ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μενδώνη: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Γλυπτά

«Είναι εντυ­πω­σιακό να δια­μορ­φώ­νει κανείς μια ολό­κληρη εισή­γηση σε διαρ­ροές», σχο­λί­ασε η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Λίνα Μενδώνη, αμέσως μετά την ομιλία του γραμ­μα­τέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρου­φά­κης και τα όσα είπε για τα Γλυπτά του Παρ­θε­νώνα.

«Θα επα­να­λάβω, για πολ­λο­στή φορά. Η θέση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης στα Γλυπτά του Παρ­θε­νώνα είναι ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει νομή, κατοχή και κυριό­τητα στο Βρε­τα­νικό Μουσείο. Τα θεωρεί προ­ϊ­ό­ντα κλοπής. Επο­μέ­νως, δεν μπορεί να ανα­γνω­ρί­σει τίποτα από όλα αυτά. Αυτά, είναι η πάγια θέση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και έχει λεχθεί από τον πρω­θυ­πουργό, από όλους όσους παίρ­νουν τον λόγο και προ­φα­νώς, από μένα. Η πρόταση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη ήταν σαφής, όταν μίλησε με τον ομόλογό του στο Ηνωμένο Βασί­λειο: Επι­στροφή και επα­νέ­νωση των Γλυπτών του Παρ­θε­νώνα στην Αθήνα και κάλυψη αυτού του κενού με δια­χρο­νι­κές εκθέ­σεις. Όλα τα άλλα είναι διαρ­ροές και φιλο­λο­γίες και παρά-φιλολογίες. Αυτό να το συνει­δη­το­ποι­ή­σουμε».

Η κυρία Μενδώνη απά­ντησε και σε όσα ανάφερε ο κ. Βαρου­φά­κης επί του νομο­σχε­δίου. «Όσο για τα παραρ­τή­ματα, δεν έχουμε ανάγκη να ιδρύ­σουμε παραρ­τή­ματα στα πέντε μουσεία, όπως ελέχθη. Από τον ιδρυ­τικό νόμο του Μου­σείου Ακρο­πό­λεως, το 2008, προ­βλέ­πε­ται η ίδρυση παραρ­τή­μα­τος. Επο­μέ­νως, ”αν κάτι θέλαμε να εξυ­πη­ρε­τή­σουμε”, είχαμε το σχετικό εργα­λείο», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Σε σχέση με όσα είπε ο κ. Βαρου­φά­κης για τη συμ­με­τοχή της Μαριάν­νας Βαρ­δι­νο­γιάννη στο ΔΣ του Μου­σείου της Ακρό­πο­λης, η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού απά­ντησε: «Η κυρία Βαρ­δι­νο­γιάννη τοπο­θε­τή­θηκε στο ΔΣ του Μου­σείου, ως πρέσβης καλής θελή­σεως της UNESCO, και ως μέλος της Κοι­νω­νίας των Πολιτών που έχει μεγάλη δρα­στη­ριό­τητα, και το γνω­ρί­ζουν πάρα πολύ καλά αυτό όλοι, στο θέμα της διεκ­δί­κη­σης των Γλυπτών».

«Απορώ πώς ανα­φέ­ρε­στε σε διαρ­ροές εφόσον εμείς βασι­ζό­μα­στε σε δημο­σιεύ­ματα, τόσο του βρε­τα­νι­κού, όσο του ελλη­νι­κού όσο και συνο­λικά του ευρω­παϊ­κού Τύπου», σχο­λί­ασε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρη­γο­ριά­δης και προ­σέ­θεσε: «Δεν είναι διαρ­ροές τα δημο­σιεύ­ματα. Είναι επί­ση­μες δηλώ­σεις του διευ­θυ­ντή του Βρε­τα­νι­κού Μου­σείου και του υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού της Μεγάλης Βρε­τα­νίας. Δεν θα επι­κα­λού­μα­σταν δημο­σιεύ­ματα αν δεν δια­πραγ­μα­τευό­ταν ο πρω­θυ­πουρ­γός εδώ και ένα χρόνο, κρυφά από τον ελλη­νικό λαό, για τα Γλυπτά του Παρ­θε­νώνα. Η ίδια η δια­πραγ­μά­τευση απο­τε­λεί, κατά τη γνώμη μας, ανα­γνώ­ριση κυριό­τη­τας και μπορεί να είναι εγκλη­μα­τικό αυτό».

Ο κ. Γρη­γο­ριά­δης σχο­λί­ασε και την απά­ντηση της υπουρ­γού Πολι­τι­σμού, για τη συμ­με­τοχή της κυρίας Βαρ­δι­νο­γιάννη στο ΔΣ του Μου­σείου της Ακρό­πο­λης. «Ωραία τα είπατε για την κυρία Βαρ­δι­νο­γιάννη, μόνο που δεν απα­ντή­σατε στην ερώτηση του αρχηγού μας: Αν ο μισθός της ήταν 800 ευρώ το μήνα και παρόλα αυτά ήταν πρέσβης καλής θελή­σεως της UNESCO, θα την είχατε; Κρυ­φτή­κατε πίσω από την UNESCO. Δεν μας είπατε αν η κυρία Βαρ­δι­νο­γιάννη θα είχε αυτή τη θέση, αν ήταν φτω­χα­δάκι», είπε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΜέΡΑ25.

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.