ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέφανος Πορτσέλλη: Να εφαρμοστούν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΤΑ) στη Ρόδο

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
Στέφανος Πορτσέλλη

• Κάθε αρχή της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου τα τρο­χαία συμ­βά­ντα είναι σε έξαρ­ση • Δεν έχει…. σω­τη­ρία το κυ­κλο­φο­ρια­κό χάος στην Ρόδο • Η πο­λι­τεία πρέ­πει να ανα­λά­βει μία σειρά από στο­χευ­μέ­νες ενέρ­γειες και να σχε­διά­ζει για κάθε χρόνο • Καλώς έγι­ναν οι κυ­κλι­κοί κόμ­βοι, αλλά δεν επαρ­κούν

Δεν έχει…. σω­τη­ρία το κυ­κλο­φο­ρια­κό χάος στην Ρόδο. Κάθε χρόνο με την έναρ­ξη της εκά­στο­τε του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, οι οδη­γοί όλων των οχη­μά­των “δει­νο­πα­θούν” για να κυ­κλο­φο­ρή­σουν στο κέ­ντρο της πόλης αλλά και στις πολύ επι­βα­ρυ­μέ­νες πε­ριο­χές όπως από το κέ­ντρο προς το αε­ρο­δρό­μιο και τού­μπα­λιν ή προς το Φα­λη­ρά­κι κ.λπ., ενώ οι χώροι στάθ­μευ­σης είναι πλέον είδος προς εξα­φά­νι­ση.

Σε αυτή την κα­τά­στα­ση συν­δρά­μει η κα­τα­κό­ρυ­φη αύ­ξη­ση των οχη­μά­των όπως τα δί­κυ­κλα, τε­τρά­κυ­κλα, ταξί και ενοι­κια­ζό­με­να αυ­το­κί­νη­τα, τα με­γά­λα οχή­μα­τα όπως τα του­ρι­στι­κά λε­ω­φο­ρεία και η αύ­ξη­ση των δρο­μο­λο­γί­ων στα λε­ω­φο­ρεία της γραμ­μής αλλά και ο πολ­λα­πλα­σια­σμός του πλη­θυ­σμού, λόγω της του­ρι­στι­κής κί­νη­σης. Φέτος έχου­με ακόμη ένα φαι­νό­με­νο στους δρό­μους, τα δί­κυ­κλα ηλε­κτρο­κί­νη­τα που εγκυ­μο­νούν κιν­δύ­νους για τους χρή­στες και δεν είναι ευ­διά­κρι­τα στους δρό­μους.

Σε δη­λώ­σεις που έκανε προς τη “δ” ο πρό­ε­δρος Συλ­λό­γου Εκ­παι­δευ­τών Οδη­γών Δω­δε­κά­νη­σου, κ. Στέ­φα­νος Πορ­τσέλ­λη επι­σή­μα­νε ότι κάθε αρχή της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου τα τρο­χαία συμ­βά­ντα είναι σε έξαρ­ση, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως είναι ανα­γκαίο να σχε­δια­στούν άμεσα (με ορί­ζο­ντα εφαρ­μο­γής τα επό­με­να χρό­νια) τα λε­γό­με­να Σχέ­δια Βιώ­σι­μης Αστι­κής Κι­νη­τι­κό­τη­τας (ΣΒΤΑ) στη Ρόδο ως εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές με­τα­κί­νη­σης:

«Αυτή η κα­τά­στα­ση είναι μό­νι­μη. Κάθε αρχή της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου τα τρο­χαία συμ­βά­ντα είναι σε έξαρ­ση και κάθε κα­λο­καί­ρι λέμε τα ίδια ενώ προ­σπα­θού­με να βρού­με λύ­σεις με ημί­με­τρα. Απαι­τεί­ται ένα μό­νι­μο, δια­χρο­νι­κό σχέ­διο προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν να υλο­ποι­η­θούν τα Σχέ­δια Βιώ­σι­μης Αστι­κής Κι­νη­τι­κό­τη­τας (ΣΒΤΑ) στη Ρόδο τα οποία συν­δυά­ζουν όλες τις εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές με­τα­κί­νη­σης –όπως τα πο­δή­λα­τα, τα πα­τί­νια, τα αυ­το­κί­νη­τα, την ορθή χρήση με­τα­φο­ράς των επι­βα­τών κ.ο.κ. Η με­λέ­τη πρέ­πει να ξε­κι­νή­σει άμεσα με ορί­ζο­ντα τα επό­με­να χρό­νια. Κάθε αρχή της σεζόν μι­λά­με για το κυ­κλο­φο­ρια­κό και από το Νο­έμ­βριο κι έπει­τα, να στα­μα­τά­με και να το θυ­μό­μα­στε τον Μάιο. Οι δρό­μοι δεν μπο­ρούν να αυ­ξη­θούν. Η κί­νη­ση αυ­ξά­νε­ται λόγω του του­ρι­σμού, τα οχή­μα­τα αυ­ξά­νο­νται, τα δρο­μο­λό­για των λε­ω­φο­ρεί­ων αυ­ξά­νο­νται, τα δί­κυ­κλα κ.λπ. αυ­ξά­νο­νται. Είναι ξε­κά­θα­ρο ότι δεν μπο­ρού­με να συ­νυ­πάρ­ξου­με όλοι μαζί με ασφά­λεια. Οι πα­ρεμ­βά­σεις πρέ­πει να γί­νουν και χωρίς να σκέ­φτο­νται το πο­λι­τι­κό κό­στος. Είναι ανα­γκαίο να γίνει ένας μό­νι­μος σχε­δια­σμός με ορί­ζο­ντα τα επό­με­να έτη και τις επό­με­νες δη­μο­τι­κές αρχές (όποιες κι αν είναι) ώστε να γνω­ρί­ζου­με πώς θα χρη­σι­μο­ποιού­με τους δρό­μους. Οι κυ­κλι­κοί κόμ­βοι είναι ένα θε­τι­κό βήμα αλλά δεν επαρ­κεί από μόνο του, σαν μέτρο. Κι από την άλλη, δεν μπο­ρεί το κέ­ντρο της πόλης να είναι ένα ατε­λεί­ω­το πάρ­κινγκ. Υπάρ­χουν με­λέ­τες και δεν έχουν εφαρ­μο­στεί ποτέ. Πρέ­πει να απο­φα­σί­σουν οι το­πι­κές αρχές για μία ορι­στι­κή λύση τόσο για το κυ­κλο­φο­ρια­κό όσο και για το πάρ­κινγκ. Είναι ξε­κά­θα­ρο ότι δεν πάει άλλο…».

Όπως ανα­φέ­ρει με­τα­ξύ άλλων, ο κ. Πορ­τσέλ­λη:

«Η πο­λι­τεία μπο­ρεί να ανα­λά­βει μια σειρά από στο­χευ­μέ­νες ενέρ­γειες για τη μεί­ω­ση των τρο­χαί­ων ατυ­χη­μά­των, οι οποί­ες πε­ρι­λαμ­βά­νουν:

– Βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών:

• Συ­ντή­ρη­ση και ανα­βάθ­μι­ση του οδι­κού δι­κτύ­ου.

• Κα­τα­σκευή κυ­κλι­κών κόμ­βων και βελ­τί­ω­ση ση­μα­το­δό­τη­σης.

• Κα­θα­ρή και επαρ­κή σή­μαν­ση, φω­τι­σμό και δια­γραμ­μί­σεις.

– Αυ­στη­ρό­τε­ρους ελέγ­χους και επι­βο­λή του ΚΟΚ:

• Χρήση κα­με­ρών και ρα­ντάρ για έλεγ­χο τα­χύ­τη­τας και πα­ρα­βιά­σε­ων.

• Τα­κτι­κούς ελέγ­χους για οδή­γη­ση υπό την επή­ρεια αλ­κο­όλ ή ου­σιών.

• Αυ­στη­ρές ποι­νές για πα­ρα­βά­σεις όπως η χρήση κι­νη­τού κατά την οδή­γη­ση.

-Εκ­παί­δευ­ση και ενη­μέ­ρω­ση:

• Προ­γράμ­μα­τα κυ­κλο­φο­ρια­κής αγω­γής σε σχο­λεία από την τρο­χαία και πι­στο­ποι­η­με­νους εκ­παι­δευ­τές οδή­γη­σης και -κυ­κλο­φο­ρια­κής Αγω­γής

• Κα­μπά­νιες ευαι­σθη­το­ποί­η­σης για ζώνες ασφα­λεί­ας, κράνη, τα­χύ­τη­τα κ.ά.

• Επα­να­κα­τάρ­τι­ση οδη­γών με συ­χνές πα­ρα­βά­σεις.

• Προ­ώ­θη­ση νέων τε­χνο­λο­γιών:

• Υπο­στή­ρι­ξη για χρήση οχη­μά­των με συ­στή­μα­τα υπο­βο­ή­θη­σης οδή­γη­σης (π.χ. αυ­τό­μα­το φρε­νά­ρι­σμα).

• Ανά­πτυ­ξη “έξυ­πνων δρό­μων” με αι­σθη­τή­ρες και ψη­φια­κή σή­μαν­ση.

Σε κάθε ορ­γα­νω­μέ­νη κοι­νω­νία, ο σε­βα­σμός στους νό­μους απο­τε­λεί βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την εύ­ρυθ­μη λει­τουρ­γία του κρά­τους και τη συ­νύ­παρ­ξη των πο­λι­τών. Ωστό­σο, πα­ρα­τη­ρεί­ται το πα­ρά­δο­ξο φαι­νό­με­νο, πο­λί­τες που δη­λώ­νουν νο­μο­τα­γείς και ευ­συ­νεί­δη­τοι να πα­ρα­βιά­ζουν κα­θη­με­ρι­νά τον Κώ­δι­κα Οδι­κής Κυ­κλο­φο­ρί­ας (ΚΟΚ). Αυτή η αντί­φα­ση φα­νε­ρώ­νει βα­θύ­τε­ρα κοι­νω­νι­κά και θε­σμι­κά προ­βλή­μα­τα.

Η συ­μπε­ρι­φο­ρά αυτή πη­γά­ζει συχνά από την απο­δο­χή της πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τας ως “κα­νο­νι­κό­τη­τας”. Όταν οι πε­ρισ­σό­τε­ροι πα­ρα­βιά­ζουν τον ΚΟΚ χωρίς συ­νέ­πειες, η πα­ρα­νο­μία παύει να θε­ω­ρεί­ται μεμ­πτή. Επι­πλέ­ον, ο ατο­μι­κι­σμός και η απου­σία κοι­νω­νι­κής ευ­θύ­νης οδη­γούν πολ­λούς στο να προ­τάσ­σουν την προ­σω­πι­κή τους άνεση ένα­ντι του συλ­λο­γι­κού καλού.

Η ατι­μω­ρη­σία και η ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή εφαρ­μο­γή του νόμου ενι­σχύ­ουν την πε­ποί­θη­ση ότι η τή­ρη­ση του ΚΟΚ είναι προ­αι­ρε­τι­κή. Όταν ο πο­λί­της βλέ­πει πα­ρα­βά­τες να μέ­νουν ατι­μώ­ρη­τοι ή ισχυ­ρούς να εξαι­ρού­νται από τις κυ­ρώ­σεις, χάνει την εμπι­στο­σύ­νη του στο κρά­τος δι­καί­ου.

Τέλος, η πίεση της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας, η απου­σία κοι­νω­νι­κής παι­δεί­ας και η υπο­τί­μη­ση των κιν­δύ­νων συ­ντε­λούν στην πα­ρα­βί­α­ση του ΚΟΚ.

Η τή­ρη­ση των νόμων δεν είναι απλώς ζή­τη­μα προ­σω­πι­κής δή­λω­σης, αλλά κοι­νω­νι­κής υπευ­θυ­νό­τη­τας και εμπι­στο­σύ­νης στους θε­σμούς. Η καλ­λιέρ­γεια κυ­κλο­φο­ρια­κής συ­νεί­δη­σης, η συ­νέ­πεια στην εφαρ­μο­γή του νόμου και η ενί­σχυ­ση της κοι­νω­νι­κής παι­δεί­ας είναι απα­ραί­τη­τα βή­μα­τα προς έναν πιο υπεύ­θυ­νο πο­λί­τη και μια πιο ασφα­λή κοι­νω­νία.

Η οδική παι­δεία δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται μόνο στη γνώση του Κώ­δι­κα Οδι­κής Κυ­κλο­φο­ρί­ας, αλλά αντα­να­κλά τον βαθμό σε­βα­σμού προς τη ζωή, τους άλ­λους και τους κα­νό­νες κοι­νω­νι­κής συ­νύ­παρ­ξης. Γι’ αυτό, η οδική συ­μπε­ρι­φο­ρά είναι άρ­ρη­κτα συν­δε­δε­μέ­νη με τη γε­νι­κό­τε­ρη παι­δεία του ατό­μου.

Στον δρόμο λοι­πόν, δεί­χνου­με την πραγ­μα­τι­κή παι­δεία που έχου­με σαν άν­θρω­ποι – πο­λί­τες», υπο­γράμ­μι­σε με­τα­ξύ άλλων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.