Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του

Σε σημαντικό βαθμό εκτιμάται πως θα μειωθούν οι οφειλές του Δήμου Ρόδου σε τρίτους.
Κάνοντας χρήση των πόρων που έχουν διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους ο Δήμος Ρόδου τακτοποιεί τις υποχρεώσεις που κληρονόμησε από τους πρώην ΟΤΑ του νησιού μας.
Η μείωση των παλαιών οφειλών φαίνεται και στον προϋπολογισμό του έτους 2014, που όπως δήλωσε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
«Είναι από τους λίγους προϋπολογισμούς στο Νότιο Αιγαίο που εγκρίνεται και αυτό μας δίνει ικανοποίηση. Η σύνταξή του έγινε μέσα σε ένα δύσκολο νομικό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως δύο στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών, η κ. Παρασκευή Καλογήρου και ο κ. Γ. Χάσταλης, ασχολούνται συνεχώς με τον προϋπολογισμό του Δήμου.
«Η έγκριση του προϋπολογισμού είναι το αποτέλεσμα της στοχευμένης δουλειάς που έγινε. Δεν είναι απλή υπόθεση», τόνισε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την πληρωμή ή μη του Δημοτικού Φόρου από τους επιχειρηματίες τη στιγμή που υπάρχει ήδη μια κρίση από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε, πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση από το ΣτΕ.
«Δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το Δημοτικό Φόρο. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώνουν μετά τις 20 Ιανουαρίου αυτό που τους αναλογεί. Αν δεν το πράττουν οι οφειλές θα βεβαιώνονται. Θα αλλάξει κάτι μόνο αν ληφθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως μόνο η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα μετρήσει για το Δήμο Ρόδου.
«Περιμένουμε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να αρθούν οι αδικίες από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του Δημοτικού Φόρου», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε πως η διαδικασία εξελίσσεται ικανοποιητικά.
«Έχει δοθεί παράταση μέχρις τις 28 Φεβρουαρίου για την κάλυψη των οφειλών. Θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσό που μας έχει σταλεί. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εξαιτίας των παραστατικών που δεν έχουν φέρει οι επιχειρηματίες. Έχει γίνει συνεννόηση με τις εφορίες για να κατατίθενται τα παραστατικά. Ο Δήμος θα καταβάλει όλα τα χρήματα που χρωστά για την κάλυψη των νόμιμων οφειλών. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορούμε να βρούμε τους δικαιούχους. Παρόλα αυτά τα χρήματα θα κατατεθούν επ’ ονόματί τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως υπάρχουν και υποθέσεις που για διάφορους λόγους εκκρεμούν.
Σχετικά με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε πως οι υποχρεώσεις θα φθάσουν να είναι μικρότερες των 8.000.000 ευρώ.
«Είχαμε παραλάβει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα το ποσό θα είναι μικρότερο των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως ο Δήμος Ρόδου επιδιώκει να καλύψει από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του και την οφειλή προς την Alpha Bank για το λογαριασμό overdraft.
“Αύριο θα στείλω στην τράπεζα τη νέα πρόταση του Δήμου για την κάλυψη του λογαριασμού. Θα περιμένουμε την απάντηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος”, δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως η πρόταση του Δήμου θα αφορά την καταβολή ποσού ύψους 2.200.000 ή 2.300.000 ευρώ.
“Τώρα το ποσό φθάνει στα 3.000.000. Θα είναι καλό για το Δήμο να κερδίσει μέσα από το συμβιβασμό 700.000 με 800.000 ευρώ εφόσον συμφωνήσει και η διοίκηση της Alpha Bank. Έτσι θα κλείσει αυτή η υποχρέωση που είναι σε εκκρεμότητα από το έτος 2006», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τις μισθώσεις των καταστημάτων της Νέας Αγοράς ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε, πως το ζήτημα θα διευθετηθεί.
«Το θέμα θα διευθετηθεί. Το ζήτημα είναι να πάρουν δημοτική ενημερότητα και αυτοί που θα ζητήσουν παράταση των μισθώσεων. Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί προβλέπει να ευεργετηθούν και αυτοί που θα προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Αυτό θα βοηθήσει και το Δήμο γιατί θα εισπράξει χρήματα που του οφείλονται», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου