Σε 24ωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μνημονιακών υποχρεώσεων, που περιλαμβάνει το νομοθέτημα περί “ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ”, κατέρχονται οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου Ρόδου.
Το νομοθέτημα αυτό καταργεί τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου, χωρίς μάλιστα τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠ.ΕΝ. και Υπουργείο Δικαιοσύνης να καλέσουν τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου Ρόδου εξέδωσαν χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σχετικά με την Κατάθεση-Ψήφιση του Σχεδίου Νόμου (Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου) από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συστήθηκε με την υπ’ αριθμ. 891/09-02-2017 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου, μας βρίσκει σε πλήρη αντίθεση και ζητούμε την εξαίρεσή των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου, από την κατάθεση ψήφισής του πολυνομοσχεδίου, για τους εξής λόγους:
1) Τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω-Λέρου, λειτουργούν ήδη με Κτηματολογικό Κανονισμό με προϊστάμενο Κτηματολογικό Δικαστή.
2) Δεν υπάρχει μηχανοργάνωση. Δεν έχει γίνει μηχανογράφηση και όλες οι εργασίες, όπως μεταγραφές πράξεων και εκδόσεις πιστοποιητικών, σχεδιαγραμμάτων κλπ, γίνονται δια χειρός.
3) Βάσει των οργανογραμμάτων της Υπηρεσίας, τα οποία περιελάμβαναν το πρώτο εξήντα πέντε (65) οργανικές θέσεις και το δεύτερο σαράντα πέντε (45) οργανικές θέσεις, ο αριθμός ουδέποτε ξεπέρασε τα είκοσι πέντε (25) άτομα σε προσωπικό. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω Κτηματολόγια, υφίστανται τεχνικά τμήματα ένα για την κάθε μία Υπηρεσία χωρίς να στελεχωθούν ποτέ πλήρως (μόνο ένας (1) τεχνικός στο Κτηματολόγιο Ρόδου από τους πέντε (5) που απαιτείται σύμφωνα με το οργανόγραμμα).
4) Η ωμή αναφορά σχετικά με την φράση «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΔΟΥ και ΚΩ-ΛΕΡΟΥ» χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας τους (Κτηματολογικός Κανονισμός) ή να ζητηθούν σχετικές πληροφορίες από τον Κτηματολογικό Δικαστή, φανερώνει την προχειρότητά του.
5) Όλα τα έξοδα παραλαβής, πιστοποιητικών, σχεδίων, πράξεων μεταγραφών (νέοι έμμεσοι φόροι, αυξάνονται στο διπλάσιο και τριπλάσιο πχ. Η παραλαβή πιστοποιητικού, σύνολο εξόδων 6,50€ παράβολο + μεγαρόσημο θα ανέρχεται στα 15€ έως 20€. Το σχεδιάγραμμα από 4,50€ στα 25€-30€ κλπ. Τα έξοδα για τη μεταγραφή των πράξεων θα αυξηθούν από 25%-30% για κάθε ακίνητο σε σχέση με τώρα και οι μεταγραφές θα επιβαρυνθούν με ότι άλλο προκύψει στους “κρυφούς” κωδικούς που αναφέρονται. Εν κατακλείδι θα δημιουργηθούν τεράστια λειτουργικά, οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και Υπηρεσιακά προβλήματα.
6) Η σύνταξη του συγκεκριμένου νόμου από την ανάγνωσή του και μόνο δείχνει ότι στηρίζεται απόλυτα στην ιδρυθείσα ΕΚΧΑ ΑΕ και τα Υποθηκοφυλακεία της υπόλοιπης Ελλάδας και των Κτηματολογικών γραφείων που ίδρυσε η ίδια, αντιγράφοντας μόνο το όνομα του Κτηματολογίου Ρόδου. Υιοθετήθηκε δηλαδή μόνο το όνομα χωρίς να ληφθεί η υπόψη η ιδιαιτερότητα του Κτηματολογίου Ρόδου, ο τρόπος λειτουργίας του και η ιστορικότητά του αφού προϋπάρχει και σαν έννοια πριν την ίδρυση και τη σύλληψη της ιδέας του Κτηματολογίου που πρόκειται να ψηφιστεί. Αυτόματα από την ψήφιση του νόμου το ιστορικό διπλογραφικό σύστημα μεταγραφών του Κτηματολογίου Ρόδου θα καταστεί παρωχημένο αντί να ενισχυθεί με επεμβάσεις όπως η μηχανογράφηση, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι με αυτό. Επιπλέον θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την συντήρηση, μετάφραση και επιστημονική έρευνα των ιστορικών εγγράφων που τηρούνται στο Κτηματολόγιο Ρόδου και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του τόπου μας.
Καλό να προνοούμε και όχι να βρίσκουμε λύσεις εκ των υστέρων.
Ζητάμε να εξαιρεθούμε από το Σχέδιο Νόμου, να παραμείνουμε στο υφιστάμενο καθεστώς (Υπουργείο Δικαιοσύνης – Δικαστικοί Υπάλληλοι), να διασφαλισθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να ενισχυθούν αντί να καταργηθούν οι ιστορικές δικαστικές υπηρεσίες του τόπου μας.
Είναι προς όφελος όλων των Δωδεκανησίων».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ