Τοπικές Ειδήσεις

“Τα παρωχημένα μοντέλα τουρισμού στη μετά Covid-19 εποχή”

της Ελένης Ν. Καραγιάννη

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις οι κάτοικοι στα νησιά που είχαν ως τώρα αποκλειστικά έσοδα από τον τουρισμό. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς σε σχέση με τα τουριστικά εισοδήματα, τους δείκτες απασχόλησης και ανεργίας. Σε μια χώρα που στο πρόσφατο παρελθόν της έχει υποστεί πολλά «χτυπήματα» στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της απασχόλησης και το επίπεδο διαβίωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό και πολλά νοικοκυριά πλέον φθάνουν στα όρια της φτώχειας. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού έχει επίσης προσθέσει ένα ακόμη άγχος στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η Πανδημία του Covid-19 μπορεί να συμπαρασύρει ακόμα περισσότερο την οικονομική ζωή και γι’ αυτό θα πρέπει να στραφούμε σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής ο οποίος θα βασίζεται σε επανασχεδιασμό όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και του τουριστικού προϊόντος μιας και από εκεί οι νησιώτες αναμένουν έσοδα τα οποία θα φέρουν οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά τους.

Η ιστορία πάντα μας δείχνει τη σωστή κατεύθυνση και οι λύσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, φθάνει να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τη σκέψη μας από τα παρωχημένα μοντέλα τουρισμού που μέχρι τώρα είχαν εφαρμογή αλλά είναι κορεσμένα τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί κατόπιν μελετών από ειδικούς αλλά είναι προϊόν του μαζικού τουρισμού και της υποκουλτούρας ή ακόμα και των αντιλήψεων που ακόμη επικρατούν σε κάποιους κύκλους σχετικά με την ποιότητα και την απότομη αύξηση του πλούτου.

Για να λέμε τις αλήθειες, η ενασχόληση με τον τουρισμό σε κάποιες περιοχές έφερνε πολλά έσοδα σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών έναντι άλλων, όμως αυτό δεν ενόχλησε ποτέ, γιατί αναμφίβολα έφερνε έσοδα στο κράτος, θέσεις εργασίας και έσοδα στις τοπικές οικονομίες.

Το πρότυπο όμως του μαζικού τουρισμού είναι πλέον παρωχημένο ειδικά μετά την Πανδημία όπου ολόκληρη η ανθρωπότητα στρέφεται προς το φυσικό περιβάλλον. Εφεξής πρέπει υπόψιν μας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε οποιαδήποτε απόφασή μας.

Τα τελευταία χρόνια πριν την Πανδημία ακούγαμε από τους κοινωνικούς εταίρους ότι θα έπρεπε να γίνει μια στροφή προς τον ποιοτικό τουρισμό για να είναι βιώσιμος. Αυτή λοιπόν είναι η ευκαιρία διότι από τις μεγάλες κρίσεις μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Ας βάλουμε τη θέση μας στη θέση ενός τουρίστα που θέλει να επισκεφθεί τη Ρόδο όχι για να δει τα φανταχτερά φώτα που ούτως ή άλλως είναι εισαγόμενα αλλά να ζήσει την ιστορία της Ρόδου και να θαυμάσει την όμορφη φύση. Ειδικοί δεν είμαστε αλλά η ιστορία μας διδάσκει αναπολώντας, πως πρέπει να κινηθούμε δυναμικά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε αγαπημένος τουριστικός προορισμός.

Η Ρόδος είναι προικισμένη από όλες τις απόψεις. Ιστορία, μνημεία, θάλασσες, δάση, υποδομές από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, εκεί θέλει να περιηγηθεί ο τουρίστας. Να περπατήσει σε έναν καλοστρωμένο δρόμο, να επισκεφθεί ένα καθαρό πάρκο ή ακόμα για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του άθλημα γευόμενος φυσικά τοπία. Όταν καταφέρουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές του τουρισμού νέα δεδομένα σίγουρα θα επανακάμψει ο τουρισμός στο νησί μας. Η ποιότητα θα φέρει σίγουρα περισσότερα έσοδα στις επιχειρήσεις κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται και εκτός του κέντρου της Ρόδου. Όσο περισσότερη ποιότητα προσφέρουμε τόσο περισσότερο θ’ αυξήσουμε τη ζήτηση του ποιοτικού τουρισμού υποκείμενοι στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης των αγορών, προωθώντας νέα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης τα οποία θα έχουν σχεδιαστεί με προδιαγραφές και μελέτες από ειδικούς.

Ελένη Ν. Καραγιάννη

Αθλήτρια Τριάθλου Απόφοιτη Τμ. Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου