Ρεπορτάζ

Σε δίκη για 20 εγκληματικές ενέργειες ο 26χρονος πυρομανής!

Σε δίκη, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου, με τις κατηγορίες του εμπρησμού από πρόθεση, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και σε ξένα πράγματα και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για το κοινό όφελος με χρήση φωτιάς και παράνομη οπλοφορία, παραπέμφθηκε ο προσωρινά κρατούμενος στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού Α. Ζ. του Β., 26 ετών, στον οποίο αποδίδονται 20 εγκληματικές ενέργειες στο νησί της Ρόδου!
Ο κατηγορούμενος φέρεται να πάσχει από μεικτή διαταραχή προσωπικότητας και κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία του. Πλην όμως από την ιατρική πραγματογνωμοσύνη φέρεται να προέκυψε ότι γνώριζε πως θα συλλαμβανόταν και για τον λόγο αυτό πήρε μέτρα για να αποφύγει τη σύλληψη. Κρίθηκε δηλαδή ότι είχε μερικό καταλογισμό των πράξεών του.
Στον κατηγορούμενο αποδίδονται τα ακόλουθα εγκλήματα:
1.Την 06-09-2010 με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά στο κτήριο της Ροδιακής Έπαυλης, όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα και έβαλε σε αυτή φωτιά.
2. Την 06-12-2010 με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Αγίου Ιωάννου, περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα και έβαλε σε αυτή φωτιά.
3. Την 17-09-2010 με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά σε κτήριο του ΣΧΟΠ στην οδό Βορείου Ηπείρου καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα του κτηρίου και έβαλε σε αυτή φωτιά.
4. Την 23-12-2010 αφού μετέβη στα γραφεία του Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη» επί της οδού Μάρκου Κλαδάκη, τοποθέτησε στην είσοδο ένα μπουκάλι του νερού με βενζίνη και έβαλε φωτιά, γράφοντας επιπλέον στον τοίχο των γραφείων του συλλόγου χειρόγραφο σημείωμα με ρατσιστικό περιεχόμενο.
5. Την 2-3-2011, αφού μετέβη στην κεντρική είσοδο των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ισόγειο του τριώροφου κτηρίου, που αυτά στεγάζονται επί της οδού Αγίων Αναργύρων, τοποθέτησε στην ξύλινη πόρτα της  εισόδου ένα πλαστικό μπουκάλι με βενζίνη και στο στόμιο αυτού εναπόθεσε ένα κομμάτι πανιού στο οποίο είχε ήδη θέσει φωτιά. Με την πράξη του αυτή προκλήθηκαν ζημίες στην ξύλινη πόρτα και στο χρωματισμό του τοίχου πάνω από αυτή, έγραψε δε στη δεξιά πλευρά του τοίχου της εισόδου χειρόγραφο μήνυμα με ρατσιστικό περιεχόμενο, ζωγραφίζοντας ταυτόχρονα και αγκυλωτούς σταυρούς (σβάστικες).
6.Την 24-05-2011 με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά στο κτήριο του πρώην κυλικείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην οδό Αγίου Ιωάννου, καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, ρουχισμό που είχε εναποθέσει σε τοίχο του κτηρίου και έβαλε σε αυτή φωτιά.
7. Την 25-07-2011 με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά σε τριώροφο κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα του κτηρίου και έβαλε σε αυτή φωτιά.
8. Την 26-9-2011, μετέβη και πάλι στην κεντρική είσοδο των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τοποθέτησε στη βάση της ξύλινης πόρτας ένα πλαστικό δοχείο με βενζίνη και άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια με τη χρήση γυμνής φλόγας έθεσε σε αυτό φωτιά. Από την πράξη του αυτή καταστράφηκε η κεντρική ξύλινη πόρτα του κτηρίου και αλλοιώθηκε ο χρωματισμός εξωτερικά. Και στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος άφησε στο εξωτερικό μέρος και δεξιά της εισόδου κολλημένο χειρόγραφο σημείωμα με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, τύπου «προκήρυξης».
9. Την 5-10-2011, φορώντας λευκό καπέλο όπως προέκυψε και από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αφού μετέβη στο πολιτικό γραφείο του Κ.Κ.Ε. που στεγάζεται σε διώροφο κτήριο επί της οδού Αγίων Ιωάννου και Χειμάρας, τοποθέτησε στη βάση της ξύλινης εισόδου του κτηρίου ένα πλαστικό δοχείο με βενζίνη και έβαλε στη συνέχεια με τη χρήση γυμνής φλόγας σε αυτό φωτιά. Από την πράξη του αυτή καταστράφηκε η κεντρική ξύλινη πόρτα του κτηρίου και αλλοιώθηκε ο χρωματισμός εξωτερικά. Και πάλι ο κατηγορούμενος άφησε στο εξωτερικό μέρος και αριστερά της εισόδου κολλημένο χειρόγραφο σημείωμα τύπου «προκήρυξη» το οποίο έφερε αγκυλωτό σταυρό με περιεχόμενο «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Η ΡΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ! ΣΠΑΤΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ; ΣΑΣ ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ! ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ. ΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ! ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ».
10. Την 27-10-2011 μετέβη στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου επί της οδού Αποστόλου Παύλου, τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο του ναού ένα κουτί με βενζίνη και έβαλε σε αυτό φωτιά. Από την πράξη του αυτή καταστράφηκαν η πόρτα του Ιερού Ναού καθώς και ο χρωματισμός της τοιχοποιίας εξωτερικά. Ο κατηγορούμενος άφησε χειρόγραφο σημείωμα τύπου «προκήρυξης».
11. Την 26-12-2011, μετέβη στο φροντιστήριο με την επωνυμία «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» επί της οδού Στέλιου Κωτιάδη, περιέλουσε δύο ξύλινα παγκάκια που υπήρχαν στον προαύλιο χώρο του φροντιστηρίου με βενζίνη και τα έκαψε  ενώ ζωγράφισε στον τοίχο του κτηρίου με πινέλο και πράσινη μπογιά το σύμβολο της σβάστικας.
12. Την 29-12-2011, μετέβη στο πολιτικό γραφείο του ΛΑ.Ο.Σ. που στεγάζεται στον 1ο όροφο τριώροφου κτηρίου διαμερισμάτων και γραφείων επί της οδού Γρ. Λαμπράκη, περιέλουσε την εξωτερική πόρτα των γραφείων με βενζίνη και έβαλε σε αυτή φωτιά με τη χρήση αναπτήρα.
13. Την 19-1-2012 μετέβη στο συμμαχικό νεκροταφείο επί της οδού Ρόδου-Καλλιθέας στη Ρόδο, τοποθέτησε στην είσοδο ένα μπιτόνι με βενζίνη έχοντας εναποθέσει πάνω σε αυτό ένα ήδη αναμμένο κάρβουνο και στη συνέχεια έβαλε σε αυτό φωτιά. Άφησε δε χειρόγραφο σημείωμα εθνικιστικού περιεχομένου όπου έκανε αναφορά και στον εμπρησμό    στο   πολιτικό   γραφείο    του    ΛΑ.Ο.Σ..
14. Την 20-1-2012, μετέβη στο Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο του αύλειου χώρου ένα μπιτόνι με βενζίνη και έβαλε σε αυτό φωτιά. Από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος φορούσε μαύρο μάλλινο σκούφο, ενώ άφησε εντός της εισόδου κολλημένο χειρόγραφο σημείωμα τύπου «προκήρυξης» με ρατσιστικό περιεχόμενο το οποίο έφερε αγκυλωτό σταυρό, με περιεχόμενο «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΓΚΙΛΜΑΖ. ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΑΝΤΙ ΟΦΘΑΛΜΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ. ΙΜΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΛΕΥΚΗ ΙΣΧΥΣ. ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ».
15.Την 24-3-2012, μετέβη στο κτήριο της Ροδιακής Έπαυλης, όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στη Ρόδο, τοποθέτησε έμπροσθεν της εισόδου της βιβλιοθήκης ένα δοχείο με βενζίνη πάνω στο οποίο είχε εναποθέσει υπόλειμμα κάρβουνου και στη συνέχεια έβαλε σε αυτό φωτιά με τη χρήση γυμνής φλόγας και χαρτοπετσέτας. Ο δράστης χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι κάρβουνο σχημάτισε στους τοίχους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αγκυλωτούς σταυρούς πριν θέσει τη φωτιά.
16. Την 15-10-2012 και περί ώρα 04:20, αφού μετέβη στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, τα οποία στεγάζονται σε διώροφο κτήριο επί της οδού Στεφάνου Καζούλη, τοποθέτησε πλησίον της πόρτας στο πίσω μέρος του κτηρίου λάστιχο μοτοποδηλάτου, το οποίο στη συνέχεια περιέλουσε με βενζίνη και με τη χρήση γυμνής φλόγας έθεσε φωτιά σε αυτό. Από την πράξη του αυτή καταστράφηκαν ολοσχερώς μία εξωτερική θύρα αλουμινίου, και δύο πλαστικά σκέπαστρα, ένα πλαστικό κάλυμμα πόρτας και ρυπάνθηκαν από τους καπνούς οι τοίχοι του κτηρίου. Ο κατηγορούμενος σε εξωτερικό τοίχο είχε αναγράψει το αρκτικόλεξο «A.M.Ε.» ενώ είχε σχεδιάσει μία σβάστικα και άλλα ακροδεξιά σύμβολα.
17.Την 20-12-2013 και περί ώρα 04:50, αφού μετέβη στην είσοδο τριώροφης πολυκατοικίας επί της Οδού Εθνάρχου Μακαρίου, στην οποία στεγάζονται επαγγελματικά και πολιτικά γραφεία και το πολιτικό γραφείο της Χρυσής Αυγής και αφού εισήλθε εντός, με τη χρήση γυμνής φλόγας έθεσε φωτιά στις ξύλινες θυρίδες των γραμματοκιβωτίων. Καταστράφηκε ολοσχερώς το ξύλινο γραμματοκιβώτιο και οι επιγραφές των επαγγελματιών, που ήταν τοποθετημένες πάνω από αυτό, και αλλοιώθηκε η πόρτα της εισόδου και ο χρωματισμός εσωτερικά του κλιμακοστασίου, έως τον πρώτο όροφο. Σε τοίχο απέναντι από το φλεγόμενο γραμματοκιβώτιο, είχε αναγράψει το σύνθημα «ΑΝΑΡΧΙΑ -ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με μαρκαδόρο κόκκινου χρώματος.
18. Την 14-3-2014 και περί ώρα 06:30, αφού πήρε ένα πλαστικό μπιτόνι με βενζίνη που είχε στο σπίτι του, μετέβη πεζός στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου. Εκεί, εισήλθε από ανοικτή πόρτα που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του δικαστικού μεγάρου επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, και κατευθύνθηκε αμέσως στο διάδρομο αριστερά, άνοιξε την πρώτη πόρτα που βρισκόταν στο δεξί του χέρι και μπήκε στην πρώτη αίθουσα του ακροατηρίου. Αρχικά άφησε στο έδρανο των δικηγόρων ένα κομμάτι χαρτί επί του οποίου ανέγραφε με κόκκινου χρώματος μαρκαδόρο κείμενο το οποίο καταφερόταν σε βάρος της Δημοκρατίας και των Δικαστών με το σήμα της Αναρχίας.
Ακολούθως, ανέβηκε πάνω στην έδρα και αφού έριξε μικρή ποσότητα βενζίνης στο ξύλινο δάπεδο, έκλεισε το μπιτόνι και το άφησε πάνω στο βρεγμένο με τη βενζίνη σημείο του βάθρου, και με σπίρτα, που έφερε μαζί του, άναψε φωτιά, ρίχνοντας το σπίρτο στο μπιτόνι με τη βενζίνη.
Με την ανωτέρω πράξη του ο κατηγορούμενος κατέστρεψε ολοσχερώς μία επιτοίχια απεικόνιση του Εσταυρωμένου, την ξύλινη έδρα και τα επτά από τα οκτώ καθίσματα των  δικαστικών λειτουργών,   τον  ηλεκτρολογικό  και   ηλεκτρονικό εξοπλισμό της αίθουσας, ενώ από τους καπνούς ρυπάνθηκε η τοιχοποιία και η λοιπή επίπλωση της αίθουσας του ακροατηρίου του δικαστικού μεγάρου.
Στη συνέχεια, έφυγε από την πόρτα από την οποία και είχε εισέλθει στο κτήριο, και αφού μετέβη πεζός σε πιάτσα ταξί στην περιοχή «ΘΕΡΜΑΙ» μίσθωσε ταξί και κατευθύνθηκε στην οικία του.
Εκεί, για να μην υπάρχουν ίχνη, πήρε τα ρούχα και τα παπούτσια που φορούσε και τα έβαλε για πλύσιμο στο πλυντήριο.
19. Την 19-1-2012, αφού μετέβη στο συμμαχικό νεκροταφείο επί της οδού Ρόδου – Καλλιθέας, και εισήλθε σε αυτό, κατέστρεψε δέκα επιτύμβιες στήλες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες εντός του συμμαχικού νεκροταφείου, ήτοι σε δημόσιο χώρο απρόσκοπτα και ελεύθερα προσβάσιμο για το κοινό, ρίχνοντάς τες στο έδαφος.
20. Την 24-3-2012 κι ενώ ο κατηγορούμενος εκινείτο πεζός επί της Λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου, έφερε πάνω του δύο μαχαίρια με ξύλινες λαβές συνολικού μήκους 28 εκατοστών στο καθένα με μήκος λάμας δεκαπέντε εκατοστών έκαστο, εντός αυτοσχέδιας θήκης, και ένα σουγιά συνολικού μήκους 15 εκατοστών με μήκος λάμας έξι εκατοστών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου