Τοπικές Ειδήσεις

“Διαχωριστική γραμμή η στάση κάθε κόμματος απέναντι στην Παιδεία – εμπόρευμα”

Για το άρθρο του Δ.Γάκη τ.βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκτιμήσεις του τ.βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Γάκη για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την ανώτατη εκπαίδευση, ότι δηλ. είναι επιστροφή στην κοινωνική ανισότητα και τον αποκλεισμό, ή είναι απόλυτα υποκριτικές ή δεν έχει ιδέα τι ψήφιζε με τον ν.4485/2017 , που πέρασαν κι’ αυτοί μήνα Αύγουστο με κλειστά Πανεπιστήμια.

«Νόμος των διδάκτρων» θα μπορούσε να ονομαστεί κάλλιστα ο παραπάνω νόμος, γιατί επέβαλε δίδακτρα παντού, ξεπατικώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.

Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, απελευθερωμένα, δίδακτρα στα κέντρα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης που θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια, δίδακτρα στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα που θα οργανώνουν τα ΑΕΙ, δίδακτρα στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Λεφτά από τη τσέπη του πληρώνει ο λαός για τις ανάγκες των παιδιών του από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και το Μεταπτυχιακό.

Πότε έγινε αυτός ο σεισμός της «δωρεάν παιδείας» επί ημερών σας και δεν έγινε αισθητός ανά την επικράτεια;

Η Κυβέρνησή σας δεν ήταν αυτή που σκούπισε τα αποθεµατικά των ΑΕΙ και τα στράγγισε οικονοµικά για να πληρώσει τους δανειστές την άνοιξη του 2015; Η Κυβέρνησή σας δεν συνέχισε σαν τις προηγούµενες να φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις λαϊκές πλάτες, με αποτέλεσμα οι όποιες απαλλαγές διδάκτρων σε φοιτητές λόγω πολύ χαμηλών εισοδημάτων των οικογενειών τους να είναι σκέτη κοροϊδία, αφού τα περισσότερα παιδιά δεν καταφέρνουν να φτάσουν καν σε αυτόν τον κύκλο σπουδών;

Η κυβέρνησή σας δεν είναι αυτή που διαιώνισε το άθλιο σύστημα με τους αναπληρωτές που περνά η ζωή τους με μια βαλίτσα στο χέρι;

Οι ταξικοί φραγμοί είναι εδώ και βασιλεύουν, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε αποφασιστικά την προσαρµογή της ανώτατης εκπαίδευσης στην καπιταλιστική αγορά-ζούγκλα, δηλαδή το πιο σφιχτό δέσιµό της στο άρµα των καπιταλιστών, για να υπηρετήσει τα κέρδη τους, τα οικονοµικά και τα ιδεολογικά.

Από εκεί έπιασε το νήμα η ΝΔ, που συνεχίζει ακόμα πιο επιθετικά την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, προωθώντας αναδιαρθρώσεις στη Παιδεία, τελευταία καταργώντας και το Πανεπιστημιακό άσυλο. Ελεύθερο θα είναι μόνο για τις μπίζνες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέχρι και για ερευνητικά προγράμματα κατά παραγγελία της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ. “Κλειστό” θα είναι όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών από λαϊκές οικογένειες, τη φοιτητική μέριμνα, την επαρκή κρατική χρηματοδότηση, την έρευνα με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Διαχωριστική γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαράξει απέναντι στη ΝΔ ή άλλο αστικό κόμμα και στη Παιδεία, γιατί έχει την ίδια στρατηγική. Γιατί ΚΑΙ στο τομέα της εκπαίδευσης καθορίζεται από τη στάση του απέναντι στην «Παιδεία-εμπόρευμα» που ποτέ δεν αμφισβήτησε.

Σήµερα, να υπάρξει ένα µέτωπο απ’ όλους όσους δεν συµφωνούν να παραδοθεί ό,τι υπάρχει στον τζόγο αυτής της βάρβαρης καπιταλιστικής αγοράς, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για δημόσια, δωρεάν Παιδεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Κάλυψη ελλείψεων της δηµόσιας εκπαίδευσης, µόνιµο εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδοµή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραµµάτων, σίτιση, στέγαση για όλους Για σχολείο και πανεπιστήμιο που να μορφώνει πραγματικά. Για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που ο κάθε απόφοιτος έχει σπουδάσει.

ΚΚΕ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ρόδος 13/08/2019

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου