Τοπικές Ειδήσεις

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Axion Hellas

Μνημόνιο συνεργασίας με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Axion Hellas, υπέγραψε χτες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρόντος του προέδρου κ. Βασίλη Πατέρα και του Πρίγκιπα Νικολάου (γιού του τέως Βασιλέα Κωνσταντίνου).
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος καλωσόρισε τον πρόεδρο κ. Βασίλη Πατέρα και τα μέλη της και δήλωσε τα εξής:
«Όλα τα μέλη της Axion Hellas, δουλεύουν πάνω σε αυτό τον υπέροχο και ευγενή στόχο, ο οποίος μας βοηθάει όλους να κατανοήσουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης στο να αναπτύξει αντανακλαστικά μία κοινωνία που έχει βρεθεί μέσα σε μια δίνη προβλημάτων. Ξεκινήσαμε από την Αστυπάλαια και είναι ευκαιρία να αναφέρουμε μερικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία εβδομάδα, τέσσερις νησιώτες διαγνώστηκαν εγκαίρως, με όγκο κι άλλοι τρεις με καρδιακά προβλήματα, εξαιρετικά επείγοντα. Συνεπώς, εφτά συνάνθρωποί μας, τις τελευταίες ημέρες, χάρις σε αυτή την αποστολή, στην εθελοντική δουλειά όλων αυτών των ανθρώπων έχουν ελπίδα στην ζωή. Μόνο αυτό, φτάνει. Κι ένας να ήταν, σε όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω ότι θα είχε εκπληρωθεί στο 100%, ο στόχος αυτής της αποστολής. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό το χειροπιαστό αποτέλεσμα, το οποίο είναι πραγματικό και μετρήσιμο. Και θέλω να πω το εξής: ακόμη περισσότερο, για μένα το σημαντικό είναι το γεγονός πως ξέρουν οι άνθρωποί μας, πως κάποιοι νοιάζονται. Δεν είναι μόνοι. Ειδικά στα πολύ μικρά νησιά, είναι απόφαση ζωής να μείνεις εκεί. Διότι οι συνθήκες, σου λένε ‘φύγε’. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και η ζωή σε αυτά τα νησιά, δεν είναι αυτό που έχει –ίσως- ο μέσος άνθρωπος στο μυαλό του, την εικόνα, δηλαδή του Ιουλίου ή του Αυγούστου, τα νησιά γεμάτα με κόσμο, με επιχειρήσεις κι εστιατόρια που δυσκολεύεσαι να βρεις τραπέζι να καθίσεις. Αυτό μπορεί να είναι για 20 – 30 μέρες. Οι υπόλοιποι μήνες του έτους, είναι πραγματικά πολύ δύσκολοι αφού οι συνθήκες είναι δύσκολες και πολύ διαφορετικές. Είναι απόφαση ζωής και από αυτήν την απόφαση οι κερδισμένοι είμαστε εμείς, διότι κερδίζουμε πολύ περισσότερα από την δική τους απόφαση. Έχει να κάνει με εθνικούς λόγους».


Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος, η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην Axion Hellas και στην ΠΝΑΙ θέτει μία βάση συνεννόησης, για την αναγνώριση αυτού του πολύ μεγάλου έργου της ΜΚΟ αλλά και την δέσμευση της Περιφέρειας, ότι θα είναι πάντα δίπλα της, αρωγός σε ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει στην διευκόλυνση του έργου για την βοήθεια των νησιωτών.
«Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η κρίση στην χώρα μας, είναι κυρίως ηθική κι αυτό που απαιτείται να δείξουμε είναι πως αντιλαμβανόμαστε το βάθος της κατάστασης που βιώνουμε. Τα θέματα για τα οποία έχει αξία να δίνεις μάχες, είναι ζητήματα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας μέσα στην κοινωνία και πώς λειτουργούμε και τι σκοπούς υπηρετούμε».
Ο πρόεδρος της Axion Hellas κ. Βασίλης Πατέρας, ευχαρίστησε τον κ. Χατζημάρκο, και υπογράμμισε τα εξής: «Μετά από μία εβδομάδα στο Αιγαίο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, μπορούμε να πούμε ότι με την ΠΝΑΙ έχουμε κοινό τόπο δράσης. Ο φορέας αυτός είναι επίσημος και σοβαρός με μεγάλα μέσα σε σχέση με τα δικά μας, κι εμείς που είμαστε μικροί αλλά ευέλικτοι θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα. Είμαστε εδώ, σε ό,τι μας ζητήσετε και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας όποτε η ΠΝΑΙ, ζητήσει την βοήθειά μας».
Ο Πρίγκιπας Νικόλαος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή, λέγοντας πως «είναι τιμή για εμάς αφού αυτή η αναγνώριση δίνει κουράγιο στα μέλη της Axion Hellas για να συνεχίσουμε. Η τιμή αυτή είναι σημαντική και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο ύψος της εμπιστοσύνης που μας έχετε δείξει. Σας ευχαριστούμε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».
Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο περιφερειάρχης έδωσε δώρα στα μέλη της ΜΚΟ και τους ευχήθηκε «καλές θάλασσες».
Επιπλέον, έδωσε στον Πρίγκιπα Νικόλαο, ένα αντίγραφο της ιστορικής φωτογραφίας που έχει στο γραφείο του, όπου απεικονίζεται ο τότε δήμαρχος της Ρόδου, Γαβριήλ Χαρίτος με τον παππού του, τότε Βασιλέα Παύλο, κατά την ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου 7 Μαρτίου του 1948 λέγοντας:
«Αυτή η φωτογραφία είναι από την 7η Μαρτίου 1948. Είναι η μέρα που γιορτάζει η Δωδεκάνησος την Ενσωμάτωσή της με την Μητέρα Ελλάδα μετά από 630 χρόνια. Δεν υπάρχει πουθενά που ύστερα από τόσα χρόνια, τόσους αιώνες, ένας τόπος έχει κρατήσει παραδόσεις, γλώσσα, πολιτισμό. Ο τότε δήμαρχος της Ρόδου, παραδίδει το κλειδί στον παππού σας, Βασιλέα Παύλο. Για εμάς είναι μια μεγάλη μέρα…» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η Αxion Hellas είναι μία από τις πιο επιτυχείς προσπάθειες στήριξης των ακριτών σε στεριά και θάλασσα. Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε ο Βασίλης Πατέρας, ο οποίος είναι και πρόεδρός της, στα τέλη του 2016. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη της και ιδιώτες δωρητές και μέχρι στιγμής έχει κάνει πλόες σε Αιγαίο και Ιόνιο, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες.
Πριν από λίγες ημέρες, στην Αστυπάλαια, περισσότεροι από 120 εθελοντές, μεταξύ των οποίων 48 γιατροί, 28 διαφορετικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί της Axion Hellas, επί ένα διήμερο, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, παράλληλα με ένα εντατικό πρόγραμμα ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με ιδρύματα από όλη τη χώρα,  τα οποία ειδικεύονται σε τομείς πολύ σοβαρούς που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Στην διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, γιατροί όλων των ειδικοτήτων και οδοντίατροι εξέτασαν δωρεάν τους κατοίκους, στο πλαίσιο της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ariananopoulosghome@hotmail.com    13.04.2019 15:37

    ο κυριος χατζημαρκος παιζει να ειναι το καλυτερο χαρτι που εχει βγει απο την μεταπολίτευση μεχρι σημερα και δικαιως μου κανει η χαρα να γραψω καλο λογο!!!!εγω προσωπικα τον θαυμάζω και τον σέβομαι και ας μην με ξερει εαν εβλεπα πως καταφερνει να φτιαξει και την γεφυρα,πραγματικα εγω θα εβγαινα δημοσιος και θα τον στήριζα και ας στεναχώρουσα καποιους κοντινους φιλους μου,αλλα ειναι η αληθεια που εγω βλεπω!!!!

Σχολιασμός άρθρου