Με αναφορές στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης, που θα γίνει στη Ρόδο, σχόλια για την δραστηριότητα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair αλλά και μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες, έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου –την πρώτη μετά τις γιορτές- ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ξεκινώντας από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 16 και 17 Απριλίου 2018 στην Ρόδο, με την παρουσία υπουργών, κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε τα εξής:
«Το δικό μας Συνέδριο θα είναι το προ-τελευταίο που γίνεται στην χώρα, έχοντας την ιδιαιτερότητα να πραγματοποιείται σε δύο φάσεις: στην Ρόδο και στην Σύρο. Εμείς περιμένουμε λύσεις, απαντήσεις, πρωτοβουλίες, δράσεις και αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν ανακούφιση, διέξοδο στα προβλήματα των νησιωτών. Και βέβαια, περιμένουμε από την κυβέρνηση, να δώσει στη νησιωτική Ελλάδα την δυνατότητα να αξιοποιήσει όλες τις χαμένες ευκαιρίες που έχει».
Ο περιφερειάρχης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον τόπο και έχει μόνο θετικό πρόσημο: «Μία τέτοια κινητοποίηση και συμμετοχή, μόνο θετικά την βλέπουμε. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει σενάριο πως αυτή η διαδικασία θα είχε αρνητικό πρόσημο. Δεν το βλέπω με μηδενιστικό τρόπο. Εμείς, προσερχόμαστε στο συνέδριο με απόλυτο ρεαλισμό, με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις καθώς θα γίνει εκτενής διάλογος για όλα τα θέματα και θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει όποιος θέλει –είναι μια ανοιχτή διαδικασία για τους πολίτες. Ένα ιδιαίτερο πάντως θέμα, που δεν τέθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι η δημόσια περιουσία. Από εκεί και πέρα, καλώ όλους τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες με ξεκάθαρη άποψη και πρόταση για τον τόπο, να δώσουν το παρών», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Μηνύματα προς  συγκεκριμένους αποδέκτες: «Συγκλονιστική η ταύτιση αντιπολιτευόμενων και εργολάβων»
Μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη ο περιφερειάρχης για μια σειρά από έργα, μίλησε και για τον διαγωνισμό του ηλεκτροφωτισμού, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με το Ελεγκτικό Συνέδριο: «Σχετικά με το ‘βασανισμένο’ έργο του ηλεκτροφωτισμού που αφορά την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σε όλο το δίκτυο της Ρόδου, με αντικειμενικό στόχο να φωτίσουμε το νησί με έναν τρόπο ενιαίο, επιστημονικά σύγχρονο και οικονομικό: Εδώ πέσαμε σε αυτή την πολύ μεγάλη… προπαγάνδα λάσπης και συκοφαντίας κατά της περιφερειακής αρχής. Απολύτως οργανωμένη, συντονισμένη. Εντυπωσίασε όλο αυτό το διάστημα, ο…συγχρονισμός πολιτικών –αντιπολιτευόμενων και εργολάβων. «Πολιτικών», εντός εισαγωγικών διότι αν νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο υπηρετούν την πολιτική… δεν υπηρέτησαν τίποτα άλλο παρά εργολαβικά συμφέροντα, με έναν τρόπο εξαιρετικά απροκάλυπτο και προφανή, εντελώς ξεδιάντροπα. Τα εργολαβικά συμφέροντα έχουν ιδιοτέλεια (όχι με την κακή έννοια) και στόχο το κέρδος. Είναι προφανές πως πολιτικά πρόσωπα έρχονται και συντάσσονται με έναν τρόπο τόσο απροκάλυπτο δυσφημώντας και συκοφαντώντας τους συναδέλφους τους. Το τελευταίο 15νθήμερο, έχουν ‘κοπάσει’ οι φωνές. Ο λόγος για τον οποίο κόπασαν είναι γιατί πληροφορήθηκαν (από τις ίδιες πηγές) ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ένας διαγωνισμός με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τον δικό μας, πήρε το ‘πράσινο φως’ για να συμβασιοποιηθεί. Εμείς δεν είχαμε αμφιβολία για την ορθότητα των αποφάσεών μας και μπήκαμε σε ένα νέο μοντέλο δημοπράτησης ειδικών έργων και μάλιστα από τους πρώτους. Και γι αυτό πλέον, αδυνάτισαν οι φωνούλες τους… Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται να περιφέρονται και να προβάλλουν τους εαυτούς τους με την ‘ταμπέλα’ του ηχείου του εκφραστή ιδιωτικών συμφερόντων. Συκοφάντες, λασπολόγοι, ξεκούραστοι και στενοχωρημένοι που δεν έλαβαν θέση αντιπεριφερειάρχη κ.λπ. Να τους θυμίσω ότι τον Αύγουστο του 2014, έδωσαν έναν όρκο: όχι να είναι πιστοί στον Χατζημάρκο αλλά να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον –το οποίο υποβίβασαν στον εργολάβο. Εμείς προχωράμε με καθαρότητα» όπως τόνισε.
Για την αεροπορική
εταιρεία Ryanair
Τοποθετούμενος ο κ. Χατζημάρκος σχετικά με την διακοπή των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, τόνισε τα εξής: «Προσωπικά έχω ασχοληθεί με το θέμα των αεροπορικών συνδέσεων του νησιού και της προσέλκυσης πτήσεων, πάρα πολλά χρόνια –από τότε που ήμουν στο ΕΒΕΔ. Ειδικά με την Ryanair ήμουν αυτός που υπέγραψε την πρώτη σύμβαση το 2009, τότε που οι ‘γαμπροί’ ήταν πολλοί. Στις πτήσεις εσωτερικού δεν μπήκαμε ποτέ και εξακολουθούμε να το πράττουμε συνειδητά στην διαδικασία αυτή. Η συζήτηση και οι επαφές μας με την Ryanair ήταν πυκνές και αφορούσαν την Κω και τα υπόλοιπα νησιά –αλλά μόνον για διεθνείς πτήσεις. Σε ό,τι αφορά πτήσεις εσωτερικού δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την εμπλοκή μας σε αυτή την διαδικασία –με εξαίρεση τα μικρά νησάκια μας που είναι στο επιδοτούμενο κομμάτι» εκτιμώντας, πως είναι σημαντικό βήμα να επανακάμπτει η εταιρεία στην Κω.

Για την γέφυρα Αφάντου
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την γέφυρα Αφάντου, είπε πως μετά την σκυροδέτηση, βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και ελέγχονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου. «Πολύ σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Προχώρησε ομαλότατα κι εμείς τηρήσαμε την δέσμευσή μας ότι θα κρατήσουμε τον δρόμο κλειστό μέχρι την τουριστική περίοδο. Ωστόσο θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί από πέρσι, αν είχαν γίνει εργασίες από Μάρτιο, Απρίλιο έως και Νοέμβριο και θα ήταν κλειστή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ