Τοπικές Ειδήσεις

Εκδηλη η ανησυχία στα σχολεία για τις ιώσεις, την γρίπη και τον κορωνοϊό

Την εικόνα που κυριαρχεί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου περιγράφει σήμερα με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Μπάμπης Ψαράς.
Αναλυτικότερα, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στα σχολεία με το εκρηκτικό ‘κοκτέιλ’ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων κ.λπ. που χτυπούν πιο εύκολα τα μικρά παιδιά, ο κ. Ψαράς ανέφερε τα εξής:
«Το σχολικό έτος –στη συνέχειά του- μετά τις διακοπές των εορτών, στις 19 Ιανουαρίου 2023, βρήκε τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα, περίπου στην ίδια κατάσταση, που επικρατούσε όταν έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα. Δηλαδή με ένα ποσοστό από ‘κοκτέιλ’ ιώσεων και κορωνοϊού.
Οι απουσίες αυτή την εβδομάδα που διανύσαμε ανήλθαν στο 19% περίπου (για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου). Ωστόσο, αυτό το ποσοστό, έχει δύο αναγνώσεις: η πρώτη είναι ότι εμφανίζεται σχετικά αυξημένο ενώ η δεύτερη, αφορά στο ό,τι το κύμα αυτό, έρχεται από την περίοδο των διακοπών των εορτών. Συνεπώς, αποτελεί έναν ‘απόηχο’ της περιόδου των διακοπών. Δεν ήταν μια ενδοσχολική παραγωγή ιώσεων».
Όπως ανέφερε ο κ. Ψαράς, το ποσοστό από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία μέχρι και χτες, έφερε το ‘στίγμα’ της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε:
«Η περίοδος των διακοπών για τις γιορτές, βοηθούντων των καιρικών συνθηκών, της γιορτινής ατμόσφαιρας (σε παιδότοπους, σε σπίτια, σε εκδηλώσεις, σε επισκέψεις κ.λπ.) αποτυπώθηκε στην κινητικότητα και στην αύξηση του ποσοστού των ιώσεων. Σύμφωνα με τα στελέχη διοίκησης των σχολικών μας μονάδων, ένα ποσοστό από αυτό το 19% των απουσιών, αφορά σε παιδιά που δεν έχουν επιστρέψει ακόμη από τις διακοπές τους: είτε οι γονείς είναι ακόμη σε διακοπές, είτε είναι άλλης εθνικότητας και δεν βιάζονται να έρθουν πίσω. Κατά την προσωπική μου άποψη, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα φτάσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή που θα κυμαίνεται γύρω στο 10%.
Περιμένουμε, δηλαδή, να ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Δωδεκάνησο».
Ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους γονείς τόνισε τα εξής:
«Θέλουμε να επαναλάβουμε την φωνή των επιστημόνων οι οποίοι λένε ότι πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Αφού δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την μετάδοση, να προσπαθήσουμε να την περιστείλουμε. Δηλαδή: όταν το παιδί μας έχει συμπτώματα, ΔΕΝ πρέπει να το στείλουμε στο σχολείο.
Ένα παιδί δεν πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο όταν έχει πυρετό ή όταν παίρνει φάρμακα. Είναι καλύτερα να μείνει στο σπίτι. Κι αυτό γιατί το παιδί βιώνει μια κακουχία, ταλαιπωρείται από την ίωση και όταν το στείλουμε στο σχολείο θα κάνει πολλές δραστηριότητες: θα τρέξει, θα κάνει μάθημα, θα πάει για γυμναστική, πιθανόν να βραχεί κιόλας. Που σημαίνει πως εάν η υγεία του είναι επισφαλής από την ίωση, κινδυνεύει ακόμη περισσότερο μέσα στον χώρο του σχολείου, να επιβαρυνθεί η υγεία του. Κατά συνέπεια, θα θέσει σε κίνδυνο και τους άλλους. Την παρέα του, τους συμμαθητές του και φυσικά την οικογένειά του. Καλό είναι λοιπόν, οι γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, να ρωτούν τον γιατρό και μετά να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο.
Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο για πολλά ζευγάρια να έχουν τα παιδιά σπίτι κάποιες ώρες, αλλά προέχουν οι οδηγίες των γιατρών. Ειδάλλως, θα διακινδυνεύσει να μείνει περισσότερες ημέρες μακριά από τα μαθήματά του και φυσικά, να κολλήσει τους άλλους.
Καλό είναι να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για να μπορέσουμε με την καλή συνεργασία να προλάβουμε την έκρηξη που ίσως να σημειωθεί με πολλαπλά κρούσματα και δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε, αργότερα…».
Ερωτηθείς σχετικά με τις απουσίες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, επεσήμανε πως έγινε ήδη μια ρύθμιση για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επειδή είναι ωριαίες.
«Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι απουσίες είναι ημερήσιες. Συνεπώς, δεν δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πολύ σύντομα στην περιοχή μας. Από εκεί και πέρα, θα μπορέσουμε να μπούμε σε έναν καλό ρυθμό λειτουργίας των σχολείων. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους γονείς και με τους εκπαιδευτικούς» -τόνισε.
Πάντως, η κατάσταση με τις ιώσεις, την γρίπη και τον κορωνοϊό ανησυχεί έντονα τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ειδικά αυτή την περίοδο που εμφανίζεται έντονο το πρόβλημα.
Από την άλλη, η χρήση μάσκας ΔΕΝ είναι υποχρεωτική (αν και πολλά παιδιά την χρησιμοποιούν, αλλά προαιρετικά) ενώ τα τεστ γίνονται μόνον μία φορά την εβδομάδα και μόνον για τους ΜΗ εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς (όχι για τους μαθητές).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου