Ειδήσεις

Στο 1,7 τρισ. δολ. τα έσοδα από τον παγκόσμιο τουρισμό το 2018

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 4% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO. Η τουριστική ανάπτυξη συνεχίζει να ξεπερνά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αποκαλύπτοντας το τεράστιο δυναμικό της να προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στις προκλήσεις για αειφορία.

Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit επηρέασαν τον διεθνή τουρισμό, ο οποίος παρουσίασε έναν ηπιότερο ρυθμό ανάπτυξης το καλοκαίρι, που είναι και περίοδος αιχμής στο βόρειο ημισφαίριο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).

Ο τουρισμός είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας εξαγωγών στον κόσμο
Δημιουργώντας έσοδα ύψους 1,7 τρισ. δολ. από το 2018, ο διεθνής τουρισμός παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας, πίσω από τα καύσιμα (με 2,4 τρισ. δολ.) και τα χημικά προϊόντα (με 2,2 τρισ. δολ.). Επίσης, στις προηγμένες οικονομίες, η αξιοσημείωτη οικονομική απόδοση του τουρισμού μετά από χρόνια σταθερής ανάπτυξης έχει μειώσει το χάσμα με τον τομέα εξαγωγών προϊόντων αυτοκινήτων.

Ο διεθνής τουρισμός αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σε υπηρεσίες και το 7% των συνολικών εξαγωγών. Σε ορισμένες περιοχές αυτές οι αναλογίες υπερβαίνουν τον παγκόσμιο μέσο όρο, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των εξαγωγών σε υπηρεσίες και περίπου το 9% των συνολικών εξαγωγών.

Οι κορυφαίες δέκα περιοχές του κόσμου σε τουριστικά έσοδα εμφάνισαν μικτά αποτελέσματα στις διεθνείς εισπράξεις μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, με την Αυστραλία (+9%), την Ιαπωνία (+8%) και την Ιταλία (+7%) να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Κίνα σημείωσαν πτώση. Οι προορισμοί της Μεσογείου είχαν μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στα κέρδη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Η Κίνα, η κορυφαία αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, εμφάνισε αύξηση κατά 14% το α’ εξάμηνο του 2019, αν και οι δαπάνες της μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

πηγή traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου