ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαξίμου: Εκτεθειμένος ο Ερντογάν, το «μπαλάκι» στην Ευρώπη

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μαξίμου
Η χθεσινή νέα τουρ­κική πρό­κληση με την έξοδο του Ορούτς Ρέις σε Αιγαίο και Ανα­το­λική Μεσό­γειο σήμανε συνα­γερμό στην κυβέρ­νηση.

Η αλήθεια είναι ότι, σε αυτή του­λά­χι­στον τη χρονική συγκυ­ρία, το Μέγαρο Μαξίμου δεν περί­μενε την κλι­μά­κωση της έντασης εκ μέρους της Άγκυρας, δεδο­μέ­νων των σχετικά χαμηλών τόνων που επέ­δειξε αυτή το τελευ­ταίο διά­στημα, αλλά και των επι­κεί­με­νων διε­ρευ­νη­τι­κών επαφών, η επα­νέ­ναρξη των οποίων βρι­σκό­ταν προ των πυλών.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν, άλλωστε, ο Τούρκος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου δεσμευό­ταν στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια ότι, ως «οικο­δε­σπό­της», άμεσα θα τον ενη­μέ­ρωνε για τη χρονική στιγμή που θα επα­νεκ­κι­νού­σαν οι συζη­τή­σεις.

Αντ’ αυτών, επι­στρέ­φουμε εκεί που βρι­σκό­μα­σταν ένα μήνα πριν, του­λά­χι­στον όσον αφορά τη στάση της Τουρ­κίας, έχοντας πάντως παρεμ­βλη­θεί στο μεταξύ η προ δύο εβδο­μά­δων έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Και μπορεί σε αυτήν κυρώ­σεις να μην απο­φα­σί­στη­καν, όμως ουσια­στικά δόθηκε μια τελευ­ταία ευκαι­ρία στην Τουρκία να συμ­μορ­φω­θεί, δια­φο­ρε­τικά τα σε βάρος της μέτρα θα ήταν μονό­δρο­μος.

Αυτή την απόφαση θα επι­χει­ρή­σει πλέον να αξιο­ποι­ή­σει ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, οποίος, πέραν των διπλω­μα­τι­κών επαφών που θα έχει τα επόμενα 24ωρα, απο­φά­σισε να θέσει τη νέα μονο­μερή ενέρ­γεια της Άγκυρας στη Σύνοδο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου την προσεχή Πέμπτη και Παρα­σκευή.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχε­δια­σμό, το θέμα της Τουρ­κίας θα συζη­τείτο μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο του Δεκεμ­βρίου, ωστόσο ο πρω­θυ­πουρ­γός θέλει να επι­σπευ­στούν οι δια­δι­κα­σίες μετά και τις τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις. Κατά την εκτί­μηση της ελλη­νι­κής πλευράς, με τα νέα δεδο­μένα, ο χρόνος μέχρι τον Δεκέμ­βριο είναι πολύς και δεν ωφελεί η αναμονή έως τότε.

Πλέον, λένε στο κυβερ­νη­τικό στρα­τό­πεδο, το «μπαλάκι» βρί­σκε­ται στα χέρια των Ευρω­παίων εταίρων. «Με την ψύχραιμη και απο­φα­σι­στική στάση μας, κατα­φέ­ραμε να κατα­νο­ή­σουν όλοι στην Ευρώπη την πραγ­μα­τική διά­σταση του προ­βλή­μα­τος. Ο Ερντο­γάν εκτέ­θηκε σε Ευρω­παί­ους και Αμε­ρι­κα­νούς και στην πρό­σφατη Σύνοδο “κλεί­δωσε” η απόφαση ότι αν επα­να­λά­βει τις προ­κλή­σεις, θα έχει κυρώ­σεις», ανα­φέ­ρει υψη­λό­βαθμο κυβερ­νη­τικό στέ­λε­χος, προ­σθέ­το­ντας: «Εμείς κάναμε ό,τι οφεί­λαμε. Τώρα είναι η σειρά των Ευρω­παίων να σταθούν στο ύψος των περι­στά­σεων».

«Σώφρων στάση»

Ανα­φο­ρικά με τις διε­ρευ­νη­τι­κές επαφές, σε αυτή τη συγκυ­ρία το Μέγαρο Μαξίμου απο­φεύ­γει -τουλάχιστον ακόμα- να ζητήσει την αναβολή ή ματαί­ωσή τους, λόγω της νέας τουρ­κι­κής πρό­κλη­σης. Και αυτό διότι ναι μεν θεωρεί ότι με τις παρού­σες συν­θή­κες δεν μπορεί να ξεκι­νή­σει διά­λο­γος, όμως από την άλλη εκτιμά την επί­δειξη εξαι­ρε­τι­κής προ­σο­χής σε όποιες ενέρ­γειες ή δημό­σιες δηλώ­σεις, υπό τον φόβο να γυρί­σουν μπού­με­ρανγκ σε βάρος μας.

«Ο Ερντο­γάν περι­μέ­νει ως μάννα εξ ουρανού ένα δικό μας λάθος, μια… άτσαλη ενέρ­γεια ή κάποια άστοχη τοπο­θέ­τηση, ώστε να δείξει την Ελλάδα ως υπαίτια του ναυα­γίου στην προ­σπά­θεια επα­να­προ­σέγ­γι­σης των δύο χωρών. Η προ­πα­γάνδα και τα fake news είναι μέρος της καθη­με­ρι­νό­τη­τας των γει­τό­νων μας. Σε καμία περί­πτωση δεν θα παί­ξουμε το παι­χνίδι τους», σημειώ­νει στο Euro2day.gr συνο­μι­λη­τής του πρω­θυ­πουρ­γού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θέλουμε να απω­λέ­σουμε το πλε­ο­νέ­κτημα που κερ­δί­σαμε το προη­γού­μενο διά­στημα με τη σώφρονα στάση μας. Και αυτό, χωρίς να σημαί­νει ότι δεν αξιο­λο­γούμε σοβαρά την παρούσα κατά­σταση».

Ο κ. Μητσο­τά­κης, κατά τη σημε­ρινή συνά­ντησή του με τον υπουργό Εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νίας Χάικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου, ανα­μέ­νε­ται να στείλει νέο σαφές μήνυμα τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς την Ευρώπη για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντο­γάν, κατά την τηλε­φω­νική συνο­μι­λία με τον Σαρλ Μισέλ, φέρεται να υπο­στή­ριξε πως «η κατά­σταση παρα­μέ­νει τετα­μένη με ευθύνη της Ελλάδας»!

Με τον κ. Μισέλ συνο­μί­λησε χθες και ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, τον οποίο  ενη­μέ­ρωσε σχετικά με τη νέα παρά­νομη τουρ­κική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστε­λό­ρι­ζου, καθώς και για την απόφασή του να θέσει στη μεθαυ­ριανή Σύνοδο τη νέα αυτή μονο­μερή ενέρ­γεια της Άγκυρας, που απο­τε­λεί σοβαρή κλι­μά­κωση από την πλευρά της.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνε­δρί­αση του Συμ­βου­λίου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουρ­γός Νίκος Δένδιας ενη­μέ­ρωσε τους Ευρω­παί­ους ομο­λό­γους του για τις νέες παρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες της Τουρ­κίας. Τόνισε, ταυ­τό­χρονα, αφενός, ότι σε όλες τις προ­βλη­μα­τι­κές κατα­στά­σεις στην περιοχή (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιο­α­να­το­λική Μεσό­γειος) κοινός παρο­νο­μα­στής είναι η Τουρκία. Και αφε­τέ­ρου, ότι η Τουρκία ενεργεί ως υπο­νο­μευ­τής της ειρήνης και της στα­θε­ρό­τη­τας στην περιοχή, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τα Συμπε­ρά­σματα του πρό­σφα­του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου.

Πηγή: euro2day.gr

Φίλιπ­πος Παντα­ζής

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.