Η τουρκική προκλητικότητα θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτημα το οποίο δεν βρισκόταν αρχικά στην ατζέντα, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, μετά και την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, με το κλίμα να είναι ήδη βαρύ για την Τουρκία. Όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, στο επίκεντρο των σημερινών εργασιών θα βρεθούν και οι τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ούτε οι ενέργειες της Τουρκίας ούτε οι προκλητικές δηλώσεις της βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους εφόσον η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να συνετιστεί.

Στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης τα θέματα της Λευκορωσίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Βερολίνο συνεχίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια. Την Τρίτη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας θα βρεθεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Θα επισκεφθεί επίσης τη Λευκωσία και την Άγκυρα.

Πηγή: ert.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ