Ειδήσεις

Μόλις 5 εκατ. οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών στα περιφερειακά αεροδρόμια τη φετινή σεζόν

Την προηγούμενη διετία ο αντίστοιχος αριθμός για την περίοδο Απριλίου- Οκτωβρίου ήταν λίγο πάνω από τα 16 εκατ. για το 2019 και κοντά στα 17 εκατ. για το 2018

Στα πέριξ των 5 εκατομμυρίων διαμορφώνεται ο φετινός προγραμματισμός των αεροπορικών στα περιφερειακά αεροδρόμια- πλην του Ελ. Βενιζέλος– για την υψηλή περίοδο έως και τον Οκτώβριο, ενδεικτικό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αερομεταφορές στη χώρα λόγω του κορωνοϊού.

Ως μία τάξη μεγέθους σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την προηγούμενη διετία ο αντίστοιχος αριθμός για την περίοδο Απριλίου- Οκτωβρίου ήταν λίγο πάνω από τα 16 εκατ. για το 2019 και κοντά στα 17 εκατ. για το 2018.

Σημειωτέον ότι ακόμη και το νούμερο των 5 εκατ. θέσεων για την φετινή θερινή περίοδο (η οποία ωστόσο ξεκίνησε αργότερα φέτος λόγω του lockdown και του αργοπορημένου  «ανοίγματος» του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι αντί για την άνοιξη) έως τον Οκτώβριο είναι …υπερεκτιμημένο, από την στιγμή που περιλαμβάνονται αεροπορικές θέσεις για αγορές όπως το Ισραήλ ή η Ρωσία, αγορές σημαντικές για την Ελλάδα οι οποίες ουσιαστικά φέτος το καλοκαίρι ήταν κλειστές.

Η Ελλάδα πάντως είναι στο χάρτη των αεροπορικών και θα παραμείνει και στην μετά Covid 19 εποχή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της Fraport Greece κ. Alexander Zinnel την περασμένη Παρασκευή από το invest forum. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την ίδια τη Fraport, η οποία έχει υπό τη διαχείρισή της 14 από τα μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν νέες αγορές κάτι το οποίο φάνηκε και με το ενδιαφέρον από την Qatar Airways ή από την Κίνα για νέους προορισμούς όπως η Σαντορίνη ή τα Χανιά. “Θέλουμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες από την πανδημία του Covid 19. Ο στόχος δεν είναι να επανέρθουμε στα νούμερα πριν τον κορωνοϊό, αλλά να τα υπερβούμε. Η ελληνική Πολιτεία έχει δείξει ότι ενθαρρύνει τώρα τις επενδύσεις κι αυτό- σε αυτή τη συγκυρία- θα πρέπει να γίνει με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο. Έχει σημάνει η ώρα για επενδύσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Zinnel.

Εν μέσω κορωνοϊού, οι αεροπορικές αφίξεις στη χώρα έχουν υποστεί μεγάλη μείωση όπως προκύπτει και από το τελευταίο στατιστικό δελτίο (Σεπτέμβριος 2020), του INSETE, που έχει καταγράψει αναλυτικά και την πτώση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στη χώρα μας για το φετινό καλοκαίρι. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας συμπεριλαμβανομένου αυτή τη φορά και του Ελ. Βενιζέλος, την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 καταγράφηκαν 3,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 15,8 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 75,1% ή αλλιώς κατά 11,8 εκατ. αφίξεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, τέσσερα αεροδρόμια κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Συγκεκριμένα, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 3 εκατ. ή αλλιώς -67%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου καταγράφηκαν 546 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,9 εκατ. /-77,7%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 305 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,4 εκατ. /-82,6% και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 534 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,1 εκατ. /-67,1%.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου