“Εκτός κάθε ελέγχου” έχει τεθεί γι’ ακόμη μια τουριστική σεζόν, η κατάσταση σε όλη την περιοχή της Ιξιάς, από την παράνομη δραστηριότητα διαφόρων επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να διαφημιστούν κι αυτό το καλοκαίρι γρήγορα, εύκολα και με ελάχιστο κόστος.
Κάθε χρόνο, συστηματικά, οι ίδιες επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν φτηνές εκδρομές σε διάφορα μέρη στο νησί της Ρόδου, καθημερινά γεμίζουν τους δρόμους της περιοχής της Ιξιάς κατά μήκος της λεωφόρου Ιαλυσού με εκατοντάδες διαφημιστικά φυλλάδια.
Την ίδια τακτική βέβαια, ακολουθούν κι άλλες επιχειρήσεις με τα δικά τους φυλλάδια, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης που προκαλούν ανεξέλεγκτη ρύπανση με τα εκατοντάδες φυλλάδια να στοιβάζονται στα πεζοδρόμια και στον δρόμο.
Επιπλέον, έχουν ανθρώπους που εργάζονται όλη μέρα, οι οποίοι κυκλοφορούν είτε με δίκυκλα είτε πεζοί και τοποθετούν τα φυλλάδια αυτά και στις δημοτικές κολώνες φωτισμού, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της λεωφόρου Ιαλυσού αλλά και σε παρόδους και σε άλλες οδούς, μέχρι και στα πεζοδρόμια.
Χειρότερη η εικόνα στις
στάσεις λεωφορείων
Χειρότερη είναι όμως η εικόνα, στις στάσεις των λεωφορείων της ΡΟΔΑ.
Παρά το γεγονός πως μετά κόπων και βασάνων, η απερχόμενη δημοτική αρχή κατάφερε ύστερα από αλλεπάλληλους δημόσιους διαγωνισμούς να βρει έναν ιδιώτη ο οποίος ανέλαβε να αντικαταστήσει τα στέγαστρα, στις στάσεις μπορεί ο καθένας να “διαφημίζεται”… τζάμπα, τοποθετώντας ανενόχλητος τα φυλλάδιά του, ή τα αυτοκόλλητά του!
Ο ιδιώτης, φυσικά, έχει πληρώσει νομίμως και με τιμολόγια την διαφήμισή του, ενώ οι άλλοι, δεν χρειάζεται να διαφημιστούν επί πληρωμή!

Σοβαρό έλλειμμα στο
υπάρχον νομικό πλαίσιο
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής Ρόδου, είχαν γίνει αρκετές οχλήσεις και συστάσεις πέρσι, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σε διάφορους επιχειρηματίες, οι οποίοι όχι μόνον δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ αλλά, συνεχίζουν να ρυπαίνουν κάθε καλοκαίρι την περιοχή.
Όπως έχει γράψει επανειλημμένως η “δημοκρατική” υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο. Δεν μπορούν συγκεκριμένα να γίνουν συλλήψεις, παρά μόνον συστάσεις και όταν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, όποιος οδηγηθεί στον εισαγγελέα, δεν υφίσταται σοβαρές κυρώσεις, αλλά αφήνεται πάντα ελεύθερος. Ακόμη και τα πρόστιμα (εάν και όποτε επιβληθούν) είναι πολύ μικρά.
Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο, οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι υπάρχει “πρόθεση” να ενεργοποιηθούν κλιμάκια ελέγχου, από τον Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες, για να ελέγχουν περιοχές, όπως η Μεσαιωνική Πόλη, το κέντρο της πόλης της Ρόδου και η Ιαλυσός, για την πάταξη μιας σειράς απαράδεκτων παρανομιών, όπως οι “κράχτες”, η αισχροκέρδεια, οι καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων κ.λπ. Φυσικά, αποτελέσματα… μηδενικά.
Μία ακόμη τουριστική σεζόν, γεμάτη αφισορύπανση και όχι μόνο.
Ελλείψει επαρκούς νομικού πλαισίου, οι παραβάτες δεν υφίστανται τις απαραίτητες κυρώσεις με αποτέλεσμα να συνεχίζουν… ακάθεκτοι τις δραστηριότητές τους εις βάρος της φήμης του τόπου μας και του τουρισμού.
Και φυσικά, ο καθένας μπορεί να διαφημίζεται, όπως τον βολεύει πιο εύκολα, χωρίς κόπο, ρυπαίνοντας τους δρόμους, καταλαμβάνοντας τις δημοτικές κολώνες φωτισμού, με τους δικούς του όρους εις το όνομα της διαφήμισης του τουριστικού προϊόντος, τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά, εις το όνομα του “Τουρισμού” – όπου όλα επιτρέπονται!
Ας ελπίσουμε η νέα δημοτική αρχή Ρόδου, να ελέγξει σοβαρά την κατάσταση από την επόμενη σεζόν ώστε να μπει κάποτε, μια τάξη σε όλη αυτή την αταξία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ