Μία γιορτή της δημοκρατίας και μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τα Δωδεκάνησα χαρακτήρισε το 13ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου 2018 στη Ρόδο (στο ξενοδοχείο Rodos Palace) με τη συμμετοχή 18 υπουργών και 11 γενικών γραμματέων υπουργείων, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, Αντώνης Αποστολίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου καλωσορίζει το κορυφαίο πολιτικό γεγονός που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Απριλίου στη Ρόδο με τη συνδιοργάνωση της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η συμμετοχή 18 υπουργών και 11 γενικών γραμματέων υπουργείων και οι οκτώ θεματικές ενότητες προμηνύουν ένα πολύ μεγάλο συνέδριο από το οποίο ο τόπος μας μόνο ωφελημένος μπορεί να βγει. Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τα Δωδεκάνησα, είναι μία γιορτή της δημοκρατίας, της συναίνεσης και της σύνθεσης πολιτικών.
Η συμφωνία όλων στο ελάχιστο, είναι το ζητούμενο για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας στο επόμενο βήμα ανάπτυξης. Η αειφορία της ανάπτυξης, όπως την ευαγγελιζόμαστε, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να παραδίδουμε τον τόπο μας στις επόμενες γενεές στην ίδια κατάσταση που τον βρήκαμε, αν όχι καλύτερο. Θέλουμε μία ανάπτυξη δίκαιη, παραγωγική και δημιουργική και όχι μονοδιάστατη. Ευελπιστούμε σε ένα καλό συνέδριο που θα δώσει απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τα νησιά μας εδώ και πολλά χρόνια. Να σημειωθεί ότι με την προεργασία του συνεδρίου έχουν αναδειχθεί δεκάδες θέματα που απασχολούν τα νησιά μας εδώ και δεκαετίες. Προφανώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να δοθούν λύσεις σε όλα. Στο τέλος του συνεδρίου, θέλουμε η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα να βγουν ωφελημένα».
Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι οι πόρτες του συνεδρίου είναι ανοιχτές για κάθε πολίτη που θα θελήσει να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας εμφατικά ότι κανένα ερώτημα δεν θα μείνει αναπάντητο. «Το συνέδριο είναι ένας σταθμός και το τέρμα μίας προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε με τις επαφές και το διάλογο που ξεκίνησε με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος είναι όλα τα θέματα που θα τεθούν, να λυθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο που στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιλέγουμε να κάνουμε δύο ξεχωριστά συνέδρια, ένα στα Δωδεκάνησα και ένα στις Κυκλάδες. Αυτό που θα θέλαμε, είναι να απευθύνουμε κάλεσμα στην κοινωνία, να το παρακολουθήσει. Το αναπτυξιακό συνέδριο δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, όπου κάποιοι αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου. Γίνεται με τις πόρτες ανοιχτές, ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να το παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε αυτό. Εμείς τον προκαλούμε και τον προσκαλούμε να το παρακολουθήσει. Διαβεβαιώνουμε ότι όποια θέματα και να τεθούν σε κάθε τραπέζι, θα απαντηθούν. Θέλουμε να πιεστούν οι υπουργοί να δώσουν λύσεις στα προβλήματα. Δεν θέλουμε να είναι ένα εύκολο συνέδριο για την κυβέρνηση, αλλά ένα απαιτητικό συνέδριο. Όσο πιο μεγάλες οι απαιτήσεις, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη για τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση θα οδηγηθούν τα Δωδεκάνησα σε μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα», είπε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε ο κ. Α. Αποστολίδης μετά το τέλος του συνεδρίου θα συγκροτηθούν επιτροπές από εκπροσώπους των κεντρικών και τοπικών φορέων που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της εφαρμογής της. Σημείωσε δε ότι στα υπόλοιπα συνέδρια που προηγήθηκαν η εφαρμογή των πολιτικών/πρακτικών που συμφωνήθηκαν αγγίζει το 35%.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη 17 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. όπου θα συνοψίσει όλα όσα θα έχουν τεθεί στις θεματικές ενότητες. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου.
Τέλος, ο κ. Τάκης Μιχαηλίδης, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι ένα πρωτόγνωρο συνέδριο για τα Δωδεκάνησα. Ζήσαμε ως νομαρχιακή επιτροπή μία συγκινητική διαδικασία επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς και βρήκαμε πλήρη ανταπόκριση. Συγκεντρώθηκε υλικό το οποίο δεν χωράει όλο σε αυτό το συνέδριο και θα προωθηθεί και εκτός συνεδρίου».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ