Στο «Delphi Economic Forum», το οποίο λαμβάνει χώρα διαδικτυακά, συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος «άνοιξε» την τρίτη μέρα του Φόρουμ στο πάνελ με θέμα «Συζήτηση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον αθλητισμό: Η κρίση, οι ευκαιρίες και ο ρόλος της αθλητικής κοινότητας».

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα είχαμε αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ή ότι θα ήμουν αυτός που θα έκλεινε, αντί να άνοιγε αθλητικές εγκαταστάσεις», είπε ο υπουργός ξεκινώντας, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον βρισκόμαστε σε ασφαλή δρόμο και όλοι έχουν σεβαστεί τα πρωτόκολλα και τους κανόνες. «Όλοι οι φορείς έβαλαν πλάτη και βοήθησαν ώστε να γίνει η χώρα μας πρότυπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία», πρόσθεσε.

«Με ασφάλεια πορευόμαστε σιγά σιγά στην επαναλειτουργία των αθλητικών δραστηριοτήτων», σημείωσε τονίζοντας ότι η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται στην παρουσία φιλάθλων και «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα». Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε επίσης και στους πολίτες που στην διάρκεια των περιοριστικών μέτρων ανακάλυψαν τον αθλητισμό, κάνοντας λόγο για μία «αθλητική κουλτούρα που βιαίως αναπτύχθηκε στην περίοδο της καραντίνας» και που επιθυμία του ίδιου είναι να συνεχιστεί.

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη του αθλητισμού, ο υπουργός σημείωσε: «Πέρα από την τακτική επιχορήγηση ύψους 17 εκατομμυρίων «που φέτος δόθηκε για πρώτη φορά με κανόνες και βάση μετρήσιμων στοιχείων που παρουσιάστηκαν και στις 48 αθλητικές ομοσπονδίες, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και ένα ξεχωριστό πακέτο στήριξης κατευθείαν για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Τα σωματεία διευκολύνθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας, γιατί δεν είχαν καμία οικονομική υποχρέωση προς το Κράτος. Παράλληλα, θα γίνει γενναία μείωση των οικονομικών απαιτήσεων του Κράτους από εκείνα».

Μίλησε όμως και για την έμμεση στήριξη του αθλητισμού την περίοδο της κρίσης λέγοντας ότι «για πρώτη φορά ο ελληνικός αθλητισμός μπήκε στο δίχτυ προστασίας που άνοιξε η κυβέρνηση για μία σειρά κλάδους με αφορμή την καραντίνα».

«Η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν θα αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας», επέμεινε ο κ. Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο λέξεις – κλειδιά για την κυβέρνηση και το υπουργείο: νοικοκύρεμα και διαφάνεια.

Τέλος, ανάμεσα στα θετικά οφέλη που προέκυψαν από την πανδημία, ήταν για τον υπουργό η ανάδειξη όλων των θετικών στοιχείων του αθλητισμού όπως η αλληλεγγύη και η προσφορά. «Μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού έχουμε πραγματοποιήσει πολλές αιμοδοσίες με πολύ μεγάλη συμμετοχή», είπε κλείνοντας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ