη ταυτότητά της, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του τουρισμού και συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
δ. Την ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Ρόδου. Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου αποτελώντας κέντρο εξυπηρέτησης και πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Η γεωγραφική της θέση είναι στρατηγικής σημασίας. Παράλληλα, η γεωμορφολογία και το φυσικό της κάλλος, η ιστορικότητα και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, την καθιστούν ένα από τα πιο επισκέψιμα ελληνικά νησιά, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Συνεπώς, οι δράσεις που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της διατήρησης της προαναφερθείσας ιστορικότητας είναι ταυτόσημες με την ενίσχυση ενός νησιού με ιδιαίτερη δυναμική.
ε. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού των συμβαλλομένων, της ένταξης έργων σε συγρηματοδοτούμενα προγράμματα από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και της απόδοσης μέρους των εσόδων του ΤΑΠΑ από εισιτήρια, μισθώσεις ακινήτων και παραχωρήσεις μνημείων. Επιπλέον οι συμβαλλόμενοι δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την μελλοντική εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση έργων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου