Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου εις βάρος του δημάρχου Χάλκης κ. Μιχαήλ Πατρού, ο υποψήφιος δήμαρχος του νησιού κ. Μιχαήλ Σταματιάδης, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο ακριτικό νησί.
Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος δήμαρχος Χάλκης διατείνεται ότι έγιναν παράνομες εγγραφές από τον δήμαρχο ως αρμόδιο όργανο, στις ονομαστικές καταστάσεις επί των κατά την αναθεώρηση του α΄ διμήνου έτους 2019 Εκλογικών Καταλόγων του Δήμου Χάλκης, με βάση αβάσιμες αιτήσεις προσώπων, που δεν δικαιούνται και ειδικότερα ως μεταδημοτεύσεις (8 περιπτώσεις) και ως κοινοτικοί εκλογείς (2 περιπτώσεις).
Ισχυρίζεται παραπέρα ότι υπήρξε απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων του αλλά και παράνομες διαγραφές, νόμιμα εγγεγραμμένων Κοινοτικών Εκλογέων από την οικεία ονομαστική κατάσταση επί του κατά την αναθεώρηση του α΄ διμήνου έτους 2019 Ειδικού Εκλογικού Καταλόγου Κοινοτικών Εκλογέων του Δήμου Χάλκης (8 τουλάχιστον περιπτώσεις), ως και για απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων αυτού εκπρόθεσμης ανάρτησης του ως άνω Εκλογικού Καταλόγου του Δήμου Χάλκης στον οποίο εκτελέσθηκε και γνωστοποιήθηκε η διαγραφή τους.
Ειδικότερα, αφού κάνει αναλυτική μνεία στην κείμενη νομοθεσία ο υποψήφιος δήμαρχος ισχυρίζεται:
– Μέχρι 10 Μαρτίου 2019, δεν είχαν ακόμη αναρτηθεί στον Δήμο Χάλκης ούτε οι κατά αναθεώρηση α΄διμήνου έτους 2019 καταστάσεις των νέων εκλογέων του άρθρου 10 του Π.Δ. 26/2012, ούτε οι κατά αναθεώρηση α΄διμήνου έτους 2019 καταστάσεις μεταδημοτεύσεων του άρθρου 12 του Π.Δ. 26/2012, αλλά ούτε και ο κατά αναθεώρηση α΄ διμήνου έτους 2019 ειδικός εκλογικός κατάλογος κοινοτικών εκλογέων στον Δήμο Χάλκης με συνέπεια να μη λάβει γνώση παράνομων εγγραφών και διαγραφών και να αποκλεισθεί του δικαιώματος υποβολής στην ίδια προθεσμία ενστάσεων που οι παραπάνω διατάξεις προβλέπουν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, δια του Δημάρχου Χάλκης.
Αφού έλαβε με καθυστέρηση σχετικά στοιχεία διαπίστωσε όπως ισχυρίζεται 8 περιπτώσεις παράνομων μεταδημοτεύσεων, δύο περιπτώσεις παράνομης εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Κοινοτικών Εκλογέων και 8 παράνομες διαγραφές νόμιμα εγγεγραμμένων κοινοτικών εκλογέων και εκπρόθεσμες αναρτήσεις σχετικού εκλογικού καταλόγου.
Ο υποψήφιος δήμαρχος αιτείται με την αναφορά του να τηρηθεί η δικονομική προθεσμία των 30 ημερών εισαγωγής στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου που ορίζει η διάταξη της παραγρ. 1 του άρθρου 121 του Π.Δ. 26/2012 και ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραδειγματική τιμωρία του μηνυόμενου και παντός άλλου υπεύθυνου, επιφυλασσόμενος να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς επίσης να επικαλεσθεί περαιτέρω μαρτυρίες…
«….το θέμα είναι και ποινικό και ηθικό και πολιτικό σε βάρος ειδικότερα της από το Σύνταγμα θεμελιώδους αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, δοθέντος του μικρού αριθμού εκλογέων του Δήμου Χάλκης και της προφανούς κατευθυνόμενης επιδίωξης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος που εξ αντικειμένου επέρχεται από τις ως άνω ευτυχώς σπανίζουσες παράνομες πράξεις, σε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Αλλοίωση που αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε τυχόν οριακή διαφορά των επιλαχόντων συνδυασμών, χωρίς όμως και σε διαφορετική περίπτωση που υπάρχει ή αναμένεται μεγαλύτερη διαφορά να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε πολίτη αποδοχή, σιωπή και ανοχή τέτοιων απαράδεκτων παράνομων φαινομένων που απαξιώνουν και υποτιμούν τον συνταγματικό θεσμό και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στη παραμεθόρια νησιωτικότητα του τόπου μας, όπου η αποκεντρωμένη και τοπική αυτοδιοίκηση και διακυβέρνηση εξυπηρετεί με τον πλέον άμεσο τρόπο τις ανάγκες και τη συνοχή των μικρών μας κοινωνιών» επισημαίνει στην αναφορά του.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Θεόδωρος και Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ