Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Το Καστελλόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής μας στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη»

Με αφορμή την παρουσίαση της μεταδιδακτορικής έρευνας του Αγαπητού Ξάνθη για την «περίπτωση τουριστικής ανάπτυξης του Καστελλορίζου», που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το Σάββατο 11 Μαΐου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, αναφερόμενος στην προοπτική ανάπτυξης των μικρών ακριτικών νησιών του Αιγαίου, δήλωσε:

«Η επιστημονική μελέτη του Αγαπητού Ξάνθη για την ιστορική διαδρομή και το μέλλον του Καστελλορίζου, που συνδυάζει τη σημαντική – γεωοικονομικά – θέση του πιο ακριτικού νησιού της χώρας μας με την επιδίωξη της αειφορίας στην αναπτυξιακή του προοπτική, είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που αξίζει να τη δούμε ευρύτερα: Σαν στόχο και ταυτόχρονα σαν «εργαλείο» αναπτυξιακής πολιτικής για τα μικρά νησιά. Η ανάπτυξη των μικρών νησιών αποτελεί για όλους μας – ΠΡΕΠΕΙ να αποτελεί – κορυφαίο εθνικό ζήτημα. Τόσο αναφορικά με την κοινωνική συνοχή στην Περιφέρεια, όσο, και αυτό είναι κρίσιμο στην τρέχουσα συγκυρία, για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, μελέτες για τη «νησιωτική» ματιά στην ανάπτυξη, όπως η έρευνα του Αγαπητού Ξάνθη μέσα από τη «νοητή διαδρομή» Ρόδου – Καστελλορίζου, θα πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα ενός ευρύτερου διάλογου για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της νησιωτικής Ελλάδας».

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δημήτρης Γάκης, με δηλώσεις του στο περιθώριο της παρουσίασης, υποσχέθηκε να μεταφέρει τον προβληματισμό της έρευνας για το Καστελλόριζο και της συζήτησης πάνω στα συμπεράσματά της σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σαν υπόδειγμα ευρύτερης συζήτησης για την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των μικρών νησιών, με την ευαισθησία που αρμόζει στις λιγότερο ευνοημένες, αλλά σημαντικές στο σύγχρονο γεωπολιτικό πεδίο, νησιωτικές περιοχές. «Είναι χρέος μας και έχουμε πολιτική ευθύνη να μεταφέρουμε τη «διαδρομή» αυτή στους συμπολίτες μας. Και αυτό θα υλοποιήσουμε μέσω ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Για την εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη, για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε σπιθαμή του Ελληνικού χώρου», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου