Τοπικές Ειδήσεις

Αναφορά για την κράτηση θετικών στον κορωνοϊό μεταναστών εντός του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου!

Ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε χθες η Ενωση Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος νομού Δωδεκανήσου με αναφορά για τη φύλαξη μεταναστών θετικών σε κορωνοϊο σε ακατάλληλο χώρο και συνθήκες εντός του Λιμεναρχείου Ρόδου. Οπως έγραψε η «δημοκρατική», μετά την πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών διαπιστώθηκε ότι από τους 8 μετανάστες που εντοπίστηκαν οι τρεις είναι θετικοί στον κορωνοϊό και παραμένουν φρουρούμενοι σε καραντίνα στην αυλή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Οι λιμενικοί στην αναφορά τους «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την υγειονομική βόμβα εντός των εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου.
Αναφέρουν ειδικότερα τα εξής:
«Βραδινές ώρες της 29/4/21 στελέχη του Κ.Λ.Ρόδου προέβησαν σε σύλληψη 8 παράνομα εισελθόντων μεταναστών και τους οδήγησαν στο Κ.Λ.Ρόδου για την περαιτέρω διαδικασία, μέρος της οποίας ήταν και η διενέργεια μοριακών τέστ για κορωνοϊό στο ΓΝΡ το πρωί της 30/04/21 και τα αποτελέσματα των οποίων την 01/05/21 έδειξαν 3 θετικούς στον covid-19.
Δεδομένου ότι στο Κ.Λ.Ρόδου δεν υπάρχει χώρος κράτησης για 8 άτομα, πόσω μάλλον ξεχωριστός χώρος καραντίνας των θετικών στον ιό, αλλά και δεν παρέχεται από κάποιον άλλο φορέα κατάλληλος χώρος, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα -παρ’ότι έλαβαν αποχή από την ποινική τους δίωξη στις 05/05/21- οι 8 μετανάστες κρατούνται στον χώρο του αρχείου κατά την διάρκεια της νύχτας και στην μικρή εσωτερική αυλή στο κέντρο του Λιμεναρχείου κατά την διάρκεια της ημέρας, όπου και ενημερωθήκαμε οτι πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι να παρέλθουν οι 14 ημέρες της καραντίνας.
Σημειωτέον ότι ο χώρος αυτός δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις υποδομές για τη διαβίωση επί 14 ημέρες υγιών πολιτών, πολλώ δε μάλλον ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.
Στελέχη της Υπηρεσίας και μέλη της Ένωσής μας εκτελούν φύλαξη, σιτίζουν, παρέχουν κάθε πιθανή βοήθεια και επωμίζονται την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των μεταναστών αναγκαζόμενα έτσι να έρθουν σε πολλαπλές επαφές ανά βάρδια τόσο με τους θετικούς στον covid-19 όσο και με τους υπόλοιπους, η σημερινή κατάσταση υγείας των οποίων δεν είναι γνωστή, ενώ και το υπόλοιπο προσωπικό του Λιμεναρχείου συνεχίζει να εργάζεται κανονικά γύρω από τον χώρο καθώς και κανονικά συνεχίζουν να επισκέπτονται οι πολίτες το ΚΛΡ για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.
Οι λιμενικοί δεν είναι υγειονομικό προσωπικό και δεν έχουν εκπαιδευθεί και δεν διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και μάλιστα σε χώρο που δεν είναι απομονωμένος και δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν συνθήκες πιθανής έκθεσης σε κίνδυνο της υγείας μελών της Ένωσής μας , πολιτών και μεταναστών και θεωρούμε κατεπείγουσας σημασίας την προστασία του υπέρτατου αυτού αγαθού όλων.
Οι πρόχειρες λύσεις δεν εγγυώνται την ασφάλεια κανενός και οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβλέπουν και να προνοούν για την εξεύρεση χώρου κατάλληλου για τέτοιου είδους καταστάσεις και να μην αποποιούνται των ευθυνών τους.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί την εξαίρεση και η έλλειψη πρόβλεψης και για μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις εγκυμονεί συνεχή κίνδυνο για την υγειονομική ασφάλεια των μελών μας.
Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα μέλη της Ένωσής μας πέραν της έκθεσης σε κίνδυνο, κινδυνεύουν να βρεθούν έκθετοι από παραλείψεις τρίτων και σε ποινικές ή αστικές ευθύνες .

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
ΖΑΧΑΡΗΣ Κωνσταντίνος

Ο Γεν. Γραμματέας
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτριος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου