Με τους Γερμανούς και τους Γάλλους πέφτει η αυλαία της φετινής τουριστικής σεζόν. Τα τελευταία τσάρτερ θα απογειωθούν από τη Ρόδο την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία πτήση της Transavia προς τη Λυών και μία πτήση της Germania Airlines προς το Friedrichshafen.
Ουσιαστικά από τα μέσα Οκτωβρίου κι έπειτα θα αρχίσουν να κλείνουν τα ξενοδοχεία. Ελάχιστα είναι αυτά που θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Από το σαββατοκύριακο 28 και 29 Οκτωβρίου κι έπειτα η τουριστική κίνηση πέφτει κατακόρυφα. Για μία ακόμη φορά, η σεζόν κλείνει νωρίτερα από τις προσδοκίες. Οι προσπάθειες κάποιων τουριστικών οργανισμών να επιμηκύνουν τη διάρκεια των προγραμμάτων τους στη Ρόδο δεν ευοδώθηκαν.
Παρόλα αυτά, η τουριστική περίοδος αναμένεται να κλείσει με αύξηση των τουριστικών αφίξεων της τάξης του 7%. Στο πρώτο εννιάμηνο του 2017 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» περίπου 4,6 εκατ. επιβάτες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα του 2016 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Ρόδου 4,4 εκατ. επιβάτες. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι τουριστικές αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 4,5% περίπου, ενώ και ο Οκτώβριος κινείται ανοδικά.
Παρόλο που δεν έκλεισε ακόμη η φετινή τουριστική περίοδος, αρχίζουν να καταφθάνουν θετικά μηνύματα για την επόμενη. Άγγλοι και Γερμανοί βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις στη γενική κατάταξη των επισκεπτών της Ρόδου. Αυτές οι δύο αγορές αναμένεται να κυριαρχήσουν και το 2018 με τη Γερμανία να εμφανίζει μία ιδιαίτερη δυναμική.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουρισμού, επετεύχθησαν φέτος πολύ σημαντικά συμβόλαια συνεργασίας με γερμανούς tour operators για το 2018. Κάποιοι κάνουν λόγο για «ολική επαναφορά» της γερμανικής τουριστικής αγοράς. Ήδη καταγράφεται αύξηση 7% στις κρατήσεις από τη Γερμανία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ξεκινούν από τόσο νωρίς οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά. Συνήθως πρώτοι οι Άγγλοι ξεκινούν τις κρατήσεις και υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για την εξέλιξη των αφίξεων μέχρι τη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνο το Νοέμβριο.
Αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις από την Αγγλία υπολογίζεται ότι παρουσιάζουν αύξηση κατά 15% περίπου. Ξεκάθαρη εικόνα θα σχηματισθεί για την αγγλική αγορά στη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, στο διάστημα από 6 έως 8 Νοεμβρίου, όπου θα πάρει μέρος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δικό της περίπτερο.
Όπως όμως όλα δείχνουν ο γερμανικός τουρισμός θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά του το 2018 στην Ελλάδα και κατά συνέπεια στη Ρόδο. Οι Γερμανοί τουρίστες τροφοδοτούν σταθερά τον ελληνικό τουρισμό και βρίσκονται σταθερά στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις σημαντικότερες αγορές προέλευσης επισκεπτών στη Ρόδο. Κάποιοι δεν αποκλείουν του χρόνου να γίνει η ανατροπή και να περάσουν οι Γερμανοί στην πρώτη θέση.
Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια από τις εξελίξεις στις ανταγωνιστικές αγορές της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Τουρκίας. Οι Γερμανοί εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στις συγκεκριμένες αγορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ