Ειδήσεις

Εληξε το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 35ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου την περασμένη Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Rodos Palace».
Το συνέδριο οργανώθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ρόδου.
«Στο συνέδριο συζητήθηκαν αρκετά και ενδιαφέροντα θέματα. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που έχουν γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Διακογεωργίου και πρόσθεσε πως οι ανακοινώσεις που έγιναν από επιστήμονες ανέβασαν πολύ το επίπεδο του συνεδρίου.
Στη διάρκεια του συνεδρίου ο καθηγητής κ. Νίκος Σούκος, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, παρουσίασε συσκευή η λειτουργία της οποίας βασίζεται στη φωτοδυναμική. Για την χρήση της έχει διεξάγει έρευνες εδώ και αρκετά χρόνια.
«Πρόκειται για μια συσκευή που δημιουργήθηκε μετά από αρκετή έρευνα. Με τη βοήθεια του φωτός αδρανοποιεί τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα. Αυξάνει την άμυνα των υγιών ιστών και το αποτέλεσμα είναι θετικό», εξήγησε ο κ. Διακογεωργίου και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια απλή συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιείται πρωί και βράδυ μετά το βούρτσισμα των δοντιών.
«Είναι μια απλή συσκευή που θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι πρωί και βράδυ. Δεν έρχεται να αντικαταστήσει τους γιατρούς αλλά να συμπληρώσει τις θεραπευτικές αγωγές», τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου.
Σε ερώτηση σχετικά με την κυκλοφορία της συσκευής στην Ελλάδα ο κ. Διακογεωργίου δήλωσε:
«Δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε στις ΗΠΑ ακόμη. Θα αρχίσει η διάθεσηής στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους μήνες. Ολοκληρώθηκαν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την παραγωγή και διάθεσή της».
Ο κ. Διακογεωργίου δήλωσε πως η συσκευή θα συμβάλει ώστε να προστατεύονται όσοι την χρησιμοποιούν και από άλλες παθήσεις.
«Η συσκευή θα βοηθάει γενικά την υγεία όσων την χρησιμοποιούν. Το αναφέρω αυτό γιατί τα παθογόνα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα εγκαθίστανται στην καρδιά και στην αθηρωματική πλάκα. Είναι καλό, λοιπόν, να μειώνεται ο αριθμός τους . Θα βοηθηθούν οι καρδιοπαθείς αλλά και οι διαβητικοί», τόνισε ο κ. Διακογεωργίου.
Σε ομιλία του ο καθηγητής κ. Σούκος αναφέρθηκε αναλυτικά στη λειτουργία της νέας συσκευής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού από μικρούς και μεγάλους.
Το γαλάζιο χρώμα που θα εκπέμπει η συσκευή, θα στοχεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο στόμα.
«Από τις μελέτες που έγιναν προκύπτει ότι η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία των δοντιών. Ο πρωταρχικός στόχος μιας στρατηγικής για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών πρέπει να είναι η καταστολή των βασικών παθογόνων οργανισμών που υπάρχουν μέσα στο στόμα», τόνισε ο κ. Διακογεωργίου.
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου δήλωσε ακόμα πως έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και από άλλους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο συνέδριο.
«Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έγιναν και από άλλους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο συνέδριό μας. Συνολικά συμμετείχαν 700 άτομα. Όλοι αναχώρησαν από τη Ρόδο με τις καλύτερες εντυπώσεις», δήλωσε ο κ. Διακογεωργίου.
Ο κ. Διακογεωργίου αναφέρθηκε και στο μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι οδοντίατροι με τον αγώνα δρόμου, που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

«Θελήσαμε να στείλουμε και ένα κοινωνικό μήνυμα με τον αγώνα δρόμου που οργανώσαμε το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου. Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους πάντες για τον καρκίνο του στόματος», εξήγησε ο κ. Διακογεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου