Ειδήσεις

Έρχονται μειώσεις στους μισθούς των τραπεζιτών

«Μαχαίρι» στους μισθούς των μελών των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και των θυγατρικών τους μπαίνει με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα «Νέα» το νομοσχέδιο θα εναρμονίζει τα ανώτατα όρια αποδοχών του προσωπικού των τραπεζών με τους νέους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν στην ΕΕ από την 1η Αυγούστου 2013 (Οδηγία 2013/36/ΕΕ).
Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς οι απολαβές κάθε τραπεζίτη δεν θα ξεπερνούν το 15πλάσιο του εθνικού μέσου μισθού του κράτους στο οποίο λειτουργεί το πιστωτικό ίδρυμα ή το 10πλάσιο του μέσου μισθού των εργαζομένων του πιστωτικού ιδρύματος.

Αν και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει κρατική ενίσχυση, είτε μέσω του Νόμου Αλογοσκούφη (3723/2008) είτε μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ωστόσο τα χρήματα αυτά δόθηκαν πριν από την 1η Αυγούστου 2013 και την ενεργοποίηση των νέων ευρωπαϊκών κανόνων.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα τα ανώτατα όρια αποδοχών του προσωπικού των τραπεζών ακολουθούν τις ανώτατες ονομαστικές αποδοχές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες ανέρχονται στις 600.000 ευρώ ετησίως (ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος έχει εκουσίως αναπροσαρμόσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τις ετήσιες απολαβές του).

Το αργότερο μέχρι τα μέσα του προσεχούς Απριλίου το ΤΧΣ αναμένεται να παράσχει νέα στήριξη στις τράπεζες προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα αποκαλύψουν τα stress test που διενεργούν την παρούσα περίοδο η Τράπεζα της Ελλάδος, η τρόικα και η ΕΒΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, βάσει του νέου νόμου που θα καταθέσει εντός του Μαρτίου στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να ζητήσουν από τις διοικήσεις των τραπεζών που θα στηριχθούν με δημόσια χρηματοδότηση να μειώσουν αντίστοιχα τις αμοιβές τους.

Η μείωση αμοιβών θα αφορά τόσο τις τράπεζες όσο και τις θυγατρικές τους. Το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται την παρούσα περίοδο σε διαβούλευση με την τρόικα για το σχετικό ζήτημα.

Πρέπει να τονιστεί πως βάσει του 15πλάσιου του εθνικού μέσου μισθού η οροφή στις ανώτατες αποδοχές των τραπεζικών διοικήσεων μπαίνει στις 335.000 ευρώ, δηλαδή 44% χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα.
Ωστόσο, εάν επιλεγεί το 10πλάσιο του μέσου μισθού των εργαζομένων της κάθε τράπεζας, οι αμοιβές είναι σχετικά υψηλότερες, με τις οροφές να κυμαίνονται από τις 313.000 ευρώ (Νέο ΤΤ) έως και τις 547.000 ευρώ (Εθνική Τράπεζα).

Σύμφωνα με τα «Νέα» εξαιρετικά ενοχλημένη εμφανίζεται η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ με την πολιτική αποδοχών της Finansbank, της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Finansbank Ομέρ Αράς έχει ετήσιες απολαβές 2,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν πενταπλάσιες από τις αποδοχές της διοίκησης της μητρικής τράπεζας, και η Κομισιόν έχει ζητήσει από το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομικών να τερματιστεί αυτή η πολιτική. Στην περίπτωση του Αράς η μισθολογική μείωση μπορεί να ξεπεράσει και το 88%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου