Ρεπορτάζ

Πολυετείς ποινές κάθειρξης για υποθέσεις ναρκωτικών – Διεκόπη η δίκη της μεγαλύτερης υπόθεσης ναρκωτικών

Ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον κατηγορούμενο για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών V. Ε. του S., 19 ετών, υπήκοο Αλβανίας, που συνελήφθη την 12.00 ώρα της 17ης Ιουνίου 2012 στον λιµένα της Ακαντιάς από µικτό κλιµάκιο ελέγχου λιµενικών του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιµεναρχείου Ρόδου και αστυνοµικών του Τµήµατος Δίωξης Ναρκωτικών.
Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ.
Ο 19χρονος, υπάλληλος σε πλυντήριο αυτοκινήτων, κάτοικος Ασπρόπυργου Αττικής, µετέφερε 5.460 γραµµάρια κάνναβης στη Ρόδο µε πλοίο της γραμμής κατόπιν εντολής οµοεθνή του, µέσα σε µια µαύρη βαλίτσα.
Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν µε τη συνδροµή σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών. Απολογούµενος υποστήριξε ότι το 2011, κατά τη διάρκεια µεταγωγής του από την Κρήτη στην Αθήνα, για την επαναπροώθησή του στην Αλβανία, µετά από σύλληψή του για παράνοµη είσοδο στη χώρα, γνώρισε έναν κάτοικο Κρήτης και του έδωσε το τηλέφωνό του.
Ο συγκεκριµένος του τηλεφώνησε, όπως είπε, λίγες μέρες αργότερα και του ζήτησε να τον συναντήσει σε µια καφετέρια, στα Κάτω Πατήσια.
Εκεί του πρότεινε να µεταφέρει στη Ρόδο µια µαύρη βαλίτσα που περιείχε κάνναβη η οποία ήταν κλειδωµένη µε κωδικό και εκείνος δέχτηκε. Ισχυρίστηκε ότι του παρέδωσε το εισιτήριο του πλοίου, µια κάρτα sim κινητού τηλεφώνου και 70 ευρώ και ότι του υποσχέθηκε πως µε την παράδοση των ναρκωτικών σε άτοµο, που θα του τηλεφωνούσε µετά την άφιξή του στη Ρόδο, θα ελάµβανε ως αµοιβή το ποσό των 800 ευρώ.
Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη η δικηγόρος κ. Ειρήνη Χωνιανάκη.
-Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών και σε χρηματική ποινή καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο ο υπήκοος Αλβανίας N. D. του F. 26 ετών, κάτοικος Κρεµαστής, που εµπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης ηρωίνης. Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών.
Αθώος κρίθηκε στην ίδια υπόθεση ο Β. Τ. του Ρ., Σ. Χ., 31 ετών, που είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, ενώ σε ποινή φυλάκισης 2 ετών καταδικάστηκε ο  M. Π. του Μ., 22 ετών, στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Αθώος κρίθηκε στην ίδια υπόθεση, στον πρώτο βαθμό ο Α. Α. έγκλειστος στις φυλακές της Πάτρας, που φερόταν ως ο «εγκέφαλος» της σπείρας.
Περί ώραν 14.00 της 30ής Μαρτίου 2012 εντοπίστηκε στη Σορωνή ο Μ. Π., ο οποίος και συνελήφθη µετά από καταδίωξη. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης απέρριψε στο έδαφος µία πλαστική συσκευασία µε ηρωίνη βάρους 6,6 γραµµαρίων και µία πλαστική συσκευασία µε κάνναβη βάρους 0,9 γραµµαρίων. Εξεταζόµενος ισχυρίστηκε ότι διακινεί ναρκωτικές ουσίες µε εντολή του έγκλειστου στις φυλακές Πάτρας A. A.
Σε έρευνα, σε σηµείο που υπέδειξε στους αστυνοµικούς στην παραλία της Κρεµαστής, βρέθηκε και κατασχέθηκε µια κενή πλαστική συσκευασία ναρκωτικών ουσιών, χωρητικότητας 500 γραµµαρίων.
Περί ώρα 16:45 εµφανίστηκε στο σηµείο, µε το αυτοκίνητό του, ο υπότροπος σε υποθέσεις ναρκωτικών Τ. Β. του Ρ., ο οποίος ακινητοποιήθηκε. Εξεταζόµενος ισχυρίστηκε ότι περίµενε στο σηµείο έναν άγνωστο σ΄αυτόν Αλβανό υπήκοο για να αγοράσει ηρωίνη.
Δέκα λεπτά αργότερα εµφανίστηκε στο σηµείο πεζός ο υπήκοος Αλβανίας N. D. ο οποίος είχε συλληφθεί την 3η Μαρτίου 2012 για κατοχή 1,4 γραµµαρίων κοκαΐνης.
Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνοµικών απέρριψε στο έδαφος µια πλαστική συσκευασία µε ηρωίνη µικτού βάρους 50,4 γραµµαρίων. Σε σωµατική έρευνα που του έγινε βρέθηκε το χρηµατικό ποσό των 600 ευρώ και ένα κινητό.
Εξεταζόµενος ισχυρίστηκε ότι είχε µεταβεί στην παραλία για βόλτα, ότι είναι άνεργος και ότι τα 600 ευρώ του τα είχε στείλει ο γαµπρός του από την Πάτρα. Επίσης ισχυρίστηκε ότι είναι χρήστης ηρωίνης και ότι αγοράζει ναρκωτικά από έναν άγνωστο σ’ αυτόν Έλληνα µέσω του οµοεθνή του µε το όνοµα “Βαγγέλης”.
Τους κατηγορούμενους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Αβδελής, Νικήτας Μπόλκας και Σ. Καρακατσάνη.
-Για την 2α Δεκεμβρίου 2014 διεκόπη η εκδίκαση της μεγαλύτερης ως σήμερα υπόθεσης ναρκωτικών.
Η πολύμηνη επιχείρηση με την επωνυμία “STOP DRUGS” παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση εξάρθρωσης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα στα Δωδεκάνησα.
Η προανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε την 5η Οκτωβρίου 2010 και διήρκεσε μέχρι την 27η Φεβρουαρίου 2011.
Για πρώτη φορά έγινε μάλιστα χρήση της δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσία για την υποκλοπή και καταγραφή των συνομιλιών.
Από τα ίδια στοιχεία προέκυψε και η ταυτότητα εκείνων που εμφανίστηκαν ως συνυπαίτιοι για το θάνατο από τη χρήση ηρωίνης, την 2α Νοεμβρίου 2010, του 45χρονου κατοίκου Μαριτσών Τρικοίλη Εμμανουήλ.
Στο πρωτόδικο δικαστήριο 11 από τους 53 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι, δύο παραπέμφθηκαν σε νέα δίκη, 9 δεν κλητεύθηκαν και οι υπόλοιποι κρίθηκαν αθώοι ή ατιμώρητοι…
Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων όπως και πρωτοδίκως με την εξαίρεση του τέταρτου εξ’ αυτών για τον οποίο πρότεινε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό.
Θυμίζουμε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε :
-Ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ στους Α. Μ. του Μ., Κ. Μ. του S., B. D. του R., S. D. του R., υπηκόους Αλβανίας και Β. Π. του Α. Έλληνα υπήκοο.
-Ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ στους Ν. Κ. του Ε., Ε. Τ. του Π., Μ. Κ. του Π., ημεδαπούς, K. F. του Μ., Χ. Α. του Μ. και Ε. Μ. του S. υπηκόους Αλβανίας.
-Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα καταδικάστηκε ο Μ. Κ. του Β.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου