Ειδήσεις

Τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω υγειονομικής κρίσης, κεντρικό θέμα της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και η αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» θα είναι το κεντρικό θέμα της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκινά την Παρασκευή, 15 Μαΐου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρουσίασε σήμερα τις προτεραιότητες και την ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, που θα πραγματοποιηθεί με τις ιδιαιτερότητες που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα με την πανδημία του κορονοϊού.

«Θα είναι μια ψηφιακή προεδρία (Ε-Chairmanship). Οι περισσότερες δράσεις θα γίνουν με ψηφιακές τηλεδιασκέψεις», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και τόνισε ότι έχουν οργανωθεί οι απαραίτητες υποδομές.

Μέσα στο τόσο ασυνήθιστο και διαφορετικό πλαίσιο, η ελληνική Προεδρία θεωρεί ότι είναι ακόμη πιο επιτακτικό να αναδειχθούν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θεωρήθηκε ότι οι δραματικές εξελίξεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, λόγω της υγειονομικής κρίσης, είναι, ταυτόχρονα, μία κλήση αφύπνισης για κάθε δημοκρατική κοινωνία, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την προσήλωση σε αυτές τις αρχές και αξίες.

Εξετάζοντας τις δραματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή, συνειδητοποιούμε ότι για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί τόσο ευρείας κλίμακας, σε καιρό ειρήνης, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, εξηγώντας το λόγο που η Ελλάδα αποφάσισε να επιλέξει αυτό ως κεντρικό θέμα για την εξάμηνη Προεδρία, ενώ πρόσθεσε ότι όταν ανακοινώθηκε τελικά στο Στρασβούργο το θέμα της Προεδρίας, η Ελλάδα έγινε δέκτης πολύ θετικών σχολίων και μεγάλου ενθουσιασμού.

«Στόχος είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο για το πόσο αυτά τα μέτρα τα οποία επιβλήθησαν το τελευταίο διάστημα είναι μέτρα τα οποία συμβαδίζουν με τις βασικές αρχές των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών και ποιες συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται, με ποιες προϋποθέσεις δικαίου, με ποιες προϋποθέσεις νομιμοποίησης και με ποιο στόχο», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πρόγραμμα

Κεντρικό γεγονός της ελληνικής Προεδρίας είναι η επέτειος συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις 4 Νοεμβρίου.

Η 130ή υπουργική σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ανήμερα της επετείου της υπογραφής της ΕΣΔΑ, στις 4 Νοεμβρίου 2020, αναμένεται να παράσχει μία εξαιρετική ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο.

Σε συνέχεια της Διαδικασίας Interlaken, η ελληνική Προεδρία αποβλέπει στην ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης στην διαδικασία επαναβεβαίωσης του καθοριστικού ρόλου του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Στόχος θα είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης και της πίστης μας στην ΕΣΔΑ, αλλά θέλουμε να βγει και μια διακήρυξη την οποία προετοιμάζουμε με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το βασικό θέμα της Προεδρίας: οι περιορισμοί στα ανθρώπινα δικαιώματα, στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου στην περίοδο της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντική δέσμευση από πλευράς των κρατών μελών».

Η πρώτη εκδήλωση θα είναι στις αρχές Ιουνίου με μια διαδικτυακή συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους θεσμούς του Συμβουλίου.

Θα διοργανωθεί επίσης μια ειδική Διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου» στις αρχές του φθινοπώρου.

Ακόμη, στόχος είναι να λάβει χώρα και μια Διάσκεψη των υπουργών Παιδείας, με στόχο την ίδρυση ενός Παρατηρητηρίου για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ιστορίας.

Ατζέντα

Παρόλο που κεντρικό θέμα θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής σε συνθήκες πανδημίας, η ελληνική Προεδρία σκοπεύει να μην αφήσει στην άκρη και άλλα σημαντικά θέματα.

Έτσι, θα στοχεύσει ακόμη στο να αναδείξει την ανάγκη να επενδύσουμε όλοι στις νέες γενιές, με μια σειρά από θεματικές προτεραιότητες, όπως: εκπαίδευση και δημοκρατικός πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι), αλλά και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σκοπεύει ακόμη να επικεντρωθεί στην ευαισθησία και προσοχή που τα κράτη, οι κοινωνίες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να επιδεικνύουν απέναντι στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως των ευάλωτων που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες πρόνοιας, προκειμένου να εντάσσονται ισότιμα στον κοινωνικό ιστό. Θα απασχολήσουν ακόμη το θέμα της δημοκρατίας μέσω των ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και οι εκλογές και πανδημία.

Η Ελλάδα, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Αύγουστο του 1949, αναλαμβάνει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Το λογότυπο της ελληνικής Προεδρίας δημιουργήθηκε από φοιτητές του τμήματος γραφιστικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής. Στο επίκεντρο του βρίσκονται η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο άνθρωπος και στο κέντρο βρίσκεται ο άνθρωπος ως ο ελληνικός ήλιος.

Η Προεδρία θα ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου 2020, οπότε και θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου