Ρεπορτάζ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξαγοράς και το λουκέτο που θα γονατίσει την αγορά τροφίμων

Εξελίξεις τεραστίων διαστάσεων αναμένονται πριν από το τέλος του έτους στη λιανική αγορά τροφίμων, καθώς θεωρείται βεβαία η εξαγορά μεγάλης αλυσίδας super market και πιθανό λουκέτο μιας ακόμα, εξίσου γνωστής αλυσίδας. Οι δύο επωνυμίες διαθέτουν  σειρά υποκαταστημάτων σε όλο το νησί της Ρόδου, αλλά και της Κω. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των «δύο» προς προμηθευτές εθνικής και τοπικής εμβέλειας είναι τόσο μεγάλες, ώστε είναι ικανές να προκαλέσουν πανίσχυρους κλυδωνισμούς ακόμη και σε υγιείς προμηθευτές τους.
Πιο συγκεκριμένα, η αλυσίδα super market που θα εξαγοραστεί ήδη εμφανίζει σημάδια διάλυσης. Τα υποκαταστήματά της στη Ρόδο λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό εμπορευμάτων, με αρκετά ράφια να παραμένουν άδεια και με τα ψυγεία τους να έχουν μόνο περιορισμένες επωνυμίες προϊόντων. Η συζήτηση για την εξαγορά της αλυσίδας είχε ξεκινήσει τον περασμένο χρόνο, όμως διεκόπη καθώς κατέληξε σε αδιέξοδο. Τώρα η συζήτηση εξαγοράς έχει ξεκινήσει ξανά, μόνο που αυτή τη φορά έχει τεθεί στη βάση των δεδομένων, όπως έχουν τα διαμορφώσει οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι στον αγοραστή θα περάσουν οι πάγιες εγκαταστάσεις (ακίνητα) με τρόπο τέτοιο ώστε το αντίτιμο να καλύψει πρωτίστως τις τράπεζες και τις υποχρεώσεις έναντι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Ποιοι πλήττονται
Στα σίγουρα κάθε επιχείρηση που ολοκληρώνει άδοξα ένα κύκλο δραστηριοτήτων αποτελεί ένα πλήγμα για την εικόνα της οικονομίας γενικότερα, ωστόσο μια τέτοια βίαιη εξέλιξη ουσιαστικά προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς κυρίως προς τους προμηθευτές της.
Στην κατηγορία των προμηθευτών συγκαταλέγονται γνωστές επωνυμίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ζυμαρικών, συσκευασμένου ψωμιού, οσπρίων και σειρά άλλων τροφίμων. Η ζημία που θα υποστούν οι προμηθευτές δεν θα αφορά μόνο τα κεντρικά ταμεία των βιομηχανιών, αλλά και τους χονδρεμπόρους της Ρόδου – Κω, αρκετοί από τους οποίους είχαν συμφωνήσει να αναλάβουν οι ίδιοι την υποχρέωση της καθημερινής συμπλήρωσης των ελλείψεων από τα ράφια των super market της συγκεκριμένης αλυσίδας.
Μεγάλη θα είναι η ζημία και για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, που είχαν έρθει σε συμφωνία με την αλυσίδα, προκειμένου να της παρέχουν καθημερινά φρέσκα κρεμμύδια, πατάτες και κηπευτικά.
Πώς είχε στηθεί το
καταστροφικό παιχνίδι
του κέρδους
Οι εμπορικές πρακτικές που είχαν αποδεχτεί και ακολουθούσαν οι μεγάλες βιομηχανίες και οι έμποροι υπερχονδρικής έναντι των μεγάλων super market είναι εκείνες που σήμερα θα αποτελέσουν και την τιμωρία των πρώτων.
Ειδικότερα, οι μεγάλοι Ελληνες, βιομήχανοι της παραγωγικής αλυσίδας είχαν αποδεχθεί να προμηθεύουν τα super market με τιμές που ήταν χαμηλότερες σε ποσοστό από 20% έως και 30% από τις τιμές που έδιναν στους υπόλοιπους χονδρεμπόρους – πελάτες τους. Εάν για παράδειγμα μια συσκευασία τροφίμων κόστιζε στη χονδρική 10 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης του super market αγόραζε την ίδια συσκευασία με τίμημα 7 ευρώ. Το ίδιο τρόφιμο κατέληγε στα ράφια του super market με τιμή 11 ευρώ ή μερικές φορές και 10 ευρώ (ποσοστό κέρδους 30% για τρόφιμα), τιμή δηλαδή ίση με την τιμή χονδρικής που αγόραζαν οι υπόλοιποι έμποροι.
Η μεγάλη αυτή διαφορά έδινε τη δυνατότητα στα super market να πωλούν στη λιανική με τιμές χονδρικής. Επιπρόσθετα, οι μεγάλες πιστώσεις που κέρδιζαν οι αλυσίδες, τους έδωσε τη δυνατότητα να μεγαλώσουν και χωρίς καν να διαθέτουν κεφάλαια. Η διόγκωση του κύκλου των εργασιών τους, τους έδωσε τη δυνατότητα να αξιώνουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις και ακόμα μακρύτερες πιστώσεις. Όλα αυτά εγίνοντο σε βάρος όλης της υπόλοιπης οικονομίας των εμπόρων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν ακολουθώντας ορθές εμπορικές πρακτικές.
«Κάποια στιγμή
έπρεπε να πληρώσουν»
Για την προοπτική εξαγοράς της μεγάλης αλυσίδας super market, η «δημοκρατική» επικοινώνησε με έναν από τους πιο γνωστούς και πιο μεγάλους εμπόρους τροφίμων της Ρόδου. Ο ίδιος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε προς τη «δημοκρατική»:
«Αν και κανονικά θα έπρεπε να λυπόμαστε που κάποιοι συνάδελφοι θα χάσουν τα λεφτά τους, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εγώ προσωπικά χαίρομαι διότι με τις εμπορικές πρακτικές που ακολουθούσαν, με τις μεγάλες εκπτώσεις και τις πιστώσεις προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην υπόλοιπη οικονομία. Τώρα, με την εξαγορά της αλυσίδας και το πιθανό λουκέτο της δεύτερης, επίσης γνωστής αλυσίδας, επιτέλους θα τιμωρηθούν οι βιομήχανοι για τις αποφάσεις τους».
Ο έμπορος που ομίλησε προς τη «δημοκρατική» διατηρεί και αναπτύσσει διαρκώς μια επιχείρηση σχετική με το εμπόριο τροφίμων. Αν και ο ίδιος επίσης θα χάσει χρήματα από μια εξαγορά ή ένα πιθανό λουκέτο, όμως επιμένει πως «είναι πια καιρός η αγορά του τροφίμου να εξορθολογιστεί και να λειτουργήσει σωστά προς όφελος και των καταναλωτών, των εμπόρων, αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων».

Αναμένεται λουκέτο
Η συζήτηση για την επικείμενη εξαγορά super market, δεν έχει σχέση με το λουκέτο που επίσης αναμένεται να τεθεί σε μια άλλη αλυσίδα super market. Η τελευταία επίσης διαθέτει καταστήματα σε Ρόδο και Κω, με πλούσια ιστορία, αλλά και πλέρια οικονομικά προβλήματα.  Οι λύσεις που της είχαν δοθεί τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν ικανές για να της δώσουν την απαραίτητη ώθηση ώστε να ξεφύγει από την ασφυκτική μέγγενη του οικονομικού περιβάλλοντος που επέβαλε το μνημόνιο σε ολόκληρη την κοινωνία. Τα ράφια της συγκεκριμένης αλυσίδας έχουν επίσης αρχίσει να αδειάζουν και οι προμηθευτές της έχουν κόψει κάθε πίστωση, μέχρις ότου να εξοφληθούν οι παλαιές υποχρεώσεις.
Παράγοντες της αγοράς τροφίμων εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους να σημειωθούν εξελίξεις που θα προκαλέσουν αίσθηση, αλλά και πολλά φέσια στην αγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου