Ειδήσεις

Έρχονται συγχωνεύσεις σχολείων για να καλυφθούν τα κενά – Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών εκπαιδευτικών το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τον περιορισμό τμημάτων και θέσεων, δημιουργώντας πολυπληθέστερα τμήματα – Υφίσταται, λέει το υπουργείο, το όριο των 25 μαθητών ανά δάσκαλο
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων προκαλεί η δημοσιοποίηση πρόθεσης του υπουργείου Παιδείας να προβεί σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των σχολικών μονάδων στις περιπτώσεις, όπου παρατηρείται πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό και έλλειμμα μαθητών.

Και αυτό καθώς καταγράφονται κενά εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο στην πρώτη φάση τοποθέτησης των αναπληρωτών κάλυψε ποσοστό άνω του 90% των δασκάλων, ωστόσο παρέμειναν τα κενά λόγω των αιτήσεων που κατατέθηκαν για την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Έτσι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις για την κάλυψη των υφισταμένων κενών στα σχολεία.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών εκπαιδευτικών το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τον περιορισμό τμημάτων και θέσεων, δημιουργώντας πολυπληθέστερα τμήματα, ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζεται ότι δεν πρόκειται να διογκωθούν και άλλο τμήματα που έχουν ήδη μεγάλο αριθμό μαθητών.

Την αναστολή λειτουργίας 23 Νηπιαγωγείων και 9 Δημοτικών Σχολείων στην Αττική, προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ. Κόσυβας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 10 σχολεία στην Ανατολική Αττική, όπως το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων, το 5ο δημοτικό σχολείο Βούλας και το 5ο δημοτικό σχολείο Παιανίας καθώς και το 31ο δημοτικό σχολείο Αχαρνών, το 8ο δημοτικό σχολείο Ανω Λιοσίων, το 12ο νηπιαγωγείο Ελευσίνας και το 15ο νηπιαγωγείο Αθηνών. Επίσης, το 26ο νηπιαγωγείο Νίκαιας , το 27ο νηπιαγωγείο Κερατσινίου, το 6ο νηπιαγωγείο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, το 13ο νηπιαγωγείο Ασπρόπυργου, το νηπιαγωγείο Βλυχού Μεγάρων, το 9ο νηπιαγωγείο Μεγάρων, το 3ο νηπαγωγείο Μαγούλας και το 5ο νηπιαγωγείο Μαγούλας.

Τα Δημοτικά Σχολεία χαρακτηρίζονται ως μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια έως δωδεκαθέσια και άνω, βάσει του αριθμού των μαθητών. Τα ολιγοθέσια σχολεία (μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια) σχηματίζουν τμήματα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Για τα Δημοτικά Σχολεία από τετραθέσια και άνω υφίσταται το όριο των 25 μαθητών ανά δάσκαλο (σχηματίζονται τμήματα με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 25 μαθητές και ελάχιστο του 12 μαθητές).

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζητούν να μην συγχωνευθούν άλλα σχολεία, όπως στην Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Ηλεία που θα «ανεβάσουν» τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και θα δυσκολέψουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου