Ειδήσεις

Η Ρόδος σε κίνδυνο-Οι αλλού κι αλλού είναι πάντα εδώ

 

Θυμάται ο κάθε άνθρωπος ορισμένα πρόσωπα ανάλογα με το στίγμα που αφήνουν στο πέρασμά τους από θέσεις ευθύνης ή από τα πεπραγμένα της ζωής του καθενός.

Ποιος θα θυμόταν τον μια φορά κι’ έναν καιρό Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση αν δεν άφηνε πίσω του το ανοσιούργημα του Καλλικράτη (κάθε νησί και ένας δήμος) που κατέστρεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μεγάλα νησιά της χώρας μας?

Τα αποτελέσματα της αψυχολόγητης αυτής απόφασης τα βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια και στο νησί μας, τη Ρόδο.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν ζηλωτές του έργου του κ. Ραγκούση, στην Αυτοδιοίκηση του νησιού μας, οι οποίοι συνεχίζουν το καταστροφικό του έργο λόγω αδυναμίας προσφοράς έργου ορατού και μετρήσιμου

Ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής του Καλλικράτη, για τη Ρόδο, ήταν η κατάργηση της Δημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητος (ΔΕΚΡ) η οποία προσέφερε υπηρεσίες ποιότητος στους κατοίκους της πόλης της Ρόδου στον τομέα της καθαριότητος.

Με ειδική διάταξη του Νόμου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση διαλύθηκε η επιχείρηση αυτή και από τότε η πόλη της Ρόδου αλλά και όλο το νησί ζέχνει.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της η σημερινή δημοτική Αρχή δέχθηκε επίθεση φιλίας και συμπαράταξης από όλες τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας με μοναδικό στόχο να ξεπερασθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο νησί από την εφαρμογή του Νόμου περί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα .

Πέρασε χρόνος πλέον των δύο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής Αρχής και η επίδειξη διάθεσης συναίνεσης που έγινε από τη μειοψηφία απερρίφθη εν τοις πράγμασι από τη δημοτική Αρχή η οποία λειτουργεί με πρακτικές άλλων εποχών.

Κάθε προσπάθεια της μειοψηφίας για την αποτροπή λήψης λαθεμένων αποφάσεων από τη δημοτική Αρχή καταγγέλλεται ως έκφραση λαϊκισμού

Να θυμίσω ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η δημοτική Αρχή οδηγήθηκε σε λαθεμένες αποφάσεις παρά την επισήμανση του κινδύνου από την μειοψηφία:

  • Αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κατάστασης του δήμου με αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του νησιού (Δεν δέχθηκαν ούτε καν την κατάθεση της πρότασής μας)
  • Αντιμετώπιση της κατάργησης της ΔΕΚΡ με ανάθεση του έργου της καθαριότητος στην Α.Ε. του δήμου με τροποποίηση των σκοπών της εταιρείας
  • Αναβάθμιση και Αξιοποίηση Νέας Αγοράς
  • Εξεύρεση χώρου μετεγκατάστασης των Αθίγγανων από την περιοχή του Καρνάγιο (Αποδείχθηκε τελικά ότι ο κ. Δήμαρχος αν και γνώριζε το ακατάλληλο του χώρου επέμενε στην πρότασή του για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους)
  • Υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή Α. Νικολάου – Αγ. Δημητρίου – Αγ. Γεωργίου
  • Διαγωνισμός ανάθεσης καθαριότητος του νησιού σε ιδιώτη (με τα γνωστά προβλήματα των πλαστογραφιών)

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα στα οποία οδηγήθηκε σε λάθος αποφάσεις ενώ θα μπορούσε να είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Λέει ο θυμόσοφος Λαός μας παθαίνεις και μαθαίνεις.

Αμ δε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και παθαίνουν και δεν μαθαίνουν εκεί στη δημοτική Αρχή με ευθύνη βέβαια του κ. Δημάρχου ο οποίος θεωρεί ότι έχει το αλάθητο του Πάπα.

Έτσι χθες οδηγήθηκε και πάλι η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στη λήψη, ακόμη μιας λαθεμένης απόφασης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσει η Ρόδος να ζέχνει, να επιβαρύνεται  το περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού και να κακοποιείται ο πολιτισμός μας την ώρα που διεκδικούμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Χθες παραβλέποντας το Βατερλό της πρώτης προσπάθειας ανάθεσης του έργου της καθαριότητος του νησιού σε ιδιώτη, προχώρησαν σε δεύτερη προσπάθεια η οποία είναι ακόμη δυσκολότερο να επιτύχει λόγω των όσων προβλέπει το σχέδιο δημοπράτησης που ήρθε προς συζήτηση στο Δ.Σ.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ποια κατάληξη θα έχει και ο νέος διαγωνισμός προσπαθήσαμε ματαίως να οδηγήσουμε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής σε σίγουρο αποτέλεσμα.

Η εγωπάθεια του κ. Δημάρχου ο οποίος συνεπικουρείται από ορισμένους αυλικούς δεν τον άφησαν να αντιληφθεί τους λόγους αντίδρασης όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Ερχόμαστε σήμερα ως δημοτική παράταξη να δηλώσουμε ότι το αποτέλεσμα και του νέου  διαγωνισμού θα είναι αρνητικό. Αισθανόμαστε την ευθύνη να ενημερώσουμε τους κατοίκους του νησιού ότι το επίπεδο καθαριότητος του νησιού το επόμενο έτος θα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό στο οποίο κυμάνθηκε το 2016.

Οι λόγοι που το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα είναι αρνητικό είναι οι παρακάτω:

  1. Είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος καλύπτει πολλούς επιμέρους διαγωνισμούς

α)  Το έργο αποκομιδής των απορριμμάτων,

β) Την μηχανική χορτοκοπή-κλαδοκοπή με ειδικό μηχάνημα-όχημα και τη χειρωνακτική αποψίλωση  (κλαδοκοπή- χορτοκοπή = λόγο-πλασία της πλευρά της δημοτικής Αρχής !)

γ) Την χειρωνακτική και μηχανική σάρωση

Σ’ αυτό το θέμα πιθανόν να μην υπάρξει πρόβλημα αρκεί να διορθωθούν : η έκταση την οποία θα καλύπτει ο ιδιώτης, οι ποσότητες των απορριμμάτων που προβλέπεται να μεταφερθούν, ο αριθμός των δρομολογίων που προβλέπεται να εκτελεσθούν, η μισθοδοσία που υπολογίσθηκε να πληρώνει ο ιδιώτης σε εργαζόμενους 2.700,00€ / μήνα

  1. Είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος υποκρύπτει προμήθεια εξοπλισμού άνευ διαγωνισμού

Προμήθειες που υποκρύπτει ο διαγωνισμός

α) Προβλέπεται η προμήθεια από τον ιδιώτη 1.200 κάδων, 100 επιστήλιων καλαθιών

β) Επίσης η προμήθεια  120 pres – containers

Θα απορριφθεί από τον Επίτροπο λόγω προμήθειας εξοπλισμού άνευ διαγωνισμού

  1. Στον ίδιο διαγωνισμό προβλέπεται η εκχώρηση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ σε ιδιώτη.

Ένα έργο το οποίο κατασκευάσθηκε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοθεί σε ιδιώτη από την λειτουργία του οποίου ο ιδιώτης θα έχει έσοδα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δήμου 1.220.000 € ετησίως ( κατά τη δική μας εκτίμηση πολύ περισσοτέρων), πέραν των 4.200.000 € που θα εισπράττει από το δήμο .

Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την παράδοση του έργου του ΚΔΑΥ. Αυτό δεν πρόκειται να παραδοθεί από τον ανάδοχο λόγω μη καταβολής των χρημάτων που δικαιούται.

Πέραν αυτού υπάρχει και Νομικό ζήτημα , πως θα δοθεί δημόσιο έργο σε ιδιώτη χωρίς τη διεξαγωγή αυτοτελούς διαγωνισμού?

Ο ανάδοχος για την καθαριότητα θα πρέπει να ξεκινήσει την παροχή των υπηρεσιών του την 01/01/2017. Πιστεύει κανείς ότι θα είναι έτοιμα όλα τα παραπάνω σε δύο μήνες?

Για ποιόν λόγο επιμένει ο κ. Δήμαρχος να οδηγηθεί σε νέο αδιέξοδο διαγωνισμό?

Αυτές οι επισημάνσεις μας θεωρήθηκαν ως άρνηση να βοηθήσουμε τη δημοτική Αρχή και κατηγορηθήκαμε για ακόμη μια φορά για λαϊκισμό .

Έφθασε μάλιστα στο σημείο ο κ. Δήμαρχος να απαξιώσει την επιστημονική κατάρτιση στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τον κ. Γεωργίο Υψηλάντη με λόγους προσβλητικούς αν και εκείνος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Φαίνεται ότι στην αναβίωση των τιτλούχων του παρελθόντος (ο Πούτιν -Τσάρος), (ο Ερτογκάν- Σουλτάνος)  αποκτά και η Ρόδος το δικό της τιτλούχο (ο Χατζηδιάκος – Βεζίρης )

Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

Ροδιακή Δημιουργία (ΡΟ.ΔΗ.)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου