Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «10 Χρόνια Σύγχρονη Καλλιθέα».

Η έκθεση γελοιογραφίας που «τάραξε» τις Βρυξέλλες και αποτέλεσε αντικείμενο λογοκρισίας από το Ευρωκοινοβούλιο, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και Ευρωβουλευτών, παρουσιάζεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο και πιο συγκεκριμένα στις «Πηγές Καλλιθέας» με πρωτοβουλία της ΔΕΡΜ.Α.Ε. και της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων με την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Ρόδου, καθώς και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με πρόεδρο τον Πάνο Μαραγκό επιστρέφει για δεύτερη χρονιά (είχε προηγηθεί η επιτυχημένη έκθεση «Μετέωρο Βήμα») για την προσφυγική κρίση) στη Ρόδο με την νέα έκθεση που έχει ως θέμα την Ευρώπη των λαών και τίτλο «Sweet Europe»- «Γλυκειά Ευρώπη».
Οι επισκέπτες, εκτός από τα έργα 29 Ελλήνων γελοιογράφων, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τις γελοιογραφίες 28 σημαντικών Βρετανών σκιτσογράφων που δημοσιεύουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφορμή φυσικά το… Brexit αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στη γηραιά ήπειρο.
«Η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης είτε ως οικονομικής Ένωσης, είτε ως ευρωπαϊκής κουλτούρας, αφορά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των λαών της. Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ανεργία, η ανισότητα, είναι ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες της. Η Ευρώπη κλυδωνίζεται, και οι τριγμοί της κοινωνίας και των αξιών της επηρεάζουν και την παγκόσμια κοινότητα. Στις γελοιογραφίες που εκτίθενται, αποτυπώνεται αυτό ακριβώς το θολό πολιτικό τοπίο με το μελάνι αλλά και το χιούμορ των γελοιογράφων. Χιούμορ που θέτει ερωτήματα στους επισκέπτες για την τροχιά που έχουν μπει οι ζωές μας σε αυτήν την τόσο ταραγμένη “γλυκιά Ευρώπη”» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Συμμετέχουν, από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) οι: Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος και Βαγγέλης Χερουβείμ.
Από τη Μεγάλη Βρετανία: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock και Kipper Williams.
Η επιτυχία της έκθεσης είναι τόσο μεγάλη που με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου συμφωνήθηκε η παρουσίαση της στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με αφορμή την επέτειο για τα 60 χρόνια της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης. Θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων και θα διαρκούσε μια εβδομάδα.
Σε συνέντευξη ο Ευρωβουλευτής κ. Κούλογλου κατήγγειλε μια πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας σε βάρος της έκθεσης γελοιογραφίας που προετοιμαζόταν.
Όπως ορίζεται από τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Όμως εν προκειμένω, η κοσμήτορας, Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις.
«Σας περιμένουμε στις Πηγές Καλλιθέας να προβληματιστείτε μαζί μας και για να διαπιστώσετε τις ευαισθησίες της λεπτεπίλεπτης και υπερευαίσθητης Ευρώπης μας, της υπερμάχου της ελευθερίας της έκφρασης, που τον μεν κώνωπα διυλίζει, αλλά εύκολα καταπίνει την κάμηλον -αλλά και τον ελέφαντα ακόμα αν χρειαστεί» τονίζει ο γνωστός Ροδίτης σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης σε προσωπική του ανάρτηση.
Η έκθεση θα λειτουργήσει στις Πηγές Καλλιθέας από την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ