ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 4 κλειδιά για εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

news room 4 λεπτά ανάγνωση
πανελληνιες

• Απο­συν­δέ­ο­νται οι επι­δό­σεις του Λυκείου από τις εξε­τά­σεις. • Σε 33% από 24% η συνει­σφορά του μαθή­μα­τος αυξη­μέ­νης βαρύ­τη­τας. • Ποιες σχολές επη­ρε­ά­ζει η βαθ­μο­λο­γία στο μάθημα-μπαλαντέρ. • Ο νέος αλγό­ριθ­μος για τον υπο­λο­γι­σμό των μορίων.

Τέσ­σε­ρις ανα­τρο­πές, που αλλά­ζουν τα δεδο­μένα για τους περίπου 100.000 υπο­ψη­φί­ους που θα εγκαι­νιά­σουν τη φετινή χρονιά το νέο σύστημα των Πανελ­λα­δι­κών, ανα­κοί­νωσε χθες το υπουρ­γείο Παι­δείας.

Η σημα­ντι­κό­τερη αλλαγή αφορά στην πλήρη απο­σύν­δεση της σχο­λι­κής επί­δο­σης από την εισα­γωγή στα τμήματα της ανώ­τα­της εκπαί­δευ­σης, καθώς εφεξής θα υπο­λο­γί­ζε­ται μόνο η βαθ­μο­λο­γία των πανελ­λα­δι­κώς εξε­τα­ζό­με­νων μαθη­μά­των.

Την ίδια στιγμή, το υπουρ­γείο Παι­δείας με την Υπουρ­γική Απόφαση που δημο­σιεύ­θηκε στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως απο­σα­φή­νισε για όσους επι­λέ­ξουν το 5ο μάθημα προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν να δηλώ­σουν σχολές και από δεύτερο επι­στη­μο­νικό πεδίο ότι η επίδοση στο μάθημα-μπαλαντέρ θα επη­ρε­ά­σει -είτε θετικά είτε αρνητικά- μόνο τις σχολές του αντί­στοι­χου πεδίου.

Σε κάθε περί­πτωση, ειδικοί με πολλά χρόνια εμπει­ρίας στις πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις μιλώ­ντας στο «Εθνος» υπο­στή­ρι­ξαν ότι εξαι­τίας των φετινών αλλαγών, όπως η μείωση των μαθη­μά­των που οδηγεί σε αύξηση του ποσο­στού συμ­με­το­χής του 1ου μαθή­μα­τος αυξη­μέ­νης βαρύ­τη­τας στην τελική συγκο­μιδή μορίων, αλλά και η κατάρ­γηση του πριμ από τον προ­φο­ρικό βαθμό, θα πιε­στούν οι βάσεις προς τα κάτω. Οπως ανέφερε ο εκπαι­δευ­τι­κός φρο­ντι­στής Γιώργος Χατζη­τέ­γας, δεν θα μπορεί να γίνει μετά το πέρας των εξε­τά­σεων, σύγκριση των περ­σι­νών και των φετινών βάσεων εισα­γω­γής.

Πιο συγκε­κρι­μένα, οι τέσ­σε­ρις ανα­τρο­πές στις φετινές Πανελ­λα­δι­κές είναι οι εξής:

Απο­συν­δέ­ε­ται η σχολική επίδοση από την εισα­γωγή στα τμήματα των πανε­πι­στή­μιων και ΤΕΙ. Εφεξής καταρ­γεί­ται το πριμ του προ­φο­ρι­κού βαθμού που ίσχυε μέχρι πέρυσι, το οποίο μπορεί να έφτανε ακόμη και μέχρι τα 600 μόρια.

Εξαι­τίας της μείωσης των εξε­τα­ζό­με­νων μαθη­μά­των από 6 σε 4, το μάθημα αυξη­μέ­νης βαρύ­τη­τας με συντε­λε­στή 1,3 ισχυ­ρο­ποιεί­ται ακόμη περισ­σό­τερο, καθώς πλέον θα συνει­σφέ­ρει στην τελική βαθ­μο­λο­γία το 33% από 24% πέρυσι. Με απλά λόγια, όπως εξηγεί ο κ. Χατζη­τέ­γας, μια κακή επίδοση στο 1ο μάθημα βαρύ­τη­τας θα έχει πολύ πιο αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις στην τελική συγκο­μιδή μορίων σε σχέση με πέρυσι.

Το μάθημα – μπα­λα­ντέρ

Η επίδοση στο 5ο μάθημα-μπαλαντέρ δεν επη­ρε­ά­ζει τη δια­μόρ­φωση της βαθ­μο­λο­γίας στην πρώτη τετράδα μαθη­μά­των και στις αντί­στοι­χες σχολές του μηχα­νο­γρα­φι­κού. Ειδι­κό­τερα, σε περί­πτωση που ο υπο­ψή­φιος εξε­τα­στεί πανελ­λα­δικά και σε ένα πέμπτο μάθημα προ­κει­μέ­νου να έχει πρό­σβαση σε δεύτερο ΕΠ, τότε ο υπο­λο­γι­σμός των μορίων του για καθένα από τα δύο ΕΠ γίνεται με βάση τα αντί­στοιχα 4 εξε­τα­ζό­μενα μαθή­ματα.

Αλλάζει ο τρόπος υπο­λο­γι­σμού των μορίων. Σύμφωνα με την Υπουρ­γική Απόφαση, το άθροι­σμα των γραπτών βαθμών στην εικο­σά­βαθμη κλίμακα των τεσ­σά­ρων πανελ­λα­δι­κώς εξε­τα­ζό­με­νων μαθη­μά­των τα οποία προ­βλέ­πο­νται στην Ομάδα Προ­σα­να­το­λι­σμού όπου ανήκει ο κάθε υπο­ψή­φιος πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται επί δύο. Στη συνέ­χεια, στο γινό­μενο αυτό προ­στί­θε­νται τα γινό­μενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθη­μά­των με τους αντί­στοι­χους συντε­λε­στές βαρύ­τη­τας τα οποία προ­βλέ­πο­νται στην Ομάδα Προ­σα­να­το­λι­σμού του κάθε υπο­ψη­φίου. Το τελικό άθροι­σμα πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται με το εκατό.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την ΥΑ απο­σα­φη­νί­ζο­νται θέματα για τα ειδικά μαθή­ματα και τις πρα­κτι­κές δοκι­μα­σίες.

Ειδι­κό­τερα, βαθμός ειδικού μαθή­μα­τος είναι ο γραπτός βαθμός που σημεί­ωσε ο υπο­ψή­φιος στην απαι­τού­μενη εξέταση μετά την αναγωγή του στην εικο­σά­βαθμη κλίμακα με προ­σέγ­γιση δεκάτου. Για τις περι­πτώ­σεις που εξε­τά­ζο­νται δύο ειδικά μαθή­ματα, είναι ο μέσος όρος των δύο αυτών βαθμών. Εάν ο υπο­ψή­φιος εξε­τα­σθεί σε περισ­σό­τε­ρες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός για τα τμήματα που απαι­τούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξε­τά­στηκε λαμ­βά­νε­ται υπόψη ο μεγα­λύ­τε­ρος βαθμός που πέτυχε.

Ακόμη, σύμφωνα με το υπουρ­γείο Παι­δείας, βαθμός πρα­κτι­κών δοκι­μα­σιών είναι ο μέσος όρος των βαθμών που αντι­στοι­χούν στις τρεις δοκιμασίες-αγωνίσματα που δια­γω­νί­σθηκε ο υπο­ψή­φιος.

Θα πρέπει να επι­ση­μαν­θεί ότι εάν ο υπο­ψή­φιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθή­μα­τος Ομάδας Προ­σα­να­το­λι­σμού ή Γενικής Παι­δείας που επέλεξε να εξε­τα­σθεί πανελ­λα­δικά, τότε θεω­ρεί­ται ότι εξε­τά­σθηκε σε αυτό το μάθημα και πήρε μηδέν.

Προ­θε­σμίες

Τον Φλεβάρη η αίτηση συμ­με­το­χής

Τον Φεβρουά­ριο η αίτηση συμ­με­το­χής στις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης ημε­ρή­σιου και της Δ΄ τάξης εσπε­ρι­νού Γενικού Λυκείου οι οποίοι επι­θυ­μούν να συμ­με­τά­σχουν στις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις ημε­ρή­σιου ή εσπε­ρι­νού Γενικού Λυκείου αντί­στοιχα υπο­βάλ­λουν στο λύκειο φοί­τη­σής τους σχετική αίτηση – δήλωση. Η αίτηση θα κατα­τε­θεί τον Φεβρουά­ριο και τις ημε­ρο­μη­νίες θα τις ανα­κοι­νώ­σει έγκαιρα το υπουρ­γείο Παι­δείας. Ο ενδια­φε­ρό­με­νος δηλώνει:

α) Την Ομάδα Προ­σα­να­το­λι­σμού στα τρία (3) κοινά μαθή­ματα της οποίας θα εξε­τα­στεί πανελ­λα­δικά, β) Το τέταρτο (4ο) μάθημα στο οποίο θα εξε­τα­στεί πανελ­λα­δικά για να έχει πρό­σβαση σε ένα (1) Επι­στη­μο­νικό Πεδίο, γ) Το πέμπτο (5ο) μάθημα στο οποίο θα εξε­τα­στεί πανελ­λα­δικά για να έχει πρό­σβαση σε δύο (2) Επι­στη­μο­νικά Πεδία, δ) Τα ειδικά μαθή­ματα που τυχόν επι­θυ­μεί να εξε­τα­στεί. Η αίτηση θα υπο­βλη­θεί ηλε­κτρο­νικά σε προ­θε­σμία που ανα­κοι­νώ­νε­ται από το ΥΠΠΕΘ, από τον ίδιο τον ενδια­φε­ρό­μενο ή από εξου­σιο­δο­τη­μένο εκπρό­σωπό του εντός του μηνός Φεβρουα­ρίου, εκφρά­ζει την αυθε­ντική βούληση του ενδια­φε­ρο­μέ­νου και δεν τρο­πο­ποιεί­ται.

Συντε­λε­στές

Για τα τμήματα για τα οποία απαι­τεί­ται εξέταση ενός ή περισ­σό­τε­ρων ειδικών μαθη­μά­των ή πρα­κτι­κών δοκι­μα­σιών, οι συντε­λε­στές κατά περί­πτωση είναι:

Δύο για τα τμήματα για τα οποία απαι­τεί­ται εξέταση στα ειδικά μαθή­ματα: «Ελεύ­θερο Σχέδιο» και «Γραμ­μικό Σχέδιο», «Αρμονία» και «Ελεγχος Μου­σι­κών Ακου­στι­κών Ικα­νο­τή­των».

Δύο για τα τμήματα: Ξένων Γλωσσών και Φιλο­λο­γιών, Ξένων Γλωσσών, Μετά­φρα­σης και Διερ­μη­νείας του Ιονίου – Επι­στή­μης Φυσικής Αγωγής και Αθλη­τι­σμού.

Ενα για το τμήμα Πλα­στι­κών Τεχνών και Επι­στη­μών της Τέχνης Παν. Ιωαν­νί­νων για το οποίο απαι­τεί­ται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύ­θερο Σχέδιο» και για όλες τις σχολές και τμήματα για τα οποία απαι­τεί­ται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας.

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.