Ειδήσεις

Το «δώρο» της Τουρκίας στον ελληνικό τουρισμό-Με “κάβα” τα vouchers το 2021

Με μία μικρή επιμήκυνση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν σε κάποιους εκ των δημοφιλών προορισμών της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 για τον ελληνικό τουρισμό.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν στη Βρετανία από την Τουρκία έχει ωθήσει κάποιους tour operators να προσθέσουν πτήσεις σε ορισμένους ελληνικούς προορισμούς μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, κατευθύνοντας τη ζήτηση προς την Ελλάδα.

Η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Κρήτη περιλαμβάνονται στους προορισμούς που εξακολουθούν να υποδέχονται ακόμη τουρίστες ως επί το πλείστον από τη Γερμανία και τη Βρετανία, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ότι τον Οκτώβριο καταγράφεται μεγαλύτερη ζήτηση κυρίως για τα ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας.

«Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στον φετινό Οκτώβριο και στον Οκτώβριο προηγούμενων ετών, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι μεταφέρονται πτήσεις στην Ελλάδα εξαιτίας του “κλεισίματος” της Τουρκίας», εξηγεί στο tourismtoday o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

«Είναι “αναγκαστική” η επιμήκυνση, ωστόσο, όσοι έρχονται τώρα στη χώρα μας κάνουν διπλή διαφήμιση, γιατί δεν σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όσοι ταξιδεύουν τώρα, επιλέγουν κυρίως υψηλής κατηγορίας καταλύματα και αποκτούν μία νέα εμπειρία που θα είναι το διαβατήριό μας για το 2021», επισημαίνει.

Στην Κρήτη

Το 40% των ξενοδοχείων που λειτούργησαν τελικά τη φετινή σεζόν στην Κρήτη παραμένει ανοιχτό και τον Οκτώβριο, με τις πτήσεις που έχουν προστεθεί να δίνουν ακόμη ώθηση στον τουρισμό του νησιού, το οποίο, ωστόσο, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ένταξή του στην «κόκκινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης. «Είναι μία στήριξη για το νησί οι πτήσεις που έχουν μπει στο τέλος της σεζόν. Η στοχοποίησή μάς στέρησε μεγάλες αγορές, ωστόσο, οι πτήσεις που σταμάτησαν προς την Τουρκία έχουν κατευθυνθεί σε Κω, Κέρκυρα και Ρόδο», λέει στο tourismtoday o Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Στην Κέρκυρα

Με χαμηλούς ρυθμούς ξεκίνησε η φετινή σεζόν για την Κέρκυρα, ωστόσο, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κινήθηκαν σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. «Η Κέρκυρα κινήθηκε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς για τα δεδομένα της εποχής. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο καταφέραμε να διατηρήσουμε το 50% της περσινής κίνησης. Τώρα παίρνουμε ώθηση από τις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τουρκία. Μέχρι τέλος Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη, οπότε και αναχωρούν οι τελευταίες πτήσεις charter, θα έχουμε κίνηση», τονίζει στο tourismtoday o Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Το στίγμα του 2021

Με κάβα τις μεμονωμένες κρατήσεις του 2020 που μεταφέρθηκαν για την επόμενη χρονιά και τα vouchers θα ξεκινήσει το 2021. Όπως εκτιμούν, μάλιστα, οι ξενοδόχοι τα voucher και οι κρατήσεις αντιστοιχούν στο 30% του τζίρου της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα προκαλέσει οικονομική πίεση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το 2021.

Εξηγούν, δε, πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο προκρατήσεων, υπολογίζοντας ότι από τον Μάρτιο και μετά θα τεθούν οι βάσεις και θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη σεζόν. «Αυτή τη στιγμή ακόμα και οι κρατήσεις που έχουν μεταφερθεί για το 2021 δεν γνωρίζουμε εάν είναι επιβεβαιωμένες, ούτε έχουμε εικόνα για το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών και των tour operators. Εκτιμώ ότι οι κρατήσεις και για τα επόμενα χρόνια θα είναι last minute», τονίζει ο Χαράλαμπος Βούλγαρης.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει: «Τα vouchers και οι κρατήσεις που μεταφέρθηκαν για το 2021 έχουν προπληρωθεί, λειτουργούν σαν προκαταβολές, δεν θα υπάρχουν άλλου είδους προκαταβολές. Ως εκ τούτου θα υπάρχει μεγάλη πίεση ρευστότητας».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες δόσεις και για επιμήκυνση των δανείων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών, έτσι ώστε να διοχετευθεί η απαραίτητη ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Πηγή: tourismtoday.gr

Της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου