Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα σε δύο υπουργούς για την παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, για το ζήτημα της παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι οι τουρκικές μηχανότρατες ψαρεύουν σε απόσταση 100 και 200 μέτρων από τις ελληνικές ακτές αν και με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες εντός των χωρικών υδάτων, ενώ από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου επιτρέπεται η αλιεία, σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μιλίου από τις ακτές.

Εκτιμά ότι το ζήτημα αυτό, πέρα από το χαρακτήρα της ωμής παραβίασης κανόνων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επηρεάζει αρνητικά τα αλιευτικά μας αποθέματα αλλά και τη βιωσιμότητα του αλιευτικού επαγγέλματος στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος (παρά την αυταπάρνηση που δείχνουν) και τα πλωτά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή δεν επαρκούν, αφού συνήθως είναι επιφορτισμένα με τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά:

1ον: Από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θέσει το ζήτημα της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από την παράνομη αλιεία τουρκικά αλιευτικά στο Συμβούλιο Υπουργών και να ζητήσει την επιβολή εμπάργκο στα τουρκικά αλιευτικά προϊόντα.

2ον: Από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προχωρήσει στην ενίσχυση των λιμεναρχείων Λέρου, Καλύμνου και Σάμου με νέα και σύγχρονα πλωτά μέσα αλλά και προσωπικό που θα επιχειρούν για την αντιμετώπιση περιστατικών παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ: «Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Σάμου»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Το ζήτημα της παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Σάμου και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, πέρα από τον χαρακτήρα της ωμής παραβίασης κανόνων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επηρεάζει αρνητικά τα αλιευτικά μας αποθέματα, αλλά και τη βιωσιμότητα του αλιευτικού επαγγέλματος στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές μηχανότρατες ψαρεύουν σε απόσταση 100 και 200 μέτρων από τις ελληνικές ακτές, αν και με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες εντός των χωρικών υδάτων, ενώ από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου επιτρέπεται η αλιεία, σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μιλίου από τις ακτές.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και προκαλούν ανήκεστο βλάβη στα αλιευτικά μας αποθέματα.

Παράλληλα, οδηγούνται σε αδιέξοδο οι αλιείς στη Λέρο, στην Κάλυμνο, στην Πάτμο και στα άλλα νησιά.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος (παρά την αυταπάρνηση που δείχνουν) και τα πλωτά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή δεν επαρκούν, αφού συνήθως είναι επιφορτισμένα με τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων.

Απαιτείται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων όπως:

– Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με νέα και σύγχρονα πλωτά μέσα, αλλά και προσωπικό στα Λιμεναρχεία Καλύμνου και Λέρου προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες στην περιοχή.

– Η ανάδειξη του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Συμβούλιο Υπουργών, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, όπως το ευρωπαϊκό εμπάργκο στα τουρκικά αλιευτικά προϊόντα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

 

1. Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει το ζήτημα της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από την παράνομη αλιεία τουρκικά αλιευτικά, στο Συμβούλιο Υπουργών και να ζητήσει την επιβολή εμπάργκο στα τουρκικά αλιευτικά προϊόντα;

 

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ότι αφορά στην ενίσχυση των λιμεναρχείων Λέρου, Καλύμνου και Σάμου με νέα και σύγχρονα πλωτά μέσα αλλά και προσωπικό που θα επιχειρούν για την αντιμετώπιση περιστατικών παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου