Ειδήσεις

Ζυμώσεις για το 20% των κόκκινων δανείων με έμφαση σε ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά

Σε σημαντικού ύψους ανακτήσεις δανείων μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο με τη βοήθεια των εξειδικευμένων εταιριών διαχείρισης, προσβλέπουν οι τράπεζες, εκτιμώντας ότι σε συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα, ένα 20% των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων θα μπορούσαν να επανέλθουν σε ομαλή τροχιά εξυπηρέτησης. Το ίδιο εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί και για ένα διπλάσιο ποσοστό δανειοληπτών που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά σήμερα τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, η “θεραπεία” των μη εξυπηρετούμενων “ανοιγμάτων” (NPEs) είναι σαφώς δυσκολότερη από τη “θεραπεία” των NPLs, τα οποία λογίζονται “θεραπευμένα” άπαξ και μπουν σε καθεστώς ρύθμισης.

Όπως εκτιμούν, ένα μη εξυπηρετούμενο “άνοιγμα” σε επιχειρηματικό δάνειο χρειάζεται τουλάχιστον 1 – 2 χρόνια για να “θεραπευθεί”, ενώ στον ένα χρόνο υπολογίζεται το απαιτούμενο διάστημα για τη “θεραπεία” ενός καταναλωτικού “ανοίγματος”.

Με τα δεδομένα αυτά, η τεχνογνωσία των funds στην ανάκτηση οφειλών θα αποδειχτεί πολύτιμη για τις τράπεζες. Η εντονότερη δραστηριοποίηση των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα, με τη λήψη των σχετικών αδειών από την ΤτΕ, οπότε και θα μπορέσουν να συγκεκριμενοποιηθούν συμφωνίες συνεργασίας με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην παρούσα φάση, σοβαρές συζητήσεις γίνονται μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και KKR για τη συμμετοχή της πρώτης στο κοινό σχήμα με Eurobank και Alpha Bank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώςφέρεται να συζητά με τον ιταλικό βραχίονα διαχείρισης του fund Fortress για την ανάθεση προβληματικών δανείων, κυρίως ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών. Οι συζητήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, πάντως, με την Fortress ή με οποιοδήποτε άλλο fund, δεν πρόκειται να λάβουν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταστεί ακούσια οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε προβληματικά δάνεια, οι συμπράξεις τους με τα εξειδικευμένα funds στη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων αποτελούν μονόδρομο και μάλιστα επωφελή. Και αυτό διότι οι τράπεζες βρίσκονται ενώπιον ενός τεράστιου προβλήματος, το οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο με τραπεζική ματιά (δηλαδή ακολουθώντας μόνο την πεπατημένη των αναχρηματοδοτήσεων δανείων, η οποία μάλιστα έχει αποδειχτεί και αποτυχημένη).

Αυτό που χρειάζονται, όμως, για την αντιμετώπιση των σχεδόν 60 δισ. ευρώ “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων που αποτελούν και την “αιχμή του δόρατος” στο πρόβλημα των NPLS, είναι όχι οι χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, αλλά οι λειτουργικές. Και στο σημείο αυτό βρίσκεται το “ατού” των εξειδικευμένων εταιριών διαχείρισης. Αντιμετωπίζουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια αρχικά με τη ματιά του τραπεζίτη, αλλά περαιτέρω σε δύο βαθύτερα στάδια όπου οι τράπεζες δεν μπορούν να υπεισέλθουν:

α) στο στάδιο της λειτουργικής αναδιάρθρωσης, με το οποίο η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση μπορεί να δώσει αποτέλεσμα, καθιστώντας βιώσιμη την προβληματική επιχείρηση και αποτρέποντας τον κίνδυνο το ρυθμισμένο δάνειό της να καταστεί εκ νέου μη εξυπηρετούμενο, και

β) στο στάδιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της προβληματικής εταιρίας.

Στην πρώτη περίπτωση, οι εταιρίες διαχείρισης διαθέτουν και την “βιομηχανική ματιά”, δηλαδή μπορούν να “τρέξουν” με στελέχη τους τις προβληματικές επιχειρήσεις είτε ως μεταβατική διοίκηση είτε ως σύμβουλοι, αναλόγως με το τι θα θελήσει και η τράπεζα.

Στη δεύτερη περίπτωση, είναι οι μόνες που μπορούν να διαχειριστούν τα ακίνητα των επιχειρήσεων που ως εμπράγματες εξασφαλίσεις των δανείων τους, ανήκουν οιονεί ή και στην πράξη στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Ο τομέας της διαχείρισης του real estate των τραπεζών από πλειστηριασμούς ή ενόψει της αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών οφειλών είναι ιδιαίτερα δύσκολος και χρονοβόρος. Μάλιστα, συνιστά τον κύριο λόγο για τον οποίο προβλέπεται πως η “μάχη” με τα “κόκκινα” δάνεια των επιχειρήσεων θα απαιτήσει τουλάχιστον διάστημα πενταετίας για να αποδώσει καρπούς.

Το μοντέλο λειτουργίας συνδιαχείρισης “κόκκινων” δανείων που θα δούμε προσεχώς στην πράξη, προδιαγράφει ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το KKR. Υπενθυμίζεται ότι Alpha Bank και Eurobank συμφώνησαν να αναθέσουν τη διαχείριση δανείων και συμμετοχών σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, ύψους 1,2 δις. ευρώ, σε νεοϊδρυθείσα ελληνική εταιρία διαχείρισης (“Manco”), την οποία θα διαχειρίζεται η Pillarstone, εξειδικευμένη εταιρία της ΚΚR.

Όπως είχε αναφέρει στο Capital.gr με αποκλειστική συνέντευξή του, ο Director της KKR, Matteo Bozzo, καταρχάς, οι τράπεζες θα αναθέσουν στην Pillarstone Greece τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Προτού ανατεθεί μια συμμετοχή (exposure), η  Pillarstone Greece θα διεξάγει το σχετικό due diligence που θα καθορίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε εταιρείας για επιχειρησιακή ανάκαμψη, καθώς και την ανάγκη της για καινούργια κεφάλαια.

Η προσέγγιση της Pillarstone Greece θα περιλαμβάνει την ανάμειξη με τη διοίκηση και την ιδιοκτησία της εταιρείας για την από κοινού διαμόρφωση ενός βέλτιστου σχεδίου ανάκαμψης  για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

Η Pillarstone Greece θα μπορεί να προσελκύει καινούργια μακροπρόθεσμα κεφάλαια που θα παρέχονται από την KKR Credit και εν δυνάμει από τον εταίρο και συν-επενδυτή στο σχήμα, την EBRD, για συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρείας (π.χ. κεφάλαιο κίνησης ή χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών).

Καθώς η εταιρεία θα αρχίζει να ανακάμπτει σε αξία, οι τράπεζες θα επωφελούνται από την κερδοφορία της, ενώ οι KKR και EBRD θα κερδίζουν μια επιστροφή από τα καινούργια κεφάλαια που θα έχουν επενδυθεί.

Το ανωτέρω μοντέλο δράσης αναμένεται γενικά από τις εταιρίες διαχείρισης που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά των “κόκκινων” δανείων μέχρι τα τέλη του έτους.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου