Τοπικές Ειδήσεις

Aντ. Kαμπουράκης: «Η Ρόδος έχει ανάγκη από μια δημιουργική αναγέννηση»

«Η Ρόδος έχει ανάγκη από μια δημιουργική αναγέννηση που θα φέρνει στο προσκήνιο νέες ποιοτικές επιλογές ζωής, εργασίας, δραστηριοτήτων και πολιτισμού, συμβατές με την διαχρονική ταυτότητά της και την ιστορική διαδρομή της μέσα στους αιώνες».
Αυτά τόνισε, μεταξύ πολλών άλλων, ο δήμαρχος Ρόδου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους που έχει θέσει η νέα δημοτική αρχή, αλλά αφήνοντας και αιχμές για αυτά που παρέλαβε από την προηγούμενη, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του κλάδου.
Με απόλυτη σαφήνεια ο δήμαρχος ξεκαθάρισε εξάλλου ότι «θα τα βάλουμε όλα κάτω, θα δούμε πού είναι τα θετικά, πού είναι τα αρνητικά και θα ξεδιπλώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να εξάγουμε περισσότερη Ρόδο στον κόσμο και να εισάγουμε περισσότερο κόσμο στη Ρόδο».
Αναλυτικά η ομιλία του δημάρχου Ρόδου

Ρόδος, Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2019

Αγαπητοί Φίλοι,

Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη, και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, για μένα: Αφενός γιατί έχω υπηρετήσει, για πολλά χρόνια την ΕΞΡ, αφετέρου, γιατί είναι η πρώτη φορά, που σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης, δεν βλέπω στην σειρές των καθισμάτων, τον πατέρα μου.
Έτσι είναι… Τα πράγματα αλλάζουν. Είναι νόμος της εξέλιξης, νόμος της ίδια της ζωής. Ανεξάρτητα, από την όποια συναισθηματική φόρτιση, μπορεί να βιώνουμε, σε προσωπικό επίπεδο.
Σήμερα λοιπόν, από αυτό το βήμα, δεν εκπροσωπώ τον ξενοδόχο. Εκπροσωπώ τον Ροδίτη Πολίτη. Τον Πολίτη που πίστεψε, και που στήριξε το όραμα, για μια Ρόδο που μπορεί να ξαναλάμψει, και να ξαναβρεί την Νέα Αίγλη της. Εκπροσωπώ τον Ροδίτη Πολίτη, που στήριξε την αυτοδιοικητική μου πρόταση, και έφερε την αλλαγή στον Δήμο Ρόδου. Γι’ αυτό, και μόνο απέναντι στον Ροδίτη Πολίτη λογοδοτώ, όπως έχω πει πολλές φορές, και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω: Καμιά άλλη εξάρτηση. Καμιά άλλη επιρροή. Οι πολίτες κέρδισαν το Δήμο Ρόδου, και από τη θέση του Δημάρχου, υπηρετώ τον Δήμο των πολλών, τον Δήμο των πολιτών.
Η καθαρή αυτή θέση, η καθαρή αυτή σχέση, διαμορφώνει και τις άμεσες προτεραιότητές μας, ως νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να κάνουμε το λόγο μας πράξη, και έργο. Υπηρετώντας το “κοινό καλό”, όλων των Ροδιτών.
Δεν είμαστε στο Δήμο, ούτε για χατίρια, ούτε για ρουσφέτια, ούτε για μικροδιαχείριση, επιμέρους συμφερόντων. Ένα (01) συμφέρον υπάρχει: και είναι αυτό της Ρόδου, και του Μέλλοντός της. Όμως προσέξτε: το κοινό συμφέρον της Πόλης, το κοινό καλό του Νησιού μας, είναι την ίδια στιγμή, και ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον Ροδιακό Τουρισμό. Από τον οποίο πραγματικά ζει, και αναπνέει, το Νησί μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;

01) Πρώτα & κύρια: Υποδομές. Αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών, ηλεκτροδότηση, δίκτυα ύδρευσης, και δίκτυα αποχέτευσης. Για όλους τους κατοίκους, και ασφαλώς και για τους επισκέπτες μας. Διαρκής μέριμνα, και πίεση, επίσης για τις υποδομές μεταφορών. Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο. Ασφαλές, και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Όχι για το 1919, αλλά για το 2030 & το 2040. Ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, και τις ανάγκες της κοινωνίας. Εξίσου ζωτικής σημασίας, και για την αναβάθμιση, του Ροδιακού Τουριστικού Προϊόντος.

02) Επόμενη προτεραιότητα, η καθημερινότητα στην πόλη. Και στην Νέα, και στην Μεσαιωνική. Και στα χωριά μας. Στο Νησί μας. Να είναι καθαρό, νοικοκυρεμένο, φροντισμένο, ασφαλές. Να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα, για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων, όπως είχαμε πρόσφατα με τις πλημμύρες Και με την κατάρρευση της γέφυρας που προβλέψαμε, και αποφύγαμε τα χειρότερα. Και με την σημερινή Θεομηνία. Που εύχομαι να σταματήσει εδώ… Που κρίνει το …«παρελθόν», και τα έργα του…!
Ένας προορισμός που δεν είναι φιλικός & ασφαλής για τους μονίμους κατοίκους του, δεν μπορεί να είναι, για τους επισκέπτες του. Η βιωσιμότητα, είναι για όλους.
Όπως επίσης η Ρόδος, πρέπει να είναι όμορφη & ελκυστική για όλους. Κατοίκους & επισκέπτες. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας, έχουμε εντάξει εμβληματικά έργα, που θα ανανεώσουν την εικόνα της Ρόδου, στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Αλλά και θα δώσουν νέα ποιότητα, στην καθημερινότητα των Ροδιτών. Παλιά Πόλη, Νέα Αγορά, Ακρόπολη της Ρόδου με το Αρχαίο Στάδιο, Μανδράκι, Μαρίνα Μανδρακίου & Λεωφόρος Ελευθερίας, Εθνικό Θέατρο, Λίνδος. Τα «Βήματα» του Κολοσσού: Την Ιστορία του!!! Άλλο μεγάλο ταμπού, στον τόπο μας…. Τόσο πολύτιμος όμως, για την Τοπική μας Ταυτότητα. Για την Τοπική μας Υπερηφάνεια. Και τόσο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, για ποιοτικό Τουρισμό. Που διαχέει τα Τουριστικά έσοδα, στην Κοινωνία. Στον Τόπο. Στους Ροδίτες.
Η Ρόδος δεν είναι μόνον ένας πανέμορφος και φιλόξενος τόπος: Έχει αρχαίο, έχει νεότερο και έχει σύγχρονο Πνεύμα. Έχει μοναδική ιστορία. Και έχει λαμπερό πολιτισμό. Οι Αρχαιολόγοι έχουν Δίκιο: έχει άγνωστο, μοναδικό Πολιτισμό. Κι αυτό έχουμε την υποχρέωση να το προστατεύσουμε, να το αναδείξουμε, και να το εντάξουμε μέσα στην καθημερινή λειτουργία της Πόλης μας. Να το απολαμβάνει ο Ροδίτης. Και ο Επισκέπτης μας. Να το αισθάνεται. Είναι τεράστιο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Στο 95%, του τοπικού ΑΕΠ που προέρχεται από τον Τουρισμό, είναι καίριο, με ιδιαίτερο σεβασμό στην Ιστορία μας, και στο περιβάλλον, να το «Φωτίσουμε» αυτό.
Η Ρόδος έχει ανάγκη από μια δημιουργική αναγέννηση, που θα φέρνει στο προσκήνιο, νέες ποιοτικές επιλογές ζωής, εργασίας, δραστηριοτήτων και πολιτισμού. Συμβατές με την διαχρονική ταυτότητά μας, και την ιστορική διαδρομή μας, μέσα στους αιώνες.
Ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια και θα την πάω μέχρι το τέλος.

03) Τρίτη προτεραιότητα, στη σειρά αναφοράς, αλλά όχι στη σημασία, η Προβολή του νησιού μας. Γιατί αυτό επιβάλλει, το κοινό καλό. Για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, στην τοπική οικονομία, για να δώσουμε δυνατότητες στη νέα γενιά, να κερδίσει το μέλλον της, στον τόπο της.
Εδώ, παραλάβαμε έναν απαξιωμένο ΠΡΟΤΟΥΡ, μια μελέτη ιδιωτικής εταιρείας για διαχείριση προορισμού, και έχουμε ένα (01) σχέδιο: Τα επεξεργαζόμαστε γρήγορα, ως Νέα Δημοτική Αρχή. Θα τα βάλουμε όλα κάτω, θα τα δούμε. Που είναι τα θετικά, που είναι τα αρνητικά, και θα ξεδιπλώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Για να εξάγουμε περισσότερη Ρόδο στον κόσμο. Και για να εισάγουμε περισσότερο κόσμο στη Ρόδο.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως και για τις τρεις (03) αυτές προτεραιότητες, που ξεκινάμε να τρέχουμε, ο αγώνας είναι μαραθώνιος. Και μάλιστα ανηφορικός. Γιατί είναι πολλά τα χιλιόμετρα που πρέπει να καλύψουμε, λόγω της παρατεταμένης αδράνειας χρόνων, και κακών αποφάσεων. Που πάρθηκαν στο πόδι. Τα αποτελέσματά τους δε, τα βρίσκουμε σήμερα, μπροστά μας.
Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη. Κι εκεί παραμένει.
Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε, από όσο χαμηλά τον βρήκαμε. Παρ’ όλα αυτά, δεν συμβιβαζόμαστε πλέον, ούτε με το λίγο, ούτε με το χαμηλό. Ούτε με το πρόχειρο, ούτε με το μέτριο. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας. Αλλά εντείνουμε καθημερινά τις προσπάθειές μας, έχοντας την αμέριστη στήριξη των Ροδιτών. Κι αυτό μας δίνει καθημερινά, και έμπνευση, και δύναμη. Θα σπάσουμε όσα αυγά, χρειαστεί. Το ν’ ακολουθεί κανείς την πεπατημένη, δεν τον πάει μακριά. Το “έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ’ αφήνουμε”, σημαίνει οπισθοδρόμηση, μέσα σ’ έναν κόσμο που τρέχει μπροστά.

Γι’ αυτό και δεν πρόκειται, να σταματήσουμε μπροστά σε κανένα εμπόδιο, όσο ψηλό κι αν είναι. Θα αγωνιστούμε να περάσουμε από πάνω. Αυτή είναι η αντίληψή μου για την αυτοδιοίκηση: μπορεί να είναι αντισυμβατική, αλλά δεν έγινα Δήμαρχος, για να ψάχνω για άλλοθι. Έγινα, για να δίνω λύσεις. Με την κοινωνία συμμέτοχη, και τους φορείς της να έχουν ρόλο, και λόγο. Με συνεργασία. Με κοινή προσπάθεια. Με πραγματικό Διάλογο. Με αποφάσεις & με ενέργειες. Με σοβαρή αντιμετώπιση των αναγκών, και με υπευθυνότητα, που ταιριάζει στις νέες απαιτήσεις του αύριο. Όμως, επαναλαμβάνω, και το υπογραμμίζω: Ο Κραταιός Κλάδος του τόπου μας, πρέπει να δίνει το Άριστο παράδειγμα, προς μίμηση: Νομιμότητας, Περιβαλλοντικής & Ενεργειακής Συνείδησης. Συνέπειας! Συμμαχίας με τους Εργαζόμενους. Τους συμπολίτες μας. Χωρίς καμία απολύτως έκπτωση, επί όλων αυτών!!!

Θέλω τέλος να επισημάνω την ευτυχή συγκυρία, να έχουμε Περιφερειάρχη τον Γιώργο Χατζημάρκο. Η καλή συνεργασία Δήμου & Περιφέρειας, δημιουργεί τη μεγάλη ευκαιρία, που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε, στο έπακρο.
Όπου ευδοκιμεί η καλή συνεργασία, τα αποτελέσματα είναι πολλαπλασιαστικά. Το 01+01, δεν κάνει μόνον 02. Μπορεί να κάνει 10, μπορεί να κάνει 20. Η ευκαιρία είναι τώρα. Το θετικό momentum της συγκυρίας είναι τώρα. Η Ρόδος μπορεί τώρα, να κερδίσει το αύριο που αξίζει.

Αγαπητοί Φίλοι,
Γνωρίζω ασφαλώς και από πρώτο χέρι, τα κλαδικά θέματα που υπάρχουν, όπως τα ανείσπρακτα Δημοτικά Τέλη, τα Τέλη Καθαριότητας, εποχικότητας και τα συναφή, την Πολεοδομία τα τετραγωνικά και τα συνακόλουθα, την ΔΕΥΑΡ με την ύδρευση, την ποιότητα, και την αδιάλειπτη επάρκειά του νερού, με την «άρδευση», τις γεωτρήσεις και τις αφαλατώσεις, και με την αποχέτευση, την εισφορά σε Γη, τις παραλίες, και τα άλλα τόσα. Θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί χθες, ή προχθές, αλλά οι παρελκυστικές τακτικές που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, απλά “κλωτσούσαν παρακάτω το τενεκεδάκι”, εξαγοράζοντας χρόνο, και τίποτα περισσότερο.
Χρειάζεται ασφαλώς να γίνει ένας νέος σοβαρός διάλογος, και τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί εξ αρχής ως δεδομένο. Χρειάζεται ένας διάλογος ουσίας, ο οποίος είναι πάντα δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Άλλωστε κανένας κόμπος δεν λύθηκε ποτέ, με το τέντωμα των άκρων του. Άλλες είναι οι αρετές, που οδηγούν στην επίλυση. Η κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων, τα θετικά επιχειρήματα, και πάνω απ’ όλα η συνείδηση της ευθύνης, του κοινού καλού, που οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε. Γιατί όλοι επωφελούμαστε, όταν το πετυχαίνουμε.
Προσωπικά, και το ξέρετε όλοι, είμαι πάντα υπέρ των λύσεων. Άμεσων, και Πρακτικών. Αν σταματήσουμε να επινοούμε, και να ανακυκλώνουμε προβλήματα, αν επικεντρωθούμε στις λύσεις, θα καταφέρουμε και σε αυτά τα επιμέρους θέματα, να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις.
Κλείνοντας λοιπόν, αυτή την πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή για μένα,
θέλω να ευχηθώ μια γόνιμη και παραγωγική Γενική Συνέλευση, τόσο για την Ένωσή σας, που δεν έχω σταματήσει να νιώθω σπίτι μου, όσο και για την προοπτική του νησιού μας.
Στην ΕΞΡ δεν αξίζει τίποτα λιγότερο, από το να είναι, δυναμικά, μέρος της προοπτικής, και της επιτυχίας του τόπου μας. Παράδειγμα, προς μίμηση. Και προνόμιο ηθικής καταξίωσης, το να είσαι μέλος της.
Μέρος της Αίγλης, και της Λάμψης της Ρόδου, στα χρόνια που έρχονται.
Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου