Ειδήσεις

Που οδηγεί η κόντρα γιατρών και φαρμακοποιών για τα εμβόλια

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς για την πραγματοποίηση εμβολιασμών στα φαρμακεία και τη διαδικασία πιστοποίησης με τη μέθοδο e-learning, με εκατέρωθεν δηλώσεις.

Χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, σε εκδήλωση προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε πως “λειτουργούμε θεσμικά” και πως “λειτουργούμε μόνο για τον κόσμο και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι γιατροί”. Συμπλήρωσε ακόμη πως οι φαρμακοποιοί δεν ζητούν επιστημονική αμοιβή για τη διενέργεια των εμβολίων.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, όπου αναφερόταν πως “οι ιατρικές υπηρεσίες από μη ιατρούς ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι ο Δούρειος Ίππος, δηλαδή ο φθηνός “ανεύθυνος” τρόπος αποσυμφόρησης των ΤΕΠ και τα νοσοκομεία. Είναι ο φθηνός τρόπος να εξυπηρετηθούν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα να πουλούν πακέτα στους πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες και να τους παρέχουν τελικά υπηρεσίες από παραϊατρικές υπηρεσίες αμφιβόλου εκπαίδευσης και επιστημονικής υπόστασης. Αυτή η τάση της πολιτείας να υποκαθιστά και να απαξιώνει το ιατρικό επάγγελμα συνεχίζεται διαχρονικά, παρά τις αντιστάσεις του ιατρικού κλάδου”.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταδικάζει  την απόφαση για πιστοποίηση των φαρμακοποιών να διενεργούν απλές ιατρικές πράξεις, Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας διατυπώνει την έντονη αντίδραση του κλάδου τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του στον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, για τη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια εμβολιασμού, με τη μέθοδο e-learning.

Οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου προέρχονται από την απόφαση να επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση. Με απόφαση το Υπουργείο Υγείας ύστερα από γνώμη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθορίζονταν ειδικότερα οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία της ο πιστοποίησης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σε επιστολή παρέμβασής του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δήλωνε πως “Οι ιατροί δεν αποστερούνται της εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων, ούτε παρεμποδίζεται η ιατρική επίσκεψη και υπόδειξη προς τους ασθενείς, ανάλογα με το ιστορικό τους. Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται το κύριος και η ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος και η θέσπισή του μέτρου έχει ως σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Συνεχίζονται οι πιστοποιήσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών στην πρώτη εξεταστική περίοδο στη διαδικασία πιστοποίησης για τους εμβολιασμούς που διήρκεσε από τις 16 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

Ειδικότερα εξετάστηκαν περισσότεροι από 6.000 φαρμακοποιοί από ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΔΕΕΑΦ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση, ανήλθε στους 9.331. Οι 6.102 (ποσοστό 95,6%) έχουν ανταποκριθεί στις εξετάσεις επιτυχώς και οι 277 (ποσοστό 4,4%) έχουν αποτύχει.

Τέλος, όσον αφορά τη λήψη πιστοποιητικών εμβολιασμού, έχουν σταλεί συνολικά 5.498 emails σε επιτυχόντες με το πιστοποιητικό τους. Ο δεύτερος εξεταστικός κύκλος ξεκινά σήμερα 12
Φεβρουαρίου 2020.

ΠΗΓΉ capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου