ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαρινάκης για ΠτΔ: Ενωτικά πρόσωπα υπάρχουν σε Κεντροαριστερά, Κέντρο και Κεντροδεξιά – Δεν αργούν οι ανακοινώσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

«Έχω την αί­σθη­ση ότι δεν θα αρ­γή­σουν οι ανα­κοι­νώ­σεις για τον επό­με­νο ή την επό­με­νη Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας» τό­νι­σε ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Παύ­λος Μα­ρι­νά­κης σε συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε στο ΕΡΤNews.

Ο κ. Μα­ρι­νά­κης τό­νι­σε ότι «προ­σπα­θή­σα­με και κά­ποιες φορές και με αυ­στη­ρό τρόπο να θω­ρα­κί­σου­με, να προ­στα­τεύ­σου­με αυτή τη συ­ζή­τη­ση και για τον ίδιο τον θεσμό που είναι κο­ρυ­φαί­ος θε­σμός πο­λι­τεια­κά, αλλά και για το ίδιο το πρό­σω­πο. Γιατί η κυρία Σα­κελ­λα­ρο­πού­λου, όπως πολύ σωστά εί­πα­τε, είναι η εν ενερ­γεία πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας και προ­σπα­θεί με κάθε ευ­και­ρία να τι­μή­σει το αξί­ω­μα αυτό. Εντά­ξει, είναι λο­γι­κό, στο πλαί­σιο της πα­ρα­πο­λι­τι­κής συ­ζή­τη­σης να δια­κι­νού­νται ονό­μα­τα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι θε­ω­ρί­ες. Στο τέλος της ημέ­ρας έχει αξία μόνο αυτό το οποίο θα ανα­κοι­νώ­σει ο πρω­θυ­πουρ­γός. Ως προς το δεύ­τε­ρο ερώ­τη­μά σας, νο­μί­ζω ότι ο Πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας ή η Πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας πρέ­πει να είναι ένα πρό­σω­πο το οποίο να ενώ­νει και να εκ­πέ­μπει κύρος και πρό­σω­πα ενω­τι­κά που εκ­πέ­μπουν κύρος έχουν όλοι την πο­λι­τι­κοί χώροι και η Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά και το Κέ­ντρο και η Κε­ντρο­δε­ξιά[…]».

Συ­μπλή­ρω­σε σε άλλο ση­μείο ότι «νο­μί­ζω ότι είναι κα­λύ­τε­ρο να πε­ρι­μέ­νου­με τις ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού, γιατί όσο ση­μα­ντι­κή είναι η ανα­κοί­νω­ση ως προς το όνομα, τόσο ση­μα­ντι­κή είναι και η ανα­κοί­νω­ση ως προς την αι­τιο­λό­γη­ση. Και έχει νο­μί­ζω απο­δεί­ξει ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης είτε κά­ποιος στη­ρί­ζει την κυ­βέρ­νη­ση ή την Νέα Δη­μο­κρα­τία είτε όχι, ότι έχει ένα σκε­πτι­κό στις απο­φά­σεις του σε­βό­με­νος το σύ­νο­λο των πο­λι­τών».

Στην επι­σή­μαν­ση των πα­ρου­σια­στών της εκ­πο­μπής ότι το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα πε­ρι­μέ­νου­με πρώτα το τι θα πει ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης και αν χρεια­στεί τότε θα κα­τα­θέ­σου­με πρό­τα­ση ο κ. Μα­ρι­νά­κης τό­νι­σε ότι «Είναι κάτι το οποίο είναι απο­λύ­τως σε­βα­στό. Νο­μί­ζω ότι οι επό­με­νες ημέ­ρες, δε­δο­μέ­νου του γε­γο­νό­τος ότι αύριο ξη­με­ρώ­νει η 15η Ια­νουα­ρί­ου, άρα μπαί­νου­με στο δεύ­τε­ρο μισό του Ια­νουα­ρί­ου θα έχουν ένα ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον λόγω του ότι μι­λά­με για μια κο­ρυ­φαία συ­ζή­τη­ση».

Για την πρό­τα­ση της Λού­κας Κα­τσέ­λη από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για ΠτΔ ο κ. Μα­ρι­νά­κης ανέ­φε­ρε ότι «επί­σης απο­λύ­τως σε­βα­στό και λο­γι­κό ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να κάνει τη δική του πρό­τα­ση. Η κυρία Κα­τσέ­λη είναι ένα πρό­σω­πο το οποίο ανή­κει σε έναν άλλον πο­λι­τι­κό χώρο από αυτόν τον οποίο εκ­προ­σω­πού­με εμείς. Έχει τη δική της δια­δρο­μή, έχει πε­ρά­σει και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Είναι κάτι προ­φα­νώς το οποίο δεν εκ­φρά­ζει τη δική μας λο­γι­κή. Είναι λοι­πόν ελεύ­θε­ρο και προ­φα­νές δι­καί­ω­μα των υπο­λοί­πων πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων να το­πο­θε­τη­θούν επί του συ­γκε­κρι­μέ­νου προ­σώ­που τώρα μά­λι­στα που μετά και τις χθε­σι­νές δη­λώ­σεις του κυ­ρί­ου Αν­δρου­λά­κη, υπάρ­χει και μια διά­θε­ση συ­νερ­γα­σιών με­τα­ξύ τους».

«Εί­μα­στε πολύ μα­κριά από τις εκλο­γές»

Επι­πλέ­ον, ανέ­φε­ρε ότι ερω­τη­θείς σχε­τι­κά για τις χθε­σι­νές δη­λώ­σεις του κ. Αν­δρου­λά­κη «απα­ντώ­ντας ξε­κί­νη­σα με την πα­ρα­δο­χή ότι εί­μα­στε πολύ μα­κριά από τις εκλο­γές, έχου­με μπρο­στά μας λίγο πα­ρα­πά­νω από δύο χρό­νια και η δική μας η δου­λειά είναι να απο­δεί­ξου­με ότι εί­μα­στε συ­νε­πείς εφαρ­μό­ζο­ντας το πρό­γραμ­μά μας. Νο­μί­ζω το είπε ξε­κά­θα­ρα ο κύ­ριος Αν­δρου­λά­κης ότι σκο­πεύ­ει όταν έρθει εκεί­νη η ώρα, εφό­σον είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ και όχι αυ­το­δύ­να­μο, να συ­γκυ­βερ­νή­σει με τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς. Και επει­δή έκα­τσα και είδα τα κόμ­μα­τα της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς δεν είναι και πολύ δύ­σκο­λο.

»Είδα ένα – ένα τα κόμ­μα­τα. Είναι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο οποί­ος ακόμα έχει στην πρώτη γραμ­μή τους πρω­τα­γω­νι­στές των ημε­ρών της δια­κυ­βέρ­νη­σης, με την οποία θυ­μά­μαι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ιδιαί­τε­ρα χα­ρού­με­νο. 50% μά­λι­στα σχε­δόν του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι ο κύ­ριος Πο­λά­κης με τα γνω­στά έργα και ημέ­ρες, είδα ότι είναι κυρία Κων­στα­ντο­πού­λου με την γνω­στή της πα­ρου­σία και τη θέση της και το 2015. Σε­βα­στή η κάθε θέση, αλλά νο­μί­ζω ότι δεν είναι κάτι που εκ­προ­σω­πεί αυτό το οποίο θέ­λου­με για να πάει η χώρα μας μπρο­στά. Η Νέα Αρι­στε­ρά, το ΚΚΕ με τις γνω­στές θέ­σεις. Εκτός αν δη­μιουρ­γή­σει ο κ. Αν­δρου­λά­κης ένα άλλο κόμμα στην Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά ή αν είπε κάτι το οποίο δεν μπο­ρού­με να κα­τα­λά­βου­με, αλλά νο­μί­ζω ότι είναι σαφές αυτό που είπε. Τώρα γιατί αυτό ήταν μια το­πο­θέ­τη­ση που είχε στοι­χεία λαϊ­κι­σμού ή δια­στρέ­βλω­σης από εμένα, νο­μί­ζω κα­νείς δεν το κα­τα­λα­βαί­νει. Εν πάση πε­ρι­πτώ­σει, νο­μί­ζω ότι αυτή η συ­ζή­τη­ση είναι εξαι­ρε­τι­κά πρό­ω­ρη. Ση­μα­σία έχει να εί­μα­στε συ­νε­πείς εμείς με βάση τα όσα εί­χα­με πει το 2023 απο­τε­λε­σμα­τι­κοί, έχου­με πε­τύ­χει αρ­κε­τά και ση­μα­ντι­κά. Όμως πα­ράλ­λη­λα έχου­με πολλά ακόμα να κά­νου­με. Πολύ με­γά­λο μέρος των συ­μπο­λι­τών μας έχει αρ­κε­τά προ­βλή­μα­τα τα οποία πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σου­με. Εμείς λοι­πόν αυτό θέ­λου­με να κά­νου­με. Να εί­μα­στε απο­τε­λε­σμα­τι­κοί, αξιό­πι­στοι και να πα­ρα­δε­χό­μα­στε τα πολλά ακόμα που πρέ­πει να γί­νουν[…]».

»Εκτός αν δη­μιουρ­γή­σει ο κ. Αν­δρου­λά­κης ένα άλλο κόμμα στην Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά ή αν είπε κάτι το οποίο δεν μπο­ρού­με να κα­τα­λά­βου­με, αλλά νο­μί­ζω ότι είναι σαφές αυτό που είπε. Τώρα γιατί αυτό ήταν μια το­πο­θέ­τη­ση που είχε στοι­χεία λαϊ­κι­σμού ή δια­στρέ­βλω­σης από εμένα, νο­μί­ζω κα­νείς δεν το κα­τα­λα­βαί­νει. Εν πάση πε­ρι­πτώ­σει, νο­μί­ζω ότι αυτή η συ­ζή­τη­ση είναι εξαι­ρε­τι­κά πρό­ω­ρη. Ση­μα­σία έχει να εί­μα­στε συ­νε­πείς εμείς με βάση τα όσα εί­χα­με πει το 2023 απο­τε­λε­σμα­τι­κοί, έχου­με πε­τύ­χει αρ­κε­τά και ση­μα­ντι­κά. Όμως πα­ράλ­λη­λα έχου­με πολλά ακόμα να κά­νου­με. Πολύ με­γά­λο μέρος των συ­μπο­λι­τών μας έχει αρ­κε­τά προ­βλή­μα­τα τα οποία πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σου­με. Εμείς λοι­πόν αυτό θέ­λου­με να κά­νου­με. Να εί­μα­στε απο­τε­λε­σμα­τι­κοί, αξιό­πι­στοι και να πα­ρα­δε­χό­μα­στε τα πολλά ακόμα που πρέ­πει να γί­νουν[…]».

«Δεν οδη­γεί που­θε­νά η τα­κτι­κή του μη­δε­νι­σμού και της απα­ξί­ω­σης»

Ερω­τη­θείς για τις πρώ­τες δη­μο­σκο­πή­σεις του 2025 που δεί­χνουν στα­θε­ρά πρώτη τη ΝΔ είπε «σε­βό­μα­στε πά­ντο­τε τα ευ­ρή­μα­τα των δη­μο­σκο­πή­σε­ων. Δεν απα­ξιώ­νου­με ποτέ είτε δεί­χνουν μία μικρή κάμψη, μία άνοδο. Απο­τυ­πώ­νουν μία πο­λι­τι­κή υπε­ρο­χή της κυ­βέρ­νη­σης, της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και του Πρω­θυ­πουρ­γού. Γιατί είναι και πολύ χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή και η δια­φο­ρά της εμπι­στο­σύ­νης των πο­λι­τών στον Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη ένα­ντι των υπο­λοί­πων πο­λι­τι­κών αρ­χη­γών. Είναι δε­δο­μέ­νο όμως ότι ο κό­σμος πε­ρι­μέ­νει από εμάς ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρα, δε­δο­μέ­νου του αριθ­μού των ανα­πο­φά­σι­στων για να τα υλο­ποι­ή­σου­με. Και τα δύο ισχύ­ουν πα­ράλ­λη­λα και η χώρα μας έχει πε­τύ­χει ση­μα­ντι­κά και αυτό ανα­γνω­ρί­ζε­ται από την υπε­ρο­χή της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και έχου­με να κά­νου­με πολλά πε­ρισ­σό­τε­ρα. Ως προς την αντι­πο­λί­τευ­ση το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η πρώτη αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που φαί­νε­ται ότι σε κά­ποιες δη­μο­σκο­πή­σεις του­λά­χι­στον- δεν είναι μία, είναι πε­ρισ­σό­τε­ρες- υπο­χω­ρεί. Και νο­μί­ζω ότι αυτή είναι η κα­λύ­τε­ρη απά­ντη­ση γιατί δεν οδη­γεί που­θε­νά η τα­κτι­κή του μη­δε­νι­σμού και της απα­ξί­ω­σης».

«Κά­ποια κόμ­μα­τα πο­ρεύ­ο­νται με μια συ­νο­λι­κή άρ­νη­ση των πά­ντων»

Ο Παύ­λος Μα­ρι­νά­κης υπο­γράμ­μι­σε στη συ­νέ­χεια ότι « νο­μί­ζω χωρίς να θέλω να κάνω υπο­δεί­ξεις στην αντι­πο­λί­τευ­ση, η αντι­πο­λί­τευ­ση, το κάθε κόμμα έχει τα όρ­γα­νά του και παίρ­νει τις απο­φά­σεις του ότι οι πο­λί­τες δεν αγο­ρά­ζουν εντός ει­σα­γω­γι­κών την τα­κτι­κή του μη­δε­νι­σμού, της απα­ξί­ω­σης και της κα­ταγ­γε­λί­ας για την κα­ταγ­γε­λία, χωρίς κο­στο­λο­γη­μέ­νες προ­τά­σεις. Ση­μα­ντι­κές προ­τά­σεις τις πε­ρι­μέ­νου­με, αρκεί να συ­νο­δεύ­ο­νται από κά­ποια συ­γκε­κρι­μέ­νη κο­στο­λό­γη­ση και το τε­λευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα έπεσε πολ­λές φορές στην πα­γί­δα, έτσι πι­στεύω εγώ και φαί­νε­ται και από τα δη­μο­σκο­πι­κά ευ­ρή­μα­τα, το ΠΑΣΟΚ να λαϊ­κί­σει και να πα­ρου­σιά­σει την Ελ­λά­δα ως μία χώρα η οποία είναι στο έλεος της, στα όρια της κα­τα­στρο­φής και στο χεί­λος του γκρε­μού. Δεν είναι η Ελ­λά­δα κάτι το οποίο φά­νη­κε και τις ημέ­ρες των εορ­τών μία χώρα η οποία κα­τα­στρέ­φε­ται. Η Ελ­λά­δα είναι μία χώρα η οποία προ­φα­νώς πρέ­πει να κάνει ακόμα πολλά για να φτά­σει στον ευ­ρω­παϊ­κό μέσο όρο, αλλά μία χώρα η οποία είναι η πρώτη σε δη­μιουρ­γία θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, έχου­με δη­μιουρ­γή­σει μισό εκα­τομ­μύ­ριο δου­λειές σε πέντε χρό­νια, άρα είναι πρω­τα­θλή­τρια στη μεί­ω­ση της ανερ­γί­ας. Είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμό μεί­ω­σης των φόρων που έχουν μειω­θεί 73 φο­ρο­λο­γι­κοί συ­ντε­λε­στές και επι­μέ­νω, πρέ­πει να μειω­θούν κι άλλοι για να μην πα­ρε­ξη­γη­θώ. Ενώ είναι χα­μη­λά στο δια­θέ­σι­μο ει­σό­δη­μα και δεν το αρ­νού­μα­στε, είναι και πρώτη όμως στο ρυθμό αύ­ξη­σης του. Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Αν θες λοι­πόν να σε ακού­σουν οι πο­λί­τες, είναι δε­δο­μέ­νο ότι θα κά­νεις αντι­πο­λί­τευ­ση, αλλά πρέ­πει πρώτα να ανα­γνω­ρί­σεις την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και επί της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας να προ­τεί­νεις τη δική σου εναλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση. Εδώ λοι­πόν βλέ­που­με συ­νο­λι­κά από την αντι­πο­λί­τευ­ση και από κά­ποια κόμ­μα­τα το πε­ρι­μέ­να­με, ας πούμε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πο­ρεύ­τη­κε με αυτή τη λο­γι­κή, μια συ­νο­λι­κή άρ­νη­ση των πά­ντων. Νο­μί­ζω ότι αυτή η άρ­νη­ση είναι κάτι που οι πο­λί­τες αυτή την άρ­νη­ση είναι κάτι που οι πο­λί­τες τη βλέ­πουν και δεν την επι­λέ­γουν».

«Θε­τι­κό η αντι­πο­λί­τευ­ση να προ­τεί­νει, αρκεί οι προ­τά­σεις αυτές να είναι συ­γκε­κρι­μέ­νες και κο­στο­λο­γη­μέ­νες»

«[…]Όπως και να χει όμως, είναι θε­τι­κό η αντι­πο­λί­τευ­ση να προ­τεί­νει, αρκεί οι προ­τά­σεις αυτές να είναι συ­γκε­κρι­μέ­νες και κο­στο­λο­γη­μέ­νες. Αλ­λιώς οι προ­τά­σεις είναι μόνο και μόνο για να γί­νο­νται, αλλά δεν θέλω να σταθώ τόσο στο ποιος το είπε πρώτο την έχου­με κάνει ξανά αυτή τη συ­ζή­τη­ση και για τις τρά­πε­ζες και αυτό που είπε πρώτο το ΠΑΣΟΚ κατά το ΠΑΣΟΚ, θα οδη­γού­σε σε αντί­θε­τα απο­τε­λέ­σμα­τα από αυτό που επε­δί­ω­κε και η κυ­βέρ­νη­ση και ήθε­λαν και οι πο­λί­τες να μειω­θούν οι χρε­ώ­σεις. Σας θυ­μί­ζω ότι το ΠΑΣΟΚ πρό­τει­νε να υπάρ­ξει μια έκτα­κτη φο­ρο­λό­γη­ση στις τρά­πε­ζες, ενώ η κυ­βέρ­νη­ση ήρθε και πήρε στο­χευ­μέ­να μέτρα ανα­κού­φι­σης των πο­λι­τών» είπε ακόμα ο κ. Μα­ρι­νά­κης και πρό­σθε­σε ότι «η κυ­βέρ­νη­ση αυτή προ­σπα­θεί να αντι­με­τω­πί­σει πα­θο­γέ­νειες δε­κα­ε­τιών και να κλεί­σει εκ­κρε­μό­τη­τες οι οποί­ες τα­λα­νί­ζουν τους πο­λί­τες, τα­λαι­πω­ρούν τους πο­λί­τες. Η αλή­θεια είναι λοι­πόν ότι, όπως είπε πολύ σωστά στη Βουλή ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων Τάκης Θε­ο­δω­ρι­κά­κος, υπάρ­χει ζή­τη­μα με τα ασφά­λι­στρα υγεί­ας. Το πα­ρα­δέ­χτη­κε και η Ένωση Ασφα­λι­στι­κών Εται­ρειών. Με­λε­τά­με λοι­πόν μία πρό­τα­ση, μία πρω­το­βου­λία, πε­ρι­μέ­νου­με να δούμε και από τις εται­ρεί­ες και σε κάθε πε­ρί­πτω­ση ο στό­χος είναι οι όποιες αυ­ξή­σεις να μην είναι υπέρ­με­τρες και εκτός λο­γι­κής. Δη­λα­δή αυτό το 14- 15% το οποίο βλέ­που­με δεν είναι λο­γι­κό, με βάση μά­λι­στα και αυτά τα οποία προ­κύ­πτουν από τις ιδιω­τι­κές δομές υγεί­ας σε σχέση δη­λα­δή με το πόσο έχουν αυ­ξη­θεί. Αλλά το ερώ­τη­μα είναι γιατί εκ­προ­σω­πώ μια κυ­βέρ­νη­ση που δεν είναι ένα και δύο χρό­νια. Είναι η μόνη πε­ρί­πτω­ση που δίνει λύση η κυ­βέρ­νη­ση σε χρό­νιο πρό­βλη­μα; Όχι, δεν είναι η μόνη πε­ρί­πτω­ση».

Για την ακρί­βεια ση­μεί­ω­σε με­τα­ξύ άλλων ότι «από την πρώτη στιγ­μή που εμ­φα­νί­στη­κε αυτός ο άνευ προη­γου­μέ­νου πλη­θω­ρι­σμός, που πίεσε πολύ τα νοι­κο­κυ­ριά και τις επι­χει­ρή­σεις, κα­νείς δεν μπο­ρεί να το αρ­νη­θεί αυτό, εί­χα­με πει ότι η βα­σι­κή στρα­τη­γι­κή μας είναι η αύ­ξη­ση των ει­σο­δη­μά­των, του­λά­χι­στον έστω και λίγο πε­ρισ­σό­τε­ρο από ό, τι ήταν η αύ­ξη­ση των τιμών. Γιατί το κά­να­με αυτό; Γιατί οι αυ­ξή­σεις αυτές είχαν μό­νι­μο χα­ρα­κτή­ρα και όπως λέ­γα­με τότε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, θα έμε­ναν ακόμα και όταν οι τιμές θα αρ­χί­σουν να πέ­φτουν. Βλέ­που­με μετά από πάρα πολ­λούς μήνες σε επί­πε­δο τρο­φί­μων που ήταν και ο πιο σκλη­ρός δεί­κτης του πλη­θω­ρι­σμού, να έχου­με απο­πλη­θω­ρι­σμό. Δεν αρκεί προ­φα­νώς ούτε το 0,3 ούτε το 0,4% μείον για να ισο­σκε­λί­σει τις αυ­ξή­σεις που σω­ρευ­τι­κά στα τρό­φι­μα έφτα­σαν στο 30%. Όμως φαί­νε­ται ότι αυτή η στρα­τη­γι­κή δε­δο­μέ­νων των συν­θη­κών, για να μην πα­ρε­ξη­γη­θώ, αρ­χί­ζει και απο­δί­δει. Εμείς τι θέ­λα­με να κά­νου­με; Εμείς θέ­λα­με να προ­στα­τεύ­σου­με όσο μπο­ρού­με τους πο­λί­τες, χωρίς να υπο­θη­κεύ­σου­με το μέλ­λον των επό­με­νων γε­νε­ών, δη­λα­δή να χρε­ο­κο­πή­σει ξανά η χώρα, δί­νο­ντάς τους όσο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρες αυ­ξή­σεις άμε­σες, όπως πολύ σωστά εί­πα­τε, με τις αυ­ξή­σεις των μι­σθών μετά από 14 χρό­νια στο Δη­μό­σιο, την αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού στον ιδιω­τι­κό τομέα, το ξε­πά­γω­μα των τριε­τιών και τους 73 άμε­σους και έμ­με­σους φό­ρους που μειώ­σα­με και με κά­ποια έκτα­κτα μέτρα. Τώρα εί­μα­στε σε ένα ση­μείο που φαί­νε­ται ότι ο πλη­θω­ρι­σμός υπο­χω­ρεί κυ­ρί­ως των τρο­φί­μων και έχου­με και έναν μικρό μεν αλλά υπαρ­κτό απο­πλη­θω­ρι­σμό.

»Η στρα­τη­γι­κή μας θα συ­νε­χί­σει να είναι η εξής απλή. Ξέ­ρε­τε τα λεφτά δεν φυ­τρώ­νουν από κάπου. Το να βγαί­νω και να λέω εγώ ή κά­ποιος εκ­πρό­σω­πος ενός άλλου κόμ­μα­τος, το άλφα ή το βήτα, χωρίς να λέω πού θα βρω τα λεφτά, δεν έχει καμία αξία, καμία ση­μα­σία. Θέ­λου­με λοι­πόν να με­γα­λώ­σου­με την πίτα. Πώς με­γα­λώ­νου­με την πίτα; Δη­λα­δή τα έσοδα τα οποία έχει το κρά­τος να είναι πε­ρισ­σό­τε­ρα, δη­μιουρ­γώ­ντας όσο πε­ρισ­σό­τε­ρες δου­λειές. Αυτό το μισό εκα­τομ­μύ­ριο δου­λειές που σας είπα πριν με­τα­φρά­ζε­ται σε 1 δι­σε­κα­τομ­μύ­ριο πα­ρα­πά­νω έσοδα για το κρά­τος. Γιατί μισό εκα­τομ­μύ­ριο συ­μπο­λί­τες μας που πλη­ρώ­νο­νταν από το επί­δο­μα ανερ­γί­ας πλέον πλη­ρώ­νουν όχι αυ­ξη­μέ­νους φό­ρους και ει­σφο­ρές. Αντι­στοί­χως, μετά από πάρα πολλά χρό­νια έχου­με για πρώτη φορά ένα οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο που ει­σπράτ­τει από την αντι­με­τώ­πι­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής 1,8 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια. Αυτά τα πα­ρα­πά­νω λεφτά, που μαζί και με τα πα­ρα­πά­νω έσοδα από την ανά­πτυ­ξη γιατί με­γα­λώ­νει το ΑΕΠ της χώρας, είναι λεφτά τα οποία πέ­φτουν στα νο­σο­κο­μεία[…]».

Πηγή: skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.