Στην τοπική οικονομία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ρόδος και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, λόγω του υψηλού κόστους σε μεταφορές εμπορευμάτων κλπ που μετακυλίονται στον καταναλωτή, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στα νησιά μας, στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο, αλλά και στην εικόνα της πόλης, στο ιστορικό κέντρο, αναφέρεται σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση ο Σπύρος Τσιρακάκης, γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου και μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ) στο Τμήμα Υπηρεσιών.
«Ο τόπος παραμένει καθηλωμένος, γιατί και η κοινωνία παραμένει καθηλωμένη!
Το νησί συνεχώς δοκιμάζει τις αντοχές του σε όλους τους τομείς», τονίζει χωρίς περιστροφές. Για να αλλάξει το ιστορικό κέντρο, υποστηρίζει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει για ένα καθολικό κλείσιμο της κυκλοφορίας οχημάτων στο παραλιακό μέτωπο, καθώς και στις πλατείες μπροστά στο δημαρχείο και πίσω από την περιφέρεια. «Πιστεύω ότι όλα γίνονται αν υπάρχει η βούληση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε Τσιρακάκη, υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα βασικά προβλήματα που αναφέρουν τα μέλη του τμήματος Υπηρεσιών του ΕΒΕΔ παραμένουν άλυτα. Κύρια δε όσον αφορά στην επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά. Μήπως τελικά παλεύουμε με «βαμβάκι»; Τι προτείνετε;
Δυστυχώς ένα πάγιο αίτημα των φορέων και όλου του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών μας δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης!
Παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες πίεσης από την πλευρά του ΕΒΕΔ αλλά και των εκλεγμένων βουλευτών μας στη Βουλή, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σίγουρα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των φορέων και τάξεων ώστε να ασκηθεί περισσότερη πίεση πριν να είναι πολύ αργά. Με άξονα τις οδηγίες και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί μικρονησιωτικοτητας.
Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την καλή εικόνα της οικονομίας, επομένως αν ισχύει, είναι καιρός να το καρπωθούν οι νησιώτες μας. Μην ξεχνάμε ότι στα νησιά μας η οικονομία στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα δικαιώματα κατακτώνται μέσα από διεκδικήσεις κι όχι από τον καναπέ του σπιτιού μας.
• Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γ. Πάππου διαμαρτυρήθηκε για το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στα νησιά. Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να έχει μειώσει τα λιμενικά τέλη προς τις ναυτιλιακές, να επιδοτεί γραμμές που θεωρούνται άγονες και οι εταιρείες να αυξάνουν τα ναύλα πάνω από 20%. Και αυτό γίνεται σε μία περίοδο που οι τιμές των καυσίμων έχουν ισορροπήσει και μάλιστα έχουν μία καθοδική τάση.
Για τον λόγο αυτό και εμείς σαν ΕΒΕΔ, αλλά και όλα τα σωματεία, διαμαρτύρονται καθώς υπάρχει ακόμα μια μεγάλη επιβάρυνση στο μεταφορικό κόστος προς τα νησιά μας. Σε συναντήσεις που έχουμε κάνει με επαγγελματίες μεταφορείς μας αναφέρουν ότι ένα φορτηγό 10μέτρων Ρόδο – Πειραιά -Ρόδο πλήρωνε 1.793 ευρώ μετά τις αυξήσεις το ποσό ανήλθε σε 1.987 ευρώ σε μία διαδρομή 240 ναυτικών μιλίων, ενώ το αντίστοιχο ναύλο για Πάτρα -Ανκόνα 490 ναυτικά μίλια ανέρχεται σε 1.788 ευρώ!
Μπορείτε να καταλάβετε πόσο αυτό επηρεάζει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των νησιών μας. Όταν κάνουμε τόσες προσπάθειες να αυξήσουμε τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αλλά και να συγκρατήσουμε τις τιμές σε υπηρεσίες και αγαθά.
• Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις επιχειρήσεις του τουρισμού και των υπηρεσιών; Πώς το αντιμετωπίζετε οι επαγγελματίες, κυρίως πώς αλλάζει αυτή η κατάσταση;
Η εύρεση εργατικού δυναμικού είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, όλοι οι κλάδοι των επιχειρήσεων.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται υπονομεύει την επιβίωσή τους και όχι απλά τη σωστή λειτουργία και τη σωστή παροχή υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
Το πρόβλημα έχει αρχίσει να αυξάνεται και σε περιοχές που δεν είναι τουριστικές, όπως η Βόρεια Ελλάδα που παραδοσιακά μας τροφοδοτούσε με ανθρώπινο δυναμικό για να εργαστεί τους μήνες της τουριστικής περιόδου. Ιδιαίτερα στα μικρά νησιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, παρόλο που οι επιχερήσεις έχουν αυξήσει αρκετά τις μισθοδοσίες αλλά και τις παροχές, όπως στέγη και διατροφή προς τους εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις πλέον αναζητούν προσωπικό που τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη προσόντα για να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.
Μια μικρή ανακούφιση δίνει η εισαγωγή εργαζομένων για κάποιους μήνες από άλλες χώρες, αλλά και πάλι δεν είναι κάτι που δείχνει ένα υγιές περιβάλλον.
Η λύση είναι περίπλοκη και χρειάζεται μία γενική προσέγγιση από όλους τους φορείς διοίκησης ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
• Υπάρχει στροφή των επιχειρήσεων προς πιο βιώσιμες πρακτικές; Ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν τα τοπικά προϊόντα, είναι ένα κεφάλαιο που εσείς εντάσσετε στις επιχειρήσεις σας;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση. Περισσότερο από μεγάλες επιχειρήσεις και ακολουθούν και οι μικρότερες, αλλά όπως έχει δομηθεί στη χώρα μας αυτό το μοντέλο, υπάρχουν πολλά κενά ως προς την εφαρμογή του. Είμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο, χρειαζόμαστε αρκετή προσπάθεια ώστε να μπει στην κουλτούρα μας και να γίνει συνήθεια. Η ένταξη των τοπικών προϊόντων ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη και, εκτός από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, δημιουργεί δεσμούς που τα τελευταία χρόνια όλο και φθίνουν.
Το ΕΒΕΔ διαχρονικά λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, ως προς την ενίσχυση της ποιότητας, της εξωστρέφειας και το αποτύπωμα των τοπικών προϊόντων μας. Εμείς προσπαθούμε όλο και περισσότερο αυτά τα προϊόντα να τα εντάξουμε και να τα προβάλουμε στις επιχειρήσεις μας, καθώς βλέπουμε τα πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αλλά και ότι η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες μας τα αναζητούν.
• Τι θεωρείτε ότι κρατά καθηλωμένο τον τόπο; Πολλοί λένε ότι τα νούμερα των αφίξεων αυξάνονται, όμως η εικόνα των υποδομών «κυλάει» με ρυθμούς χελώνας…
Ο τόπος παραμένει καθηλωμένος, γιατί και η κοινωνία παραμένει καθηλωμένη! Τα τελευταία 15-20 χρόνια η εξέλιξη και οι ρυθμοί των αφίξεων είναι δυσανάλογα σε σχέση με το πόσο γρήγορα κινούμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα που κάθε χρόνο συσσωρεύονται όλο και περισσότερο. Το νησί συνεχώς δοκιμάζει τις αντοχές του σε όλους τους τομείς. Κάθε χρόνο είμαστε και λίγο πιο πάνω σε αφίξεις, που αυτό είναι και το επιδιωκόμενο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πριν 20 χρόνια οι υποδομές του νησιού ήταν ανάλογες με τις σημερινές.
Η λύση θα βρεθεί μόνο με τη συστράτευση όλων των φορέων και όλης της κοινωνίας. Με την απαίτηση ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως να μην αντιμετωπίζεται σαν επαίτης για βοήθεια από το κεντρικό κράτος που μας βλέπει μόνο σαν αριθμούς. Το νησί μέσα σε 3-4 χρόνια έχει χτυπηθεί από διάφορες μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν κατά πολύ τη γερασμένη υποδομή του! Με ευχές και μπαλώματα δεν νομίζω ότι μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με ελπίδα. Η κοινωνία παραμένει καθηλωμένη, περιμένοντας από τους εκλεγμένους φορείς να δώσουν τον ρυθμό ώστε όλοι μαζί να γυρίσουμε μια σελίδα σε αυτόν τον πραγματικά ευλογημένο τόπο! Το διακύβευμα είναι το κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να παραμερίσουμε τα μικροσυμφέροντα και τις μικροπολιτικές για το κοινό καλό, ώστε τουλάχιστον να μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας στα μάτια.
• Αν σας έδιναν τη θέση του δημάρχου για μία μέρα, τι θα αλλάζατε στην πόλη, καθώς δραστηριοποιείστε και στο ιστορικό κέντρο;
Το χιούμορ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, θα σας έλεγα λοιπόν ότι δεν χρειάζομαι μία ημέρα, καθώς αρκετοί δεν κατάφεραν πολλά για 4 ολόκληρα χρόνια, οπότε μάλλον θα χρειαζόμουν ένα μαγικό ραβδί. Η αλήθεια είναι όμως ότι, αν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάπου, αυτό είναι το ιστορικό κέντρο και η Μεσαιωνική Πόλη.
Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα καθολικό κλείσιμο της κυκλοφορίας οχημάτων στο παραλιακό μέτωπο, καθώς και στις πλατείες μπροστά στο δημαρχείο και πίσω από την περιφέρεια. Η εφαρμογή του έχει πολλά τεχνικά προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι όλα γίνονται αν υπάρχει η βούληση. Αυτό σε συνδυασμό με τη συντήρηση και το φωτισμό των κτηρίων θα αλλάξει την εικόνα της πόλης μας που θα αρχίσει να σέβεται την κληρονομιά της, τους κατοίκους της, αλλά και τα εκατομμύρια επισκεπτών που θα αντικρίζουν την εικόνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης!!