Συνεντεύξεις

Μιχάλης Ισκάς, manager: «Ακταίον», η ζωντανή ιστορία της Ρόδου

Το ιστορικό «Ακταίον», θεμελιώθηκε επί Οθωμανών ως λέσχη αξιωματικών, οι Ιταλοί όμως αφού κατέλαβαν στις 5 Μαΐου 1912 σχεδόν αμαχητί, τα ελληνικά Δωδεκάνησα, διώκοντας τους Οθωμανούς που τα είχαν κατακτήσει από το 1522, ήταν αυτοί που το εξωράισαν και το μετέτρεψαν σε Λέσχη Στρατιωτική και Πολιτική.
Μετονομάζουν τη Λέσχη σε Circolo d’ Italia και πάλι ως Λέσχη Ιταλών Αξιωματικών και Ανώτερων Υπαλλήλων του κράτους. Από το 1912 μέχρι και το 1948, όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο σημερινό Ακταίον μας. Δίπλα από τη Λέσχη των Ιταλών, στο χώρο του Μαντρακιού, γίνονταν οι παρελάσεις, οι μουσικές εκδηλώσεις, τα μεγάλα πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά και θρησκευτικά γεγονότα και κυρίως κάθε Κυριακή απόγευμα το Νυφοπάζαρο της Ρόδου.
Από το 1948 και μετά όλες οι ομιλίες των πολιτικών, πλήθος λογοτεχνικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, φιλοξενηθήκαν στο ιστορικό αυτό Κέντρο της Ρόδου. Ακόμη και ο Νίκος Πλαστήρας μίλησε από τον εξώστη του.

Την ώρα της Λευτεριάς μας, 31 Μαρτίου 1947, και την στιγμή της Ενσωμάτωσης της Ελληνόσκεπτης Δωδεκανήσου μας στον Κραταιό Κρατικό Κορμό (7 Μαρτίου του 1948), όλες οι εκδηλώσεις είχαν Κέντρο και Στόχο το ωραίο ΑΚΤΑΙΟΝ που τόσο αγαπούν και εκτιμούν οι Ρόδιοι και οι ξένοι επισκέπτες του Σμαραγδένιου νησιού μας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ‘δημοκρατική’ ο manager του «Ακταίον», Μιχάλης Ισκάς, μιλάει για τη λειτουργία του καταστήματος που αποτελεί μνημείο αλλά και σημείο αναφοράς για την πόλη της Ρόδου, καθώς και για το νέο προγραμματισμό που θα περιλαμβάνει events και εκπλήξεις για τους επόμενους μήνες.


• Το Ιστορικό «Ακταίον» κοντεύει να κλείσει έναν αιώνα από τότε που δημιουργήθηκε. Αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά σημεία της πόλης της Ρόδου και παραμένει μέχρι σήμερα, λειτουργικό. Το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από χρόνια (Μάρτιο του 2017), έχει δώσει μια νέα πνοή στο ιστορικό κτήριο.
Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, εξ αρχής. Το κτίσμα του Ακταίον, θα συμπληρώσει τα 100 χρόνια του το 2025. Σήμερα, μπορούμε να πούμε πως είμαστε περήφανοι που τολμήσαμε να το αναλάβουμε, όταν όντας σε πολύ κακή κατάσταση, να το ανακατασκευάσουμε σεβόμενοι πάντοτε τον ιστορικό του χαρακτήρα και σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και να αναδείξουμε το ρόλο του.
Το «Ακταίον», παραμένει ένα σημείο αναφοράς στην καρδιά του κέντρου της πόλης της Ρόδου τόσο για τους ξένους επισκέπτες μας, που έρχονται για χαλάρωση, ψυχαγωγία, καφέ, ποτό ή φαγητό, όσο και για τους κατοίκους, που το έχουν σαν δικό τους στέκι εδώ και χρόνια και είναι συναισθηματικά δεμένοι μαζί του.
Κάθε παρέμβαση και αναβάθμιση που έχουμε κάνει, έγινε δίχως να αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο ο ιστορικός χαρακτήρας του «Ακταίον», διατηρώντας ζωντανό ένα μνημείο/σημείο αναφοράς για τη Ρόδο. Δεν σας κρύβω ότι αποτέλεσε μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση, αλλά ακόμη και η τακτική συντήρησή του, είναι ιδιαίτερα απαιτητική.


• Ξέρουμε όλοι ότι έχει καθιερωθεί σαν ένα Must Go σημείο για όλους. Πώς το ερμηνεύετε αυτό και πώς το διαχειρίζεστε;
Θα έλεγα ότι από το «Ακταίον», ξεκινάει η ζωή της πόλης. Δηλαδή, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, είναι ένα All Day μαγαζί για όλες τις ηλικίες. Από τα μικρά παιδιά που τα φέρνουν οι γονείς για να παίξουν στην παιδική χαρά, τους μεγαλύτερους που θέλουν να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους και βέβαια, όποιον επιλέξει να έρθει άλλες ώρες της ημέρας, μετά τη δουλειά ή το βράδυ για ποτό. Από εδώ περνάει σχεδόν όλη η τοπική κοινωνία που το γνωρίζει ούτως ή άλλως εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες το «Ακταίον», δέχεται πάρα πολλούς ξένους επισκέπτες που περνούν από το κέντρο για να κάνουν τη βόλτα τους στην πόλη, για shopping και άλλες δραστηριότητες, όπως να πάνε εκδρομές ή να επισκεφθούν τις κοντινές παραλίες.
Καταλαβαίνετε ότι μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, έχει πάρα πολλές απαιτήσεις στη διαχείρισή της λόγω του μεγέθους της λειτουργίας της. Είναι ένας πολυχώρος με παράλληλες δραστηριότητες.


• Τι ετοιμάζετε για τους επόμενους μήνες; Θα υπάρχουν εκπλήξεις, events; Μιλήστε μας για τον νέο προγραμματισμό.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σταθώ στη συνεχή, κοινωνική προσφορά που γίνεται από το «Ακταίον» σε όποια ανάγκη παρουσιαστεί. Ωστόσο, επιλέξαμε να μην διαφημίζουμε όλες τις δράσεις μας, προσπαθώντας να κρατάμε χαμηλό προφίλ. Οι επόμενες δράσεις που θα κάνουμε, αφορούν και πάλι στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και κάποιες ίσως να ανακοινωθούν σύντομα.
Παράλληλα, προχωράμε στον προγραμματισμό μας, για τους επόμενους μήνες με ανανεωμένο μενού ‘New Season – New Flavors’ και πολλές διαφορετικές δράσεις.
Το νέο πρόγραμμα και τα events ξεκινούν από τις 15 Νοεμβρίου:
-κάθε Τετάρτη θα έχουμε Live με την Αγγελική Ροδίτη και τον Νίκο Κυπριώτη.-κάθε Πέμπτη θα έχουμε βραδιά Sushi & Cocktails μαζί με την βραβευμένη bartender, Ντίνα Νικολίτση και στα decks θα είναι ο KostasΧ. Το Sushi θα είναι διαθέσιμο από Τετάρτη έως Σάββατο αλλά ειδικά την Πέμπτη θα δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση με τον sushi chef Roman από το Nobu Matsuhisha του Μονάχου.
-κάθε Παρασκευή θα έχουμε τα After Office πάρτι –μετά τις 14.30 το μεσημέρι, με μουσική και απογεύματα τύπου Aperitivo και το βράδυ, ένα νέο project με half playback με τον Νίκο Κυπριώτη στη φωνή, τον Σταύρο Κωστομοίρη στα πλήκτρα και τον Άλκη Καραγιάννη στα decks.
-κάθε Σάββατο θα έχουμε τα After Shopping πάρτι, με μουσική από DJ μετά τις 14.30 και το βράδυ, θα έχουμε μουσική με πιάνο στο lobby του ΑΚΤΑΙΟΝ σε ένα μουσικό ταξίδι με τον μαέστρο Σταύρο Κωστομοίρη και τον Νίκο Κυπριώτη στο τραγούδι, με μουσικά ακούσματα από Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Πάριο, Αντώνη Βαρδή κ.α.
-τα Σαββατόβραδα θα υπάρχει μουσική στον πάνω όροφο με τον Άλκη Καραγιάννη με mainstream ακούσματα.
-κάθε Κυριακή μεσημέρι μετά τις 12, θα έχουμε ένα Funky Brunch Time στο μπαλκόνι του «Ακταίον» με πολλές εκπλήξεις από τον chef Κώστα Χαλιμούρδα.


Ειδικά τα concept για το After Office και το After Shopping είναι δύο καινούργιες προτάσεις για τους πελάτες μας.
Το πρώτο είναι για όσους τελειώνουν τη δουλειά τους την Παρασκευή και θέλουν να περάσουν λίγη ώρα χαλάρωσης πριν φύγουν για το σπίτι, ενώ το δεύτερο είναι για όσους κάνουν τα ψώνια του Σαββάτου και θέλουν να ξεκουραστούν και να περάσουν την ώρα τους, είτε με τα παιδιά και την οικογένεια, είτε με τους φίλους τους στον χώρο του «Ακταίον».
Στόχος μας, είναι να κρατήσουμε ζωντανό το κέντρο της πόλης μας και τους χειμερινούς μήνες με καινοτομίες και πάντα με σημείο αναφοράς μας την ποιότητα, το καλό φαγητό και την ψυχαγωγία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου