Ειδήσεις

Η θέση του ΚΚΕ στο συνέδριο της ΠΕΔ

Αγαπητοί σύνεδροι, κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζουμε και εμείς τις εργασίες του συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου,που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τον Ελληνικό λαό.

Μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης στους εργαζόμενους από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια,  με γενικότερο φόντο τις πολεμικές εντάσεις στη περιοχή μας και εμπλοκής της χώρας μας σε αυτές,  οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησηςκαλούνται σήμερα, να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της κρατικής διοίκησης, σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών.

Είναι διαρκής η συζήτηση για τη διοικητική δομή του κράτους και τι καλείται να εξυπηρετήσει. Είχαμε τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη τώρα τον Νέο Καλλικράτη. Είναι συνεχείς οι εξελίξεις και υπαγορεύονται κάθε φορά από την ανάγκη να προσαρμόζεται η λειτουργία του κράτους στα συμφέροντα της κυρίαρχης αστικής τάξης. Γιαυτό και οι τωρινές εξελίξεις στη τοπική διοίκηση υπαγορεύονται και από τις δεσμεύσεις της χώρας μας, που επικυρώθηκαν στη βουλή από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, τον Αύγουστο του  2015.

Υπαγορεύονται από τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» της ΕΕ, που απαιτεί επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλα τα επίπεδα, και στη κρατική δομή και διοίκηση.Υπαγορεύεται από την ανάγκη του κεφαλαίου να παίζει το κράτος πιο επιτελικό ρόλο στη χάραξη της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα υλοποιείταιμαζί με  δήμους και περιφέρειες,  σε πιο ενεργό ρόλο και απόλυτα υποταγμένοι στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση με αμείωτη ένταση, συνεχίζει την επίθεση στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, επικαλούμενη ότι οι μεταρρυθμίσεις που τσάκισαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας, είναι αναγκαίες για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Κρύβουν όμως για ποιων  και σε όφελος ποιων θα είναι αυτή η  ανάπτυξη που μιλάνε , και ότι αυτή προϋποθέτει την παραπέρα φτωχοποίηση του λαού, τη δουλειά λάστιχο μέχρι το τάφο, τις δραματικές περικοπές για την υγεία, τη πρόνοια, το ξεπούλημα και τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσια περιουσίας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση άνοιξε το δρόμο ο Καλλικράτης το 2010, και τώρα, η αναθεώρησή του, υπαγορεύεται από τις ανάγκες που έχει το κεφάλαιο σήμερα, να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του πιο εντατικά, πιο αποφασιστικά, με θεσμική κατοχύρωση της πιο ενεργής συμμετοχής των αιρετών στην υλοποίηση των απαιτήσεών του.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου σήμερα; μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, η επέκταση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, οι «υποκατώτατοι» μισθοί, οι φοροαπαλλαγές, τα κίνητρα, οι χρηματοδοτήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις στα απορρίμματα, στο νερό, στη πρόνοια, στη παιδεία, στην υγεία στη δημόσια περιουσία. Έβαλε πλάτη η Τοπική Διοίκηση μέχρι σήμερα σ’ αυτές τις απαιτήσεις; H πραγματικότητα μιλά από μόνη της.

Η διοικητική μεταρρύθμιση τόσο του Καλλικράτη, όσο και του νέου που προτείνεται και στηρίζεται από την ΚΕΔΕ , την ΕΝΠΕ και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό,  εμείς λέμε ότι είναι αντιδραστική και εχθρική για το λαό. Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των  περιφερειακών και των τοπικών βαθμίδων της διοικητικής δομής του κράτους δεν γίνονται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αποσκοπούν να γίνουν αυτές οι δομές, πιο ικανές και αποτελεσματικές προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων ,τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους.

Γι’ αυτό οι αλλαγές εστιάζουν στην:

  • Μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων (ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ) σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Ληστρική αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας
  • Παραπέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, δίκτυα και συνεταιρισμούς προσώπων κλπ) με την ειδική συνδρομή και συνεισφορά της ΤΔ
  • Σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και την νομιμοποίηση των παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης (π.χ. ο ΕΝΦΙΑ, ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά κλπ), στην ενδυνάμωση της φοροεισπρακτικής λειτουργίας με το επιχείρημα της «οικονομικής αυτοτέλειας».

Το ΚΚΕ απορρίπτει και τον παλιό και τον αναθεωρημένο Καλλικράτη. Η αντίληψη του ΚΚΕ  για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.

Με αυτή τη θέση το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ στο Δήμο και στη Περιφέρεια, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές.

Καλούμε κάθε αιρετό που παρά τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της τοπικής διοίκησης από το κράτος για να υποκύψει στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, ο οποίος έχει ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού, να μην εγκλωβιστεί στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση αυτής της βαρβαρότητας. Να μην εγκλωβιστεί στις δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα παρόμοια. Θα γίνει ο δούρειος ίππος για να ξεχυθεί με λύσσα η δίψα του κεφαλαίου να τα πάρει όλα, να τσακίσει το λαό και τις ανάγκες του.

Μαζί με το λαό να εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεαν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της υγείας-πρόνοιας και παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Ν’ αντιταχθούμε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη-λειτουργία-στην τοπική διοίκηση γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

Ν’ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες-πυρκαγιές,σεισμούς και άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική , για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα , πράσινο, αθλητισμό, πολιτισμό κ.α.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου