Ειδήσεις

Έρευνα Travel-TUI-PWC: Οι τουριστικές δαπάνες ευνοούν περισσότερο την τοπική οικονομία παρά τα ξενοδοχεία

Τον αντίκτυπο που έχει ο μαζικός τουρισμός στις τοπικές οικονομίες, εξετάζει, μέσα από 3 επίπεδα, έρευνα που διεξήγαγε στην Κύπρο η Travel Foundation σε συνεργασία με την Pricewaterhouse Coopers και τον μεγάλο τουριστικό όμιλο της TUI. Όπως έδειξαν τα ευρήματα, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των τουριστών στα ξενοδοχεία είναι μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο που έχουν οι ντόπιοι στο περιβάλλον, ενώ οι δαπάνες των επισκεπτών βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες περισσότερο από ο,τι ενισχύουν τα ξενοδοχεία.

H έρευνα, την οποία δημοσιεύει το skift, πραγματοποιήθηκε το 2013 σε δείγμα 600 υπαλλήλων που απασχολούνται σε 8 ξενοδοχεία στην Κύπρο, εξετάζοντας επιπλέον τον αντίκτυπο που είχαν 60.000 πελάτες της TUI Group οι οποίοι διέμειναν στα ξενοδοχεία αυτά, σε παράγοντες όπως οι ξενοδοχειακές δαπάνες έναντι των τουριστικών δαπανών καθώς και οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδράσεις των ξενοδοχείων στην τοπική οικονομία.Η έρευνα εξετάζει τον αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού σε 3 επίπεδα:

-άμεσες επιπτώσεις | τα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίηση των ξενοδοχείων-έμμεσες επιπτώσεις | τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα που στηρίζει τις δραστηριότητες των ξενοδοχείων και των επισκεπτών-παράγωγες επιπτώσεις | οι δαπάνες των υπαλλήλων των ξενοδοχείων και της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη δραστηριοποίηση των ξενοδοχείων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.Δείτε τα πορίσματά της…Φορολογικός Αντίκτυπος | Ο αντίκτυπος της άμεσης φορολογίας στην Κύπρο από τον τουρισμό αντιπροσωπεύει έως και το 33% του συνολικού φορολογικού αντικτύπου της χώρας, σε σύγκριση με τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο του τουρισμού της που αντιστοιχεί στο 43% του συνολικού οικονομικού αντικτύπου.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η εφοδιαστική αλυσίδα στον τουρισμό απασχολεί σχετικά χαμηλότερα αμειβόμενους υπαλλήλους οι οποίοι πληρώνουν μικρότερο ποσοστό του μισθού τους σε φόρους σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας.Η ευημερίδα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με το μέσο υπάλληλο στην Κύπρο το 2011.

Η απασχόληση στον τουρισμό έχει συχνά υψηλό δείκτη τζίρου, και αυτό συνδέεται με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, όπως οι βάρδιες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, δείχνουν ότι ακόμη κι αν οι συνθήκες εργασάς είναι δύσκολες, άλλοι παράγοντες καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αυτά δεν είχαν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Λιγότεροι από το 10% του δείγματος είπαν ότι οι αμοιβές τους ήταν μικρότερες από τα επίπεδα που η TUI Group θεωρεί ως αντίστοιχα του ικανοποιητικού μισθού.Το κόστος παροχής δημόσιων υπηρεσιών στους πελάτες της TUI Group, που βαραίνει τους φορολογούμενους πολίτες της Κύπρου, εκτιμάται σε 0,22 δολάρια ανά διανυκτέρευση, δηλαδή μικρό συγκριτικά με τα 27,82 δολάρια φορολογικών συνεισφορών ανά διανυκτέρευση που δημιουργούνται σε από τους επισκέπτες. Αντίκτυπος Δαπάνης Ξενοδοχείου vs Επισκέπτη | Η έρευνα έδειξε ότι οι δαπάνες των επισκεπτών έχουν μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο ανά δολάριο δαπάνης, από τις δαπάνες των ξενοδοχείων. Κάθε δολάριο που ξοδευόταν από τα ξενοδοχεία δημιουργούσε οικονομικό αντίκτυπο 0,63 δολαρίων στην Κύπρο, σε σύγκριση με τα $0,70 που δημιουργούνταν για κάθε δολάριο δαπάνης των επισκεπτών. Αυτό συνέβαινε γατί ξενοδοχεία και επισκέπτες δαπανούν χρήματα σε διαφορετικά είδη, έχοντας διαφορετικό συνολικό αντίκτυπο.Μόνο το 37% των φαγητών και ποτών που αγοράστηκαν από τα ξενοδοχεία αναφέρθηκε ότι είχαν παραχθεί στην Κύπρο. Κυβερνητικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, το 71% των αγορών αγροτικών προϊόντων από επιχειρήσεις στον κλάδο φαγητού, ποτού και καπνού, προέρχεται από κύπριου προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία αντλούν λιγότερα προϊόντα από παραγωγούς της Κύπρου συγκριτικά με τον μέσο όρο των επιχειρήσεων της χώρας.

Περιβαλλοντικός Αντίκτυπος | O αντίκτυπος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που είχαν τα ξενοδοχεία, τους κόστισε συνολικά 1,5 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση (ή 2,76 δολάρια ανά επισκέπτη), το 40% εκ του οποίου αποδίδεται σε έμμεσες και παράγωγες επιπτώσεις.

Παρότι δεν αποτέλεσαν τμήμα της έρευνας, οι άμεσες εκπομπές που συνδέονται με τις πτήσεις των τουριστών από και προς την Κύπρο θα είχαν συμβάλει σε επιπλέον περιβαλλοντικά κόστη ύψους 2,1 εκατ. δολαρίων ετησίως. Αν συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς και αυτές, το συνολικό περιβαλλοντικό κόστος θα διογκωνόταν στα 4,6 εκατ. δολάρια. Οι πτήσεις θα αναλογούσαν σε περισσότερο από 80% του κόστους αυτού και θα ήταν υψηλότερο από τον αντίκτυπο των αερίων του θερμοκηπίου των 8 ξενοδοχείων.Κατά μέσο όρο, τα ξενοδοχεία δημιουργούσαν ημερήσια απορρίματα βάρους 1,8 κιλά ανά επισκέπτη, κάτι που υπερβαίνει το μέσο όρο σκουπιδιών που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της Κύπρου (1,4 κιλά την ημέρα).

Τα ξενοδοχεία το 2013 ανακύκλωναν το 25% των σκουπιδιών αυτών, δηλαδή λίγο περισσότερα από ο,τι ανακυκλωνόταν από τους κατοίκους το 2010 (20%). Επίσης, στην εφοδιαστική αλυσίδα των ξενοδοχείων και άλλων υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες της Κύπρου, για κάθε διανυκτέρευση παράγονται 25 κιλά σκουπιδιών ανά επισκέπτη.Τα 2013, τα 8 ξενοδοχεία χρησιμοποίησαν κατά μέσο όρο 340 λίτρα νερό ανά διανυκτέρευση. Παρότι το ποσό αυτό υπολείπεται του στόχου που έχει θέσει η TUI Group στα 400 λίτρα ανά επισκέπτη, είναι περισσότερο από το μέσο όρο κατανάλωσης των κατοίκων στην Κύπρο, που είναι 264 λίτρα την ημέρα.

tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου