Ειδήσεις

Σε απελπισία οι εποχικοί εργαζόμενοι: Επίδομα για 3 μήνες και τον χειμώνα… δανεικά

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, που αναγκάζονται να ζουν με δανεικά καθώς το επίδομα ανεργίας διαρκεί τρεις μήνες.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο οι εποχικοί εργαζόμενοι δεινοπαθούν, με την πραγματικότητα της έλλειψης πόρων να είναι μια από τις αιτίες που οι νέοι εγκαταλείπουν την εργασία στα ξενοδοχεία και γενικότερα τον τουρισμό.

 

Μάλιστα σύμφωνα με το πρόεδρο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, το 32% των εποχικών εργαζομένων που δήλωσαν πέρσι για δουλειά δεν δήλωσαν ξανά φέτος γεγονός που λέει πολλά, ενώ οι ελλείψεις σε εποχικούς εργαζομένους παραμένουν μεγάλες με 53.000 θέσεις να είναι ακόμα κενές στον κλάδο του τουρισμού.

 

«Διαπιστώσαμε ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για να δουλέψουν σεζόν είναι κατά 34% μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρσι, καθώς τα κενά δημιούργησαν τρελή εντατικοποίηση και είχαμε και έκρηξη εργοδοτικής παραβατικότητας λόγω ανυπαρξίας του ΣΕΠΕ. Μιλάμε για 12ωρα 30 ήμερες το μήνα».

«Στο χώρο του τουρισμού δεν είναι μόνο οι συνθήκες που αποθαρρύνουν. Είναι ότι έχουμε μισθό που δεν είναι ικανοποιητικός για αυτό και γίνονται μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό. Επιπλέον, το επίδομα δεν παρατείνεται με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα του εργαζομένου που θέλει να μπει σε αυτόν τον κλάδο. Ενώ υπάρχει έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες καθώς δεν υπάρχει πολιτική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων» ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο OPEN.

«Δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους»

«Είμαι ξενοδοχοϋπάλληλος χρόνια. Δυστυχώς, το επίδομα ανεργίας μου όπως και του 90% των εργαζόμενων στον κλάδο έχει ημερομηνία λήξης τον Γενάρη του 2024. Από τον Γενάρη του 2024 μέχρι της έναρξης της τουριστικής σεζόν και την πρώτη της μισθοδοσίας μας είμαστε χωρίς εισόδημα. Αν εργαστούμε στην περίοδο μετά τη λήξη του επιδόματος θα χάσουμε το δικαίωμα στην εποχικότητα και την επαναπρόσληψη» ανέφερε στο OPEN ο Φώτης Κάλτσας.

 

Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε να υπάρχει απασχόληση και βέβαια να ελέγξουμε και τις συνθήκες που θα γίνει η επιμήκυνση οποιαδήποτε τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα που λέγεται βέβαια εδώ και 30χρόνια. Αλλά από τη στιγμή αυτή η απασχόληση δεν θα έρθει ποτέ τότε θα πρέπει να φροντίσει το κράτος να έχει στελέχη στον τουρισμό την επόμενη ημέρα».

 

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να δουλέψουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο» κατήγγειλε.

Ερωτήματα για τις μετακλήσεις
Την ίδια ώρα, 32.507 μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό εγκρίθηκαν για τη φετινή σεζόν με τον αριθμό των εργαζομένων που θα δουλέψουν στη χώρα μας να είναι 200.431. Μάλιστα, οι 10.100 θέσεις εργασίας που αναμένεται να καλύψουν είναι στον κλάδο του τουρισμού.

 

«Κρατήστε μικρό καλάθι» προειδοποίησε ο κ. Χότζογλου για τις μετακλήσεις καθώς όπως ανέφερε οι αριθμοί είναι πλασματικοί. «Έγιναν 9.000 μετακλήσεις πέρσι και τελικά απορροφήθηκαν μόνο 300, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις».

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου