Επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου προς το Υπουργείο Παιδείας (Υπουργό/Υφυπουργό /  Μπάκα Χρυσ), που αφορά στην υποστελέχωση και στην ανεπαρκή λειτουργία του Κ.Π.Ε. ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΡΟΔΟΥ.

Θέμα: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου (Κ.Π.Ε.)

Αξιότιμες κυρίες,

μια σειρά από επίκαιρα γεγονότα σχετικά με την κλιματική κρίση μας οδηγούν στην επείγουσα ανάγκη για κινητοποίηση όλων, κυβερνήσεων, φορέων και πολιτών για τη σωτηρία του πλανήτη. Σημερινό χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα κηρύσσοντας ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον.1

Το σχετικό ψήφισμα απεστάλη στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25») που ήδη πραγματοποιείται στη Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα σε άλλα, ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις και ο προϋπολογισμός να είναι σε πλήρη συμφωνία με το στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ο πλανήτης λοιπόν είναι σε κίνδυνο και αυτή η διαπίστωση έρχεται από πολλούς και από παντού!

Το νέο σημαντικό και ελπιδοφόρο στοιχείο, όμως, είναι ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης έχουν μεγάλη επιρροή και μπορούν να αφυπνίσουν τις εν υπνώσει συνειδήσεις κυβερνήσεων και λαών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Greta Thunberg, η οποία αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς 2019 από το περιοδικό TIME2. Η ακτιβιστική δραστηριότητα της νεαρής Greta κατάφερε να κινητοποιήσει χιλιάδες νέους και νέες, σε όλο τον πλανήτη. Σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι περίπου έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ή είναι πεπεισμένοι, ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και εφήβων περνά και μέσα από την εκπαίδευση στην τυπική θεσμική της λειτουργία. Το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται να αναπροσδιορίσει τους στόχους του και τις προτεραιότητές του, καθιστώντας την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία κεντρική έννοια στα Προγράμματα Σπουδών και στα αναλυτικά προγράμματα. Να αναβαθμίσει εκπαιδευτικές διαδικασίες και υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές, όπως είναι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ).

Στη Ρόδο, στην Τ.Κ. Θεολόγου, λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2004, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου (Κ.Π.Ε.). Για μια 5ετία είχε ανασταλεί η λειτουργία του εξ αιτίας των μνημονιακών περικοπών και επαναλειτούργησε το 2016, ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Στα τρία και πλέον χρόνια επαναλειτουργίας του, το ΚΠΕ Πεταλούδων κατάφερε να γίνει αναγνωρίσιμος και καταξιωμένος εκπαιδευτικός και περιβαλλοντικός φορέας, όχι μόνο από την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας, αλλά και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Το Κέντρο αναπτύσσει πολύπλευρη εκπαιδευτική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα και όχι μόνο: σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανώνει και υλοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών, οργανώνει και υλοποιεί ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συμμετέχει σε δίκτυα Π.Ε, αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες, προωθεί την εκπαιδευτική έρευνα

Το ΚΠΕ Πεταλούδων διαθέτει τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (βιντεοπροβολείς, τηλεσκόπια, μετεωρολογικό σταθμό, όργανα μέτρησης) εργαστήριο βιολογίας – φυσικοχημείας (μικροσκόπια, στερεοσκόπια, κτλ), βιβλιοθήκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αξιοποιείται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και η αίθουσα μικροβιολογικού εργαστηρίου στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, όπου σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βρίσκονται και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις.

Από αρχές Σεπτεμβρίου 2019 το ΚΠΕ Πεταλούδων συμμετείχε με εκπαιδευτική δράση στην έκθεση ποδηλάτου HistoricaRhodes στο Νεστορίδειο Μέλαθρο Ρόδου με συμμετοχή 700 μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Ρόδο.

Επίσης, το διάστημα από 14 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019 υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Καθαρισμού Ακτών 2019, από τη HELMEPA, με συντονιστή των δράσεων, για τη Ρόδο, το ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου, με 2.500 περίπου συμμετοχές μαθητών και εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου και με συμμετοχή και του Δήμου Ρόδου.

Από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προκηρύχθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα επίσκεψης σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε ΚΠΕ, με αντίστοιχη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που έχει κοινοποιηθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα ΚΠΕ όλης της χώρας.

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020, με βάση τις ανακοινώσεις του ΙΚΥ, το Κ.Π.Ε θα υλοποιήσει πρόγραμμα ERASMUS KA104, ως συντονιστής, μαζί με τα αντίστοιχα ΚΠΕ Χίου και ΚΠΕ Λέσβου, και οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για την πραγματοποίηση του προγράμματος, μέχρι τον Μάιο του 2020.

Σήμερα η πολύπλευρη δραστηριότητα του Κέντρου έχει ανακοπεί και απειλείται με κλείσιμο, αφού στο Κ.Π.Ε. Πεταλούδων υπηρετεί μόνο ο Υπεύθυνος Λειτουργίας, χωρίς Παιδαγωγική Ομάδα και χωρίς αναπληρωτή υπεύθυνο. Για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ολοκληρωμένης λειτουργίας

για τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο, χωρίς την δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητη η άμεση απόσπαση δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικών για τη στοιχειώδη λειτουργία του το τρέχον σχολικό έτος, καθώς και η διαμόρφωση ενός συγκροτημένου σχεδίου εκπαιδευτικής πολιτικής, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, και με περιβαλλοντικούς φορείς, ώστε να συμβάλλει και ο θεσμός της Εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, στη διατήρηση & στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

 

Κ.Π.Ε. ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΡΟΔΟΥ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ