Συνεντεύξεις

Hλίας Tσέρκης: «Οι παραπλανητικές πληροφορίες για την υγειονομική περίθαλψη θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία»

«Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης, καθώς θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας» δηλώνει σήμερα, μεταξύ άλλων στην «δ», ο κ. Ηλίας Τσέρκης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Πρόεδρος Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Νησιωτικότητας Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας, Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Ρόδου).
Επίσης, μιλάει για την κατάσταση με το 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, για τους αρνητές της κατάστασης και τις θεωρίες συνωμοσίας καθώς και για το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ΔΗΜΤΟ της Ν.Δ. στο νησί της Ρόδου.
• Κύριε Τσέρκη, παρακολουθούμε όλοι με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και για την δική μας περιοχή.
Ως γνωστόν κυρία Ντόκου, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλον τον πλανήτη. Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών, το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας και κατ’ επέκταση και της περιοχής μας, άντεξε και πρέπει να αντέξει σε αυτό το σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Το γεγονός ότι το σύστημα υγείας στην χώρα μας καταφέρνει και αντεπεξέρχεται σε καλό επίπεδο, οφείλεται αφενός στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας μία σειρά από σωστά μέτρα, τα οποία βοήθησαν στον περιορισμό της πανδημίας αλλά και φυσικά στην αυταπάρνηση και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Επίσης, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η στάση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, που με σύνεση και πειθαρχία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον αόρατο εχθρό τηρώντας πιστά όλα τα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στην χώρα μας, δημιούργησε επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εισηγούνται στην κυβέρνηση τα εκάστοτε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνησή μας αν και προερχόμαστε από μία δεκαετή οικονομική κρίση με πολλές δυστυχώς περικοπές ακόμα και στον τομέα της Υγείας, κατάφερε να διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε όλη την χώρα και να προβεί στην πρόσληψη χιλιάδων ιατρών και νοσηλευτών για να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, όλοι οι γιατροί της χώρας που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα Ιδιωτικά Ιατρεία αλλά και στα Νοσοκομεία, δίνουν καθημερινά μεγάλη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες προκειμένου να προασπίσουν την υγεία των πολιτών. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων διότι έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης εδώ και έναν χρόνο και πρέπει να τους εμψυχώνουμε για να αντέξουν και μελλοντικά.
• Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν και για τους εμβολιασμούς στους οποίους προχωρούν κάποιες χώρες. Τι πρέπει να περιμένουμε;
Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης, καθώς θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ο συνδυασμός εμβολιασμού και συμμόρφωσης στις συστάσεις για τη Δημόσια Υγεία, θα προσφέρει την καλύτερη ατομική προστασία και θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει τους ελέγχους για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech στις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna στις 12 Ιανουαρίου 2021 το αργότερο.
Για τα εμβόλια Covid-19, εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna συρρίκνωσαν σε λιγότερο από ένα χρόνο το διάστημα της πολυετούς έρευνας που συνήθως απαιτείται κατά την διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμής εμβολίων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα σύνολο δεδομένων καθώς πάνω από 30.000 άτομα παρακολουθήθηκαν από επιστήμονες των παραπάνω εταιρειών, κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών και αυτό συνιστά ένα πολύ ισχυρό ιατρικό τεκμήριο προκειμένου οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν τις αποφάσεις τους, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτή η ταχύτητα αλλά και ο φόβος για πιθανές παρενέργειες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την επιφυλακτικότητα που ορισμένοι εκφράζουν για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν ανακαλύπτουμε σήμερα τα εμβόλια ούτως ώστε να μην γνωρίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεδομένα και πιθανούς κινδύνους. Υπάρχει η εμπειρία εκείνη, ώστε να ελέγξουμε την περίπτωση βραχυπρόθεσμης τοξικότητας όσο και των πιθανών μακροπρόθεσμων παρενεργειών. Αυτό που μας διδάσκει η εμπειρία τόσων ετών είναι ότι η περίπτωση μακροπρόθεσμης τοξικότητας είναι τόσο σπάνια που δεν μπορεί να την βάλεις στην ζυγαριά με μια πανδημία στην οποία χάνεις εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους σου κάθε μήνα. Στην παρούσα φάση μόνον στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού. Στην χώρα μας ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα γύρω στις 15 Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι αποκλειστικά σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Ιδιωτικά Ιατρεία. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικό κόστος για τους πολίτες, οι δε εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται 6 ημέρες την εβδομάδα, 8 ώρες την ημέρα σε 2 βάρδιες, πρωινή και απογευματινή. Το εμβόλιο θα γίνει σε 2 δόσεις με διαφορά 30 ημερών και μόνο κατόπιν ραντεβού, είτε τηλεφωνικού, είτε με sms, είτε μέσω διαδικτύου. Οι πολίτες θα προσέρχονται στο εμβολιαστικό κέντρο που θα τους υποδειχθεί σε συγκεκριμένη ώρα, ούτως ώστε να επικρατήσει τάξη και οργάνωση και να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Η όλη διαδικασία θα διαρκεί περίπου 10 λεπτά, σε αυτό το χρονικό διάστημα ο πολίτης θα δίνει στον υγειονομικό ένα μικρό ιστορικό, θα λαμβάνει οδηγίες για το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων και ακολούθως θα του γίνεται το εμβόλιο. Αρχικά όπως και σε όλες τις χώρες θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί σε εμβολιαστικά κέντρα και εντός νοσοκομείων, στην συνέχεια οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή οι πολίτες άνω των 65 ετών καθώς και όσοι έχουν υποκείμενη νόσο και στο τέλος ο γενικός πληθυσμός. Η εμβολιαστική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και προσδοκούμε να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού από τον ιό Sars Cov-2.
Ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε στείλει υπόμνημα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη με προτάσεις μας σχετικά με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Θεωρούμε ότι στα νησιά και στα δύο τρίτα του νησιού της Ρόδου θα εξυπηρετηθούν από το υπάρχον προσωπικό που υπηρετεί στα Περιφερειακά Ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην Δημοτική Ενότητα της Ρόδου που αριθμεί πάνω από 55.000 κατοίκους και υπάρχουν λίγες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να στηρίξουν το όλο εγχείρημα. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα υγείας πρέπει να ενισχυθεί από ιδιώτες Ιατρούς διότι σε μικρή χρονική περίοδο πρέπει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και μάλιστα εις διπλούν, σε διάστημα ενός μήνα.
• Είναι πολλοί οι ‘αρνητές’ της μάσκας και των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό ενώ υπάρχουν και πολλές θεωρίες, fake news, παραπληροφόρηση κ.λπ. για τον ιό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η πανδημία του κορωνοϊού συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κύμα ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών, που βρήκε γόνιμο έδαφος στις πιο βασικές ανησυχίες των ανθρώπων και στον ταχέως μεταβαλλόμενο κύκλο των ειδήσεων. Οι παραπλανητικές πληροφορίες για την υγειονομική περίθαλψη, οι επικίνδυνες «παγίδες» με ψευδείς ισχυρισμούς θεωριών συνωμοσίας, μπορούν να βλάψουν την κοινωνική συνοχή και είναι βέβαιο κυρία Ντόκου ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, υπήρχαν πολλοί που αντιμετώπιζαν το θέμα με δυσπιστία και σκεπτικισμό, γεγονός που θα έλεγε κανείς ότι είναι μια αναμενόμενη αντίδραση απέναντι στο πρωτόγνωρο και σε μια κατάσταση που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετώπιζε για πρώτη φορά, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση.
Ωστόσο, κατά τις περιόδους του lockdown, σε μία μεγάλη μερίδα των πολιτών δυστυχώς η δυσπιστία αντικαταστάθηκε από τη βεβαιότητα περί του αντιθέτου και ο σκεπτικισμός έγινε φανατισμός.
Η αλήθεια είναι ότι, έως έναν βαθμό, ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης έπαιξαν και ορισμένες αντιφατικές δηλώσεις από την επιστημονική κοινότητα, τον πολιτικό κόσμο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και από επιτροπές εμπειρογνωμόνων και τις κυβερνήσεις σε πολλά κράτη του κόσμου. Οι αντιφάσεις αυτές αναζωπύρωναν κατά καιρούς τη βεβαιότητα των αρνητών ότι παίζεται ένα παγκόσμιο σκοτεινό παιχνίδι, με μοναδικό σκοπό να διαμορφωθεί μια νέα αυταρχική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Το φαινόμενο φαίνεται να έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπου εκτός από τους αρνητές έχουν βρει πεδίον δόξης λαμπρόν και διάφοροι τσαρλατάνοι που προτείνουν σκευάσματα κάθε είδους και εκφράζουν ατεκμηρίωτες προσωπικές τους απόψεις προσβλέποντας σε συγκεκριμένα οφέλη.
Η παραπληροφόρηση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από την πανδημία, ενώ πολύ συχνά η επωδός στις πιο ακραίες θεωρίες είναι η φράση: «Μα το διάβασα στο Facebook». Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν τις απίστευτες εμπειρίες τους με ασθενείς που είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχουν θεραπείες στις οποίες δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση, επειδή το διάβασαν σε κάποια κοινωνική πλατφόρμα.
Συστήνω στους συμπολίτες μας, να εμπιστεύονται τους επιστήμονες γενικότερα και εν προκειμένω τους Ιατρούς καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώνονται σωστά για να μπορούν να απορρίπτουν τις ψευδείς ειδήσεις. Επίσης, πριν αρχίσουν τη μελέτη ενός άρθρου, να ελέγχουν την πηγή και τον συγγραφέα.
• Να περάσουμε στη Ν.Δ. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για τις εσωκομματικές διαδικασίες αλλά σίγουρα οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν με το νέο έτος. Πώς βλέπετε την δημιουργία μίας ΔΗΜΤΟ και τι θα πρέπει να γίνει με τα κομματικά όργανα όπως οι ΔΕΕΠ;
Όπως έχω ήδη αναφέρει και σε παλαιότερες μου συνεντεύξεις, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις άρθρων που έγιναν στον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας κατά τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Επιτροπής που έλαβαν χώρα στις 24/01 και 23/02/2020, αποφασίστηκε ότι μόνο οι Δήμοι των οποίων ο πληθυσμός είναι άνω των 150.000 δύνανται να έχουν πάνω από μία ΔΗΜΤΟ. Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές θα υφίσταται μόνο μία ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου. Έχω ήδη εκφράσει δημόσια την άποψή μου ότι θα πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα εκπροσώπησης μελών και από τις 4 εν ενεργεία ΔΗΜΤΟ, ούτως ώστε στην συνέχεια να οριστούν κάποια από τα αιρετά μέλη, ως υπεύθυνοι συγκεκριμένων δημοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, είναι σημαντική η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών μας στις κομματικές οργανώσεις διότι έτσι μεταφέρονται αυτούσιες οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και οι νέες ιδέες των πολιτών απευθείας στο κόμμα, δημιουργώντας μια δυναμική για ένα καλύτερο μέλλον με πολυ-συμμετοχικότητα και πλουραλισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου