Η Καλυμνιακή Κοινότητα, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανη, καθώς τις μέρες αυτές, αναδείχθηκαν δύο, από τα κυριότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της: η ναυτοσύνη και η επιστημοσύνη.

Τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ουσιαστικά, η επίσημη έναρξη του δεύτερου Δωδεκανησιακού Πανεπιστημίου στο νησί της Καλύμνου, είναι γεγονός. Οι όποιες αμφισβητήσεις ξεπεράστηκαν και η ΑΕΝ με δυνατότητα εκπαίδευσης στο μέλλον 400 φοιτητών των ναυτικών σπουδών, έχει βάλει πλώρη, προσθέτοντας και το Τμήμα Μηχανικών, να αποκτήσει τη δυναμικότητα και  τη φήμη που της αξίζει.

Η Ίδρυση της ΑΕΝ, ήταν ένας από τους αρχικούς στόχους της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» και επετεύχθη, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, το Δήμαρχο Καλυμνίων Γιάννη Γαλουζή και τους συνεργάτες του.

Ένα όνειρο, ένας υψηλός στόχος υλοποιήθηκε, αποδεικνύοντας ότι, τα τελευταία χρόνια, σύλλογοι και σωματεία, παίζουν σημαντικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα και είναι σε θέση να κατευθύνουν πολιτικές, προς όφελος του τόπου τους. Η συνέχεια στον αρχικό στόχο, είναι η ολοκλήρωση της Ακαδημίας με το Τμήμα των Μηχανικών, κάτι το οποίο, ξεκινά πολύ σύντομα.

Οι προηγούμενες μέρες όμως, σφραγίσθηκαν και από άλλο ένα γεγονός μείζονος σημασίας για τους Καλύμνιου, αφού η Ένωση Καλυμνίων Αττικής, βράβευσε τον κορυφαίο Έλληνα Επιστήμονα όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο, τον Καλύμνιο Πέτρο Μαραγκό, καθηγητή του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ο Πέτρος Μαραγκός, έλαβε Ανώτατη διάκριση του Καλύτερου Νέου Επιστήμονα Αμερικής από τον Πρόεδρο ΗΠΑ. Σε ηλικία μόλις 28 ετών, δίδασκε στο HARVARD. Στο Πολυτεχνείο, διευθύνει τις συμμετοχές της χώρας μας σε έρευνα της τεχνολογικής αλληλεπίδρασης ανθρώπου – μηχανών. Ατελείωτη η εξέλιξη του Καθηγητή ΕΜΠ Πέτρου Μαραγκού, σύμφωνα με το Βιογραφικό του, που παρουσίασε άλλος ένας Καλύμνιος Καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτρης Χελιώτης, από το Δ.Σ. της Ένωσης Καλυμνίων.

Με υπερηφάνεια, ο Πρόεδρος,  γιατρός, μικροβιολόγος, βιοπαθολόγος, κ. Δημήτρης Καλικάτζαρος, αναφέρθηκε στις πρωτιές των Καλυμνίων όπου γης, ενώ στην ίδια εκδήλωση, βραβεύθηκαν 35 πρωτοετείς Καλύμνιοι φοιτητές, που πέρασαν εφέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ των Αθηνών. Επί πλέον, βραβεύθηκε η πρώτη αθλήτρια σφαιροβολίας όλων των εποχών, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ελλάδος, πρωταθλήτρια Βαλκανίων, 6η Ευρώπης και 15η Παγκοσμίως, η 17αχρονη Καλυμνιά, Μαρία Μαγκούλια.

Οι πρωτιές των Καλυμνίων, δεν σταμάτησαν εδώ. Ο κορυφαίος, Καλύμνιος Καθηγητής Μουσικής, Πρωτοψάλτης, «Άρχων Μαϊστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας» Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, τιμήθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών με διάλεξη του Προέδρου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αχιλέα Χαλδαιάκη, βραβεύοντάς το δίτομο έργο του “Βιβλιογραφία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής (1820-1999)», το οποίο αποτελεί το μοναδικό, επίσημο βιβλίο διδασκαλίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια που αφορά στο συγκεκριμένο τομέα.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» αποφάσισε, σε ειδική εκδήλωση, στις αρχές του ερχόμενου έτους, να προσκαλέσει στη Ρόδο και να  τιμήσει τους προαναφερόμενους, που με το έργο και την επιστημοσύνη τους, αναβαθμίζουν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Κάλυμνο και όλη την Ελλάδα.

 

Για το Δ.Σ.

  Η Πρόεδρος                                                    Η Γεν. Γραμ.

Μαρία Βάλλα                                             Χρυσάνθη Τηλιακού

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ